Naslovna vijestRadoznala Lola

Tokom 117 godina samo je 14 dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se piscima iz bilo koje zemlje koji su, prema riječima Alfreda Nobela, na polju književnosti stvorili najbolje djelo idealističkih tendencija.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: www.thoughtco.com

Foto: katarinahamilton.se

Nadin Gordimer (Nadine Gordimer), 1991. godine

Foto: The Nobel Foundation

Nakon 25 godina, ponovo je jedna žena dobila Nobelovu nagradu za književnost. U pitanju je Nadin Gordimer, književnica iz Južne Afrike, koja je svojim veličanstvenim epskim pisanjem bila od velike koristi čovječanstvu. Ova književnica se često  suočavala sa politikom rasne diskriminacije i bila je aktivna u pokretu koji se borio protiv aparthejda.

Toni Morison (Toni Morrison), 1993. godine

Foto: The Nobel Foundation

Prvo afro-amerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Priznanje joj je dodijeljeno jer je u svojim romanima okarakterisanim vizionarskom snagom i poetskim smislom udahnula život suštinskom aspektu američke realnosti. Njeni romani oslikavaju živote muškaraca i žena tamne boje kože u Americi kao autsajdera u represivnom društvu.

Vislava Šimborska (Wislava Szymborska), 1996. godine

Foto: The Nobel Foundation

Još jedna dobitnica Nobelove nagrade za književnost je i poljska pjesnikinja Vislava Šimborska. Nagrađena je za poeziju koja sa ironičnom preciznošću dopušta da istorijski i biološki kontekst izađe na svijetlo u fragmentima ljudske realnosti. Radila je i kao urednica poezije i esejistkinja.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije