Radoznala Lola

Dan kad mi je dupe poludelo: Zašto su dečje knjige postale tako dosadne?

“The Day My Butt Went Psycho!” je priča o armiji zadnjica koje žele da zavladaju svetom uz pomoć otrovnog, ogromnog prdeža.

Redakcija

Izvor: nedeljnik.rs / nyt.com

Foto: nedeljnik.rs / nyt.com

Endi Grifits (Andy Griffiths), najprodavaniji australijski dečji pisac koji voli da pomera granice dobrog ukusa, postao je poznat zahvaljujući knjigama poput “The Day My Butt Went Psycho” (“Dan kada mi je dupe poludelo”) i zbirkom šala “Just Joking!”.

Mnogo dečje zabave je ograničeno i dosadno“, kaže Grifits.

On nasuprot tome, počinje sa idejom koja se njemu kao odraslom dopada.

“Mi odajemo priznanje deci inteligencijom i pisanjem za njih kao da su jednaki i sa njima delimo stvari koje mislimo da su duhovite”, kaže Grifits, koji je svetsku slavu stekao svojom kasnijom serijom knjiga “Treehouse”.

Objavljene 2011. u saradnji sa ilustratorom Terijem Dentonom, knjige su postale bestseleri u Sjedinjenim Američkim Državama, Britaniji, Holandiji, Norveškoj i Južnoj Koreji.

Foto: andygriffiths.com.au

Poslednja je “The 78-Story Treehouse”, a u SAD se upravo izvodi pozorišna adaptacija prve knjige iz serijala – “The 13-Story Treehouse”. Glavni junaci serijala su šarmantni i pomalo baksuzni protagonisti Endi i Teri koji žive u ogromnoj kući na drvetu opremljenoj mašinom za pravljenje maršmeloa, kuglanom i bazenom sa ajkulama-ljudožderkama.

Grifitsove knjige su istovremeno duhovite i fantastične, sa mračnom crtom koja vuče na Roalda Dala (Roald Dahl). Uživo, on je skroman i promišljen, možda čak i stegnut, sa tetoviranim književnim likovima na rukama. Živi u kući na plaži u blizini Melburna, Australija, sa 56-godišnjom suprugom Džil, koja je ko-autor njegovi knjiga i njegov urednik, i 17-godišnjom ćerkom Sarom.

Grifitsov studio u bašti je dečji raj pomalo uvrnutog smisla za humor. Tu su plastični dinosaurusi kojima su glave zamenjene glavama lutaka, kostur obučen u haljinu i nekoliko, kako ih Grifits zove, koala “ubica”. Iznad svega ovoga je tri metra visoka kućica na drvetu. Grifits odbacuje ideju da dečje knjige treba da imaju neku svrhu i da podučavaju.

Endi Grifits je najprodavaniji australijski dječiji pisac / Foto: Chris McKeen – stuff.co.nz

“Koja je poenta naših priča”, kaže. “Nema pooente. To je poenta. Pročitati knjigu i uživati u njoj“.

Njegove knjige se ne mogu naći u mnogim bibliotekama, školama i knjižarama ali je svejedno prodao više od 8,5 miliona primeraka. U Australiji je četiri godine na prvom mestu bestseler lista.

“Deca ne čitaju fikciju kao priručnik za život”, kaže, ali priznaje da je njegov serijal pokušaj bekstva od bum žanra.

“Prekršili smo sva pravila. I dogovorili smo se da ćemo napisati knjigu o tome kako ne možemo da napišemo knjigu i živećemo u kući na drvetu”, dodaje.

Sada, sa 56, Grifits je i dalje detinjast i beskrajno ljubopitljiv.

Dete u meni nikada nije otišlo“, kaže dok gleda u svoj studio.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije