Hrabra LolaNaslovna vijest

Uspjela sam, nakon 16 godina borbe sa sterilitetom

“Dovoljno je reći da se moja kćerka zove Sanja. Ime koje je mnogim parovima postao sinonim za nadu, vjeru i nesebičnu podršku. To je moje iskustvo sa klinikom Mediko-S, jer i kada sam psihički pala, znali su da me podignu i usmjere na pravi put koji je vodio ka tome da sam danas majka dvoje djece“, počinje svoju ispovijest Snežana Misita iz Trebinja, koja je punih 16 godina vodila bitku sa sterilitetom i pobijedila.

Piše: Ivana Simikić

Foto: Viktoriia Adamchuk / Shutterstock

Radost roditeljstva uslijedila je nakon šeste vantjelesne oplodnje koja je obavljena u Zdravstvenoj ustanovi Medico-S u Banjaluci. Bato i seka, Filip i Sanja, na svijet su došli 2012. godine i niko u tom trenutku nije bio srećniji od njihovih roditelja i Medico-S tima.

“Naša borba sa sterilitetom trajala je jako dugo i na početku je bilo teško priznati samom sebi da postoji problem, a i informacije su bile slabije dostupne. Znate, kada ste 16 godina u braku i želite djecu, jasno vam je da nešto nije u redu, međutim to je jako teško prihvatiti, izboriti se, prvenstveno sa samim sobom, ali i sa sredinom koja je sklona predrasudama svih vrsta, pa i prema tako ozbiljnoj stvari kao što je sterilitet. Nakon što smo se odlučili da pokušamo sa vantjelesnom oplodnjom, liječenje smo, u to vrijeme, započeli u Beogradu i nakon dvije neuspješne intervencije na preporuku ljekara i FZO iz Trebinja, odlučili smo se da svoje povjerenje poklonimo klinici Medico -S u Banjaluci”, priča Snežana i dodaje da nije bilo lako, ali su joj porodica, ljubazno i stručno osoblje klinike Medico-S bili najveća podrška.

Snežana Misita / Foto: privatna arhiva

Bio je to jedan jako težak period za mene, jer sam u rasponu od nekoliko godina imala šest procedura, pet operativnih zahvata i brojne pretrage, vađenje nalazala i odlazaka kod ljekara. Ali, bila sam uporna i potpuno svjesna da neće biti lako, a ljekari i doktorica Sanja Sibinčić su nam ulijevali povjerenje, jer su iz neuspjeha izvlačili zaključke i išli korak dalje, pronalazeći nova rješenja”, kaže Snežana i uz osmijeh dodaje da se danas, kao svaka majka, sjeća samo lijepih stvari.

Tu su moji indijanci, pravi petogodišnjaci i znate ono kad pitate majke da li ih je bolio prirodni porođaj, svaka će vam bez razmišljanja reći: boli, ali se sve zaboravi kada bebu privijem na grudi“, sa sjetom priča Snežana.

Njena kćerkica Sanja je dobila ime po doktorici zahvaljujući kojoj je došla na svijet. Postoji li veće priznanje i čast za  jednog ljekara?! Bliznaci su na svijet došli 11. oktobra 2012. godine, a sreću je teško ili nemoguće opisati. Stoga, nećemo ni pokušavati.

Primjer Snežane Misita iz Trebinja, je jedan u nizu lijepih priča koje stižu iz klinike Medico-S, zahvaljući kojoj je na jesen prošle godine rođena hiljadita beba.

Svaki trenutak borbe se isplatio: petogodišnji Luka i Sanja / Foto: privatna arhiva

“Svi parovi koji se bore sa sterilitetom, nemogućnošću prirodnog začeća izazvanog bilo kojim drugim, često nepoznatim razlogom, žele djecu i njima je teško bilo šta poručiti, osim da ne odustaju, jer nada uvijek postoji”, naglasila je Snežana i istaka da bi radije jasnu poruku poslala instutucijama i državi.

Većini parova nije potrebna poruka, nego pomoć institucija. Jako je pohvalno što FZO finansira jedan, odnosno dva pokušaja vantjelesne oplodnje, ali imamo primjere iz okruženja poput Slovenije u kojoj je besplantno čak šest pokušaja. Ovo je problem o kojem se ne smije ćutati, posebno u situaciji kada se borimo sa padom nataliteta, a sterilitet i loša finansijska situacija su tome glavni uzroci“, zaključuje Snežana.

U Trebinju je prije osam godina osnovano Udruženje “Bebe”, koje danas broji 187 porodica i ponosno se hvali sa 86 beba, od kojih je više od polovine na svijet došlo potpomognutom oplodnjom. Snežana Misita je jedana od osnivačica Udruženja, njen lični primjer, životna priča i borba kroz koju je prošla bila je motiv ostalim porodicima da se ujedine i na taj način ukažu na problem i suprotstave se predrasudama i nerazumijevanjem društva.

Svi oni, bez razlike, samo riječima hvale opisuju rad klinike Medico S.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije