Radoznala Lola

Da li je moguće pročitati 100 knjiga za mjesec dana – jedna žena tvrdi da jeste?!

Upoznajte Terezu (Therese), menadžerku za razvoj poslovanja u Berlinu, u Njemačkoj, koja tvrdi da je za mjesec dana pročitala više od 100 knjiga!

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: blinkist.com

Foto: AnastasiaNi / Shutterstock

Da, dobro ste pročitali – pročitala je više od 100 naslova iz oblasti psihologije, politike i rukovodstva.

Sve je počelo kao opklada sa kolegom koji je mislio da ona neće uspjeti da za dva sata pročita knjigu “Outliers: The Story Of Success”, autora Malkolma Gledvela (Malcolm Gladwell).

Iako je bila odlučna, Tereza nije uspjela da u tako kratkom roku pročita knjigu. Prvih nekoliko poglavlja je pročitala relativno brzo, ali je shvatila da je nemoguće da pročita cijelu knjigu za samo dva sata. Izgubila je opkladu, ali zato je dobila sjajnu ideju.

“Htjela sam da pročitam više literature zasnovane na istinitim događajima. Mislim da je jako korisno iščitati kratke sadržaje iz mnogih knjiga kako bih odredila šta definitivno moram da pročitam”, izjavila je Tereza za magazin “Blinkist”.

Foto: blinkist.com

Tereza je našla nekoliko WEB stranica, blogova i aplikacija koje pretvaraju knjige u sadržaj kratkog oblika. Na kraju se odlučila za aplikaciju “Blinkist”. Kao jedan od prvih servisa koji omogućava kondenzaciju knjiga u kratke sadržaje koji se brzo čitaju, aplikacija “Blinkist” u svojoj biblioteci ima više od 2.000 najprodavanijih naslova. Među njima je i knjiga “Outliers: The Story Of Success”, kojom je i započela cijela ova priča.

Više od 100 književnih stručnjaka radi na tome da se dobiju kvalitetni uvidi u svaku knjigu. Tu je još i audio funkcija koja omogućava da korisnici slušaju predavanja tokom cijelog dana. Zahvaljujući tome, Tereza je samoj sebi postavila novi cilj – da za mjesec dana pročita ključne uvide u više od 100 knjiga.

Foto: blinkist.com

“Ukupno sam pročitala 102 naslova. Možda će to nekome zvučati mnogo, ali ‘Blinkist’ ih napravi tako da vam je potrebno samo 10-15 minuta da ih pročitate. Dnevno sam čitala oko tri naslova”, izjavila je Tereza.

Terezi je poprilično teško da se odluči za najdražeg autora. Naglašava da je uživala u knjigama samopomoći koje je napisao Dejl Karnegi (Dale Carnegie). Zanimljive su joj bile i knjige Ričarda Dokinsa (Richard Dawkins) o ljudskoj rasi. No, na kraju je ipak odlučila da joj je najdraži autor Den Erijeli (Dan Ariely). Njegova knjiga “Predictably Irrational” o ljudskom ponašanju joj je, kako sama kaže, pružila najbolje uvide u njen posao.

“Knjiga ‘Predictably Irrational’ me je naučila tome da prva naručim hranu kada izađem na večeru sa društvom. Tako ću biti srećnija sa svojim izborom. Zvuči ludo, ali je istinito”, objasnila je Tereza.

Prije nego što je došla na ovu ideju, Tereza je, kao i većina ljudi, dosta slobodnog vremena provodila na društvenim mrežama i Netflixu. Nakon posla je iscrpljena i ne može ni o čemu da razmišlja.

Danas, kako kaže, odmara mozak čitajući knjige preko aplikacije „Blinkist“ i srećna je zbog toga što radi nešto produktivno u slobodno vrijeme. Zbog svega toga poručuje svim ljudima da se i oni okušaju u ovom uzbudljivom izazovu i krenu u pravu avanturu kroz svijet knjiga.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije