Naslovna vijestPraktična Lola

Savjet stručnjaka: O reproduktivnom zdravlju treba brinuti prije pojave problema

Brinuti o reproduktivnom zdravlju trebalo bi da bude proces koji počinje i traje prije nego se jave određeni problemi.

Razgovarala: Ivana Simikić

Foto: Foto: Rohappy / Shutterstock

Međutim, stručnjaci ukazuju da to često nije tako i da se žene tome ozbiljnije posvete tek kad dožive ili osjete određene tegobe.

Stoga bi o reproduktivnom zdravlju, smatra prof. dr Sanja Sibinčić, specijalista ginekologije i akušerstva s dugogodišnjim iskustvom u oblasti humane reprodukcije, koja je 2001. godine osnovala specijalističku ginekološku ambulantu „Medico-S“, a koja je dvije godine kasnije postala prvi centar za vantjelesnu oplodnju u Republici Srpskoj, trebalo kontinuirano razgovarati sa mladima, onima koji tek stupaju u seksualne odnose, ali i u kasnijem periodu života, kroz stalna podsjećanja koliko je briga o njemu važna.

Prof. dr Sanja Sibinčić / Foto: medico-s.com

Shodno tome, odgovorila nam je na neka osnovna pitanja kada je riječ o reproduktivnom zdravlju – kad prvi put posjetiti ginekologa, koliko žene kasnije to često treba da čine i na šta naročito obratiti pažnju.

Šta je reproduktivno zdravlje i koje su osnovne smjernice za pravilnu brigu o njemu?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organuzacije (SZO), reproduktivno zdravlje je stanje fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja u svim oblastima u vezi sa reproduktivnim sistemom, kao i u svim fazama života. To podrazumijeva da su ljudi u mogućnosti da imaju bezbjedan i zadovoljavajući seksulani život, da ostvare potomstvo, kao i slobodu odlučivanja kad i koliko često će ostvarivati svoje pravo na potomstvo.
Reproduktivna zdravstvena zaštita je skup metoda, tehnika i usluga koje doprinose očuvanju reproduktivnog zdravlja, a ostvaruje se kroz sisteme pravilnog informisanja, zatim kroz pristup bezbjednim efektivnim i dostupnim metodama planiranja porodice, kao i pravo na usluge koje ženi pružaju bezbjednu zaštitu tokom trudnoće i porođaja.

Kada je preporučljivo obaviti prvi ginekološki pregled?

Prvi ginekološki pregled bi trebalo obaviti prije stupanja u polne odnose, radi informisanja o zaštiti od neželjene trudnoće, spolno prenosivih bolesti i dr. U slučaju nekih drugih simptoma (neredovnih ili bolnih menstruacija, neuobičajenih iscjedaka ili bolova), pregled se može obaviti i prije.

U kasnijoj dobi, koliko često je potrebno posjećivati ginekologa?

Zdrava žena treba jednom godišnje da uradi ginekološki pregled, Papa nalaz i ultrazvuk , te po potrebi test na spolno prenosive bolesti ili virusne i bakterijske infekcije.

Foto: Pixabay.vom

Prema vašem iskustvu, kada se žene najčešće javljaju ginekologu?

Žene se najčešće javljaju ginekologu kada imaju neke probleme. Iako je sve veći broj mlađih djevojaka koje se javljaju prije prvog odnosa i nastavljaju da redovno obavljaju preglede.

Koliko životne navike mogu pozitivno, odnosno negativno uticati na reproduktivno zdravlje žene?

Životne navike veoma utiču na reproduktivno zdravlje žene, npr. prevencija karcinoma grlića se sprovodi kroz redovne ginekološke preglede, korišćenje kontraceptivnih sredstava omogućava ženi da planira porodicu na način i vrijeme prihvatljivo za ženu, štiti je od neželjenih posljedica abortusa.
Promiskuitet u pojedinim grupama utiče na širenje spolno prenosivih bolesti, većeg broja neželjenih trudnoća, povećane incidence virusa HPV, od kojih su neki faktori onkogeni i utiču na nastanak karcinima grlića materice, širenje HIV infekcije.

Može li izdvojiti tri (ili više) ključnih problema na koje bi svaka žena trebalo da obrati pažnju?

Svaka žena treba da vodi računa o svom reproduktivnom zdravlju tako da joj svako odstupanje predstavlja razlog za posjetu ginekologu (izostanak menstruacije, neredovne menstruacije, pojačan iscjedak neugodnog mirisa, bolovi po dnu stomaka…).

Foto: Pixabay.com

Da li biste preporučili uvođenje predmeta seksualno obrazovanje i reproduktivno zdravlje u srednje škole i zašto?

Obavezno, jer je pravilna informisanost osnov očuvanja reproduktivnog zdravlja. Projekat koji smo radili na području RS i koji je podrazumijevao anketiranje učenika osnovnih i srednjih škola pokazao je veoma nizak stepen znanja omladine o ovoj temi i pored svih lako dostupnih medija. Smatramo da je uvođenje ovog predmeta neophodno i da bi imalo dugotrajan pozitivan efekat na nasu zajednicu.

Šta znači planiranje porodice i zašto je ono važno?

Planiranje porodice podrazumijeva ostvarenje potomstva u vrijeme kad partneri žele i koliko puta žele.
Pravilno planiranje štiti parove od neželjenih trudnoća, a ženu od komplikacija neželjenih trudnoća. Osim toga, zajedničko planiranje porodice omogućava stvaranje harmoničnih porodica.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije