Praktična Lola

Kako da kuvanje ne bude samo obaveza, već i zabava

Žena u kuhinji je nekima prirodan prizor. Rijetko koja je tamo zalutala, jer se kuvanje, htjele mi to priznati ili ne, i dalje tretira kao prevashodno ženska rabota.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Al‘ dobro, poznato je i da su žene visprenije, snalažljivije, maštovitije, pa zašto onda ne bi mogle biti i prisutnije u kuhinji?! Evo, ja, recimo, obožavam kuvanje i uopšte mi ne pada teško. Teško mi čak ne padaju ni komentari da je to ženski posao, jer vjerujem da je sve to u našim glavama – rodno (ne)osviještene komentare samo treba znati svrstati u ladicu u koju pripadaju – za upotrebu ili smeće.

Tako je i sa komentarima o kuvanju, koje je sastavni dio života. Doduše, možete se hraniti i mimo vlastitog doma, bez da ikad uprljate ijednu šerpu, plaćajući da neko drugi kuva za vas, ali ima te neke čari u pripremanju hrane. Uz to, ovo naše podneblje je, između ostalog, poznato i po tome da volimo hranu, tradicionlanu, našu, ukusnu. I da dobro kuvamo, pa smo u međuvremenu postalni vični i kada su u pitanju kuhinje drugih naroda, uvezeni specijaliteti, strani ukusi.

Takođe, začin u našem folkloru je i onaj da nema obroka do onog “na kašiku”, da nema kašice za bebe do one pripremljene u kućnim uslovima, da nema supe dok se ne zažuti od domaće piletine. I da nema dobrog zalogaja bez ljubavi. Eto, čemu onda brecanje na činjenicu da je kuvanje obaveza i da je sasvim u redu da bude ženska obaveza, bez ikakvog potezanja ravnopravnosti polova i ugrožavanja prava bilo kojeg od postojeća dva?!

Foto: Africa Studio / Shutterstock

Jer, kuvanje jeste obaveza, samo je pitanje da li nam ide od ruke ili smo po tom pitanju totalni antitalenti, pa ćemo, shodno tome, ili pokušati postati vičniji ili ga prepustiti nekome ko u komponovanju muzike za naša nepca ima više sluha. A to, gle čuda, mogu biti i muškarci.

Ipak, u svemu tome postoje i male tajne velikih majstora, koje kažu da i kuvanje, kao jedna od obaveza koja je spasila čovječanstvo, može da bude zabavno. Dakle, zabava. A ne da se svaki put kad treba da uđete u kuhinju hvatate za glavu, usljed migrene zbog nove epizode kuvanja. Male i ne nužno skupe izmjene će ovaj ritual učiniti zabavnijim. Pa, počnimo redom.

Dosadile su vam vaše stare, milion puta viđene šerpe, lonci i poklopci. Samo dvije nove šerpe, po mogućnosti šarene, mogle bi učiniti čuda. Ipak je proljeće, pa nek “procvjeta” i na vašem šporetu. Iako nije od presudnog uticaja na ljubav prema kuvanju, ovaj vizuelni momenat će unijeti prstohvat osvježenja u vašu kuhinju i ritual pripreme obroka.

Osim posuđa za kuvanje, tu je svakako i kuhinjski aksesoar. To, recimo, mogu biti nove, dopadljive pregače, ali i krpe, escajg, čaše, bilo šta što će unijeti malo svježine u kuhinju, pa samim tim i u proces pripremanja hrane.

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Ipak, najbolje od svega je ako u pripremu hrane, prevashodno kroz zabavu, uključite i druge ukućane. Recimo, djeca će najčešće željeti da učestvuju u onom dijelu gdje mogu pomoći, ali da im ne bude naporno, opasno ili dosadno. Tako, na primjer, zajedno možete pripremiti tijesto tako što će vam mališani asistirati dolivajući vodu po potrebi ili dodavanjem brašna. Uključite ih i ne mislite na nered koji će možda nastati, djeca vole da se osjećaju korisnima, a na ovaj način stiču upravo takve navike, jer kasnije zajedno možete i počistiti, oprati suđe i vratiti pomagala na mjesto.

Mada, bez alata nema zanata, pa i na kvalitet i dizajn pomagala za kuvanje treba obratiti pažnju. Pomno odabrani materijali i alati za različite namjene posao čine lakšim i sigurnijim. Tako treba razlikovati nož za voće i povrće, za rezanje hljeba i obradu mesa ili druge namjene, ili jednostavno nabaviti kvalitetan set, poput šefildskih sječiva koja su postala pravi hit u mojMarket i Tropic trgovinama.

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Uz to, kuvanje može da ima i terapeutsko dejstvo, ako ga počnete posmatrati kao način da se opustite, ne razmišljate o svakodnevnoj strci i pustite mašti na volju. Eksperimentišite, probajte nova jela koja se ranije niste usuđivali pripremati, učite kroz pokušaje. Nekoliko puta će taj obrok završiti u smeću, a onda će biti sve ukusnije i ukusnije. Kuvanje ne mora da bude striktno obaveza, mrska radnja zbog koje osjećate bijes ili ljutnju jer je je opet stigla na red.

Pozovite prijatelje na večeru, ali tako što ćete zajedno kuvati. Zajedno smislite meni i podijelite poslove po etapama prireme obroka. Svako će u u taj specijalitet unijeti nešto svoje, a druženje će biti zabavno i slasno. Kuvajte za svoju porodicu tako što ćete osmisliti potpuno drugačije recepte od onih koje ste do sada praktikovali. I tu možete uključiti druge u proces pripreme hrane – zajedno ćete istraživati ukuse i otkrivati šta vam se više dopada. Zabavno je, zar ne?!

Kuvajte za voljene, to nije obaveza. Kuvajte za sebe, ni to nije obaveza. Kuvajte iz zabave i uživajte u tome. Naučite druge da kuvaju, naučite djecu da kroz kuvanje mogu i da se zabave, ali i da steknu lijepe i korisne navike. Naučite da obaveza ne mora biti samo to. Ne, ako joj dodate prstohvat ljubavi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije