Radoznala Lola

Top 5 loših antičkih supruga

Žene čiji su bračni prestupi užasavali antičke hroničare izvor su niza načina na koje možete unesrećiti supruga. Upozorenje: većina je smrtonosna.

Redakcija

Izvor: Milica Naumoska/Micheil Henderson/Nuša Babaić - kulturkokoska.rs

Medeja – Razvod, devojačko prezime!

„Al’ ti mi nećeš odar moj ukaljati,
ni slasti piti, meni se podsmevati,
ni ćerka careva, ni Kreont,
punac tvoj, u bedu goniti me, a bez osvete.
A volja li te, zovi me čudovištem
il’ zovi još i Skilom Mora Tirsenskog!
Ta za srce te, kako treba, ujedoh!“

Foto: wikipedia.org

Kao i Klitemnestra, Medeja je supružničku karijeru otpočela blistavim uspehom na svim poljima tradicionalnih vrednosti: predana voljenom Jasonu, upotrebila je svoje mračne veštičje moći da mu pomogne da pobedi vojske i zmajeve, a potom sa njime odbegla sa dragocenim zlatnim runom ‘mesto miraza. Da neizbežna potera ne bi uspela da doaka Argonautima, Medeja je ubila i raskomadala svog rođenog brata, a delove tela bacila u more; njen otac je, pre nego što je pošao za njom i Jasonom, morao sve da ih skupi.

Već tada se moglo naslutiti da Medeji možda manjka sabranosti, uravnoteženosti i sklonosti kompromisu. Jasonu to, međutim, nije zasmetalo.

Boravak srećnog para u Jasonovoj domovini nije potrajao dugo: njegov stric Pelija nije bio raspoložen da sinovcu prepusti tron. Uvek revnosna u borbi za muževljeva prava, Medeja je ponovo pribegla magiji. Pelijine kćeri ubedila je da mogu da podmlade svog oca tako što će ga ubiti, raskomadati (volela je komadanje) i skuvati; neophodnim čarobnim travama ih opskrbila nije, te je Pelija nesrećno skončao.

Ovakav postupak nije naišao na lavinu odobravanja, te je supružnički par ponovo izbegao. Sa svoja dva sina, Jason i Medeja skrasili su se na Korintu.

Međutim, iako sopstveno kraljevstvo više nije imao, Jason je i dalje bio politički značajan igrač, pa je korintski kralj ubrzo poželeo da mu da svoju kći za ženu. Jason je pristao, jer je očito imao mnogo više želje za vladanjem, a mnogo manje za tihim porodičnim životom sa ženom koja je zarad njega napustila daleku varvarsku domovinu, pristala da od princeze postane izgnanica, i ubila bar dvoje ljudi. „Strast je prošla“, promrmljao je Medeji, odmahnuo ručicom i otperjao u pravcu kraljevskih dvora i mlađahne, lepuškaste kraljevne. Medeji se to nije dopalo. Usledila je odmazda.

Foto: wikipedia.org

Uzorna i predana supruga preko noći je postala Jasonova najgora noćna mora: pod krinkom dobrohotnosti, poslala je poklone za Jasonovu mladu nevestu i njenog oca. Pokloni su bili otrovani. Smrt Medejinih neprijatelja bila je bolna.

Ovo, međutim, nije bilo dovoljno: rešena da raskrsti sa svim tragovima neuspele veze i Jasonu zatre svaku naznaku životnog smisla, Medeja teška ali kamena srca ubija i svoja dva sina. Jednim udarcem se razrešivši i bračnih i materinskih stega, Medeja se rascvetava u ono što je u suštini oduvek bila: opaka čarobnica i moćna poluboginja. Posve nekažnjena, odjahala je od svog nesrećnog mužića na vatrenim kočijama. Eto, kad imate božanske krvi, može vam se da se do mile volje svetite skotu; s druge strane, to što je znala da joj neće biti ništa na neki način je čini nešto manje odličnom lošom suprugom od Klitemnestre.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije