Radoznala Lola

Top 5 loših antičkih supruga

Žene čiji su bračni prestupi užasavali antičke hroničare izvor su niza načina na koje možete unesrećiti supruga. Upozorenje: većina je smrtonosna.

Redakcija

Izvor: Milica Naumoska/Micheil Henderson/Nuša Babaić - kulturkokoska.rs

Fedra – Ljubiteljka piletine

„Zato bila prokleta
Što prva drznu s’ kaljat i sramotit brak
Sa mužem tuđim!“

Euripidova drama verovatno je najznačajnija verzija priče i o Fedri, supruzi atinskog cara Tezeja. Fedra je volela mlađe – a konkretno, Hipolita.

Foto: wikipedia.org

Nezgodacija nije bila samo u tome što se Hipolit zakleo Artemidi na večito devičanstvo, već i u tome što je bio Fedrin posinak. Nastala je, stoga, prilično neugodna porodična situacija – naročito što je ljubavna muka Fedru toliko stisla da je rešila da se izgladni na smrt radije nego da istrpi sramno razotkrivanje.

Valja napomenuti i da je jedini razlog što je do ovoga došlo bio bes boginje Afrodite, čije je darove Hipolit odbio zaricanjem na nevinost. To što se iskalila na njegovoj maćehi pre nego na samom Hipolitu krasan je primer najpoznatije činjenice o grčkoj mitologiji: bogovi su amoralni, hiroviti i nepredvidivi. Može se reći, stoga, da je do ove tačke u priči Fedra sasvim dobra supruga, mada strahovito baksuzan čovek.

U pomoć joj je priskočila dadilja, koja je uspela da stvar zakomplikuje još više tako što je pokušala da privoli Hipolita da udovolji maćehinoj strasti. Hipolit, užasnut, odbija; a Fedra, osramoćena, odlučuje da izvrši samoubistvo, plašeći se da Tezej, koji se kao u lošem vicu upravo vraćao s puta, ne sazna za njenu nepodobnu žudnju. Ne bi li predupredila posmrtnu ljagu na svom imenu, ostavlja pisamce u kojem drugačije obrazlaže sopstvenu smrt: tvrdi, naime, da ju je Hipolit silovao, te da je upravo to sramota od koje beži u smrt.

Ophrvan bolom zbog suprugine smrti, Tezej besno proklinje svog sina, te ovaj hitro umire – mada, dovoljno sporo da stigne da pred ocem i boginjom-pokroviteljkom Artemidom razjasni čitavu stvar. Kao što to obično biva sa preživelim licima tragedija, Tezej ostaje skrhan. Bilo da saosećate sa Fedrom jer se nenadano i nezasluženo našla u sukobu sa toliko neugodnih društvenih pravila i sramota, ili je pak prezrivo svrstavate među kukavice, jedno je sigurno: Tezej u braku nije prošao dobro.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije