Hrabra Lola

Ni polaganje ispita nije zaustavilo ovu mamu da nahrani svoju bebicu

Koliko je želja za učenjem i boljim životom jaka pokazuju i fotografije mlade mame iz Avganistana na kojima ona istovremeno pismeno polaže ispit i doji svoju bebu.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: CNN

Foto: Yahya Erfan

Ova izuzetna scena se odigrala na privatnom Univerzitetu u provinciji Dajkundi, u Avganistanu.

Džohan Tab (Jahan Taab) ima 25 godina i tog dana je polagala prijemni Kankor ispit za kurs društvenih nauka na Institutu za visoko obrazovanje “Nasirkhosraw” u gradu Nili. Dok je pisala odgovore na pitanja u testu njena dvomjesečna beba je počela da plače.

Mlada mama je ustala, sjela iza stolice i krenula da doji svoje dijete, nijednog trenutka ne prestajući sa rješavanjem testa. Za predavača Jahju Erfana (Yahya Erfan) je ta scena bila toliko  moćna, da je svojim telefonom napravio nekoliko fotografija mame i bebe i objavio ih na svom Facebook profilu.

“To je bilo nevjerovatno i svi prisutni na testu su joj se divili”, izjavio je Jahja za CNN.

Foto: Yahya Erfan

Jahja je objasnio da je Džohan tog dana putovala šest do osam sati iz rodnog sela Hošto u distriktu Miramar do Nilija kako bi izašla na ispit. Osvojila je 152 boda i položila Kankor ispit, a sada želi da studira društvene nauke. Džohan potiče iz siromašne porodice, udata je za farmera i ima troje djece. Zbog svega toga, Jahja brine da ona ne može da plati troškove studiranja koji iznose oko 143 – 172 dolara.

Britanska organizacija “Afghan Youth Association” je pokrenula GoFundMe kampanju kako bi pomogla Džohan da ostvari svoju veliku želju i studira društvene nauke.

“Ovu kampanju smo pokrenuli zato što ništa ne bi trebalo da zaustavi ovu ženu koja se toliko trudila da položi ispit sa svojom dvomjesečnom bebicom u naručju”, izjavila je Šokrija Mohamadi (Shokryah Mohammadi) za CNN.

Osim nje, ljudi poput Merdžan Asadula (Marjan Asadullah) su preko društvenih mreža pozvali avganistanske klubove na Univerzitetima da udruže snage i finansijski pomognu ovoj divnoj mladoj ženi kako bi njen san o studiranju postao stvarnost.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije