Radoznala Lola

Šta za nas znači to što smo uspjeli miševima obrnuti starenje?

Ok, znamo da miševi nisu ljudi, ali rezultati novog istraživanja na njima pružaju nadu za duži život čovjeka.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: time.com

Foto: Foto: Billion Photos / Shutterstock

Naime, u studiji koju je objavio žurnal “Cell”, istraživači su prijavili da su otkrili molekulu koja suštinski reaktivira slab protok krvi kod starih miševa. Slab protok krvi je glavna komponenta starenja, budući da lišava tkiva i organe, uključujući i mozak, suštinskih hranjivih sastojaka i kiseonika koji su potrebni za njihovo normalno funkcionisanje.

“Gubitak protoka krvi je jedna od najranijih stvari koje vode do starosnih bolesti. Kada organi poput mozga i mišići gube krv oni više ne funkcionišu kako treba”, izjavio je za “Time” Dejvid Sinkler (David Sinclair), jedan od autora studije i direktora centra “Paul F. Glenn” za biologiju starenja na medicinskom fakultetu na “Harvardu”.

Molekula nikotinamid mononukleotid , Foto: shutterstock.com

U ovoj studiji, Dejvid i njegove kolege su otkrili način na koji se može obnoviti protok krvi u starim miševima. Dali su im molekulu nikotinamid mononukleotid koja se tada pretvara u drugo jedinjenje. To jedinjenje unapređuje formiranje sićušnih krvnih sudova u ćelijama koje povezuju mišiće i druge organe.

Miševi koji su primili nikotinamid mononukleotid su se kretali 60% brže od onih koji nisu dobili ovu molekulu te udvostručili izdržljivost do nivoa koji se podudara, pa čak i prevazilazi snagu mlađih miševa.

Dejvid objašnjava da nikotinamid mononukleotid obezbjeđuje iste prednosti u poboljšanju protoka krvi kao što se vježbanjem pospješuju molekule sirtuini.

„Ovdje postoji potencijal za pilulu koja bi pružila iste prednosti kao da trčite deset milja dnevno. Ne radi se samo o tome da u srednjim godinama pokušate zamijeniti vježbanje, već da dobijete i prednosti vježbi kad postanete previše stari da biste ih radili“, objasnio je Dejvid.

Foto: shutterstock.com

Dejvid predviđa da bi poboljšani protok krvi mogao značajno pomoći ne samo ostarjelim tkivima i organima, već i ubrzanom zarastanju rana, naročito za dijabetičare koji zbog slabe cirkulacije često gube prste na ekstremitetima.

Moguće je da se ovo otkriće iskoristi ne samo za poboljšanje cirkulacije kod starijih osoba ili ljudi koji imaju problema sa krvotokom, već i da se na taj način poboljša protok krvi elitnih sportista, što bi moglo da doprinese većoj izdržljivosti tokom trenitanja i boljim rezultatima.

U bolnici “Brigham and Women” Dejvid već radi neka mala, rana testiranja kako bi otkrio na koji način molekula djeluje na ljude. Bez obzira na to što se nikotinamid mononukleotid trenutno može nabaviti kao suplement, Dejvid želi da naučno testira efekat ove molekule na starenje. Iako su efikasna na životinjama, takozvana jedinjenja “protiv starenja” nemaju isto dejstvo na ljudima.

Foto: Pixabay

No, Dejvid toliko vjeruje u to da bi ova molekula mogla da utiče na starenje da je i sam uzima. Dosad se čini da je to relativno bezbjedno i ne dovodi do nekontrolisanog rasta krvnih sudova, ali potrebno je još dosta istraživati kako bi se utvrdilo da je nikotinamid mononukleotid siguran i efikasan.

On planira da molekulu testira prvo na zdravim, starijim ljudima kako bi vidio da li će doći do istih poboljšanja u protoku krvi kao što je utvrđeno kod životinja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije