Radoznala Lola

Želim da otkažem vjenčanje – šta treba da radim?!

Ako gledate albume fotografija na Facebooku, vjenčanje će vam izgledati kao bajka u stvarnom životu. No, mjeseci prije velikog dana mogu biti veoma stresni i nestabilni za buduće supružnike.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: vogue.com

Foto: Leah Joy Kelton/shutterstock.com

Džuli (Julie) je uvijek osjećala da njen, sada već bivši vjerenik ima problema sa bijesom. No, ona se mnogo željela udati i roditi djecu tako da je rekla “Da” kada ju je on zaprosio. Nadala se da će uspjeti da mu pomogne da savlada svoju agresivnost.

Međutim, kada se nisu mogli složiti u apsolutno nijednom planu – bilo da je u pitanju vjenčanje ili nešto drugo – to joj je potvrdilo ono što je već znala – njih dvoje nisu bili jedno za drugo i to ništa nije moglo da ispravi. Čak ni vjenčanje. Naročito ne vjenčanje.

Foto: Boryana Manzurova/shutterstock.com

Džuli danas smatra da je otkazivanje vjenčanja bila najbolja moguća odluka koju je ikad donijela, ali nije sve tako jednostavno za druge ljude. Ešli (Ashley) je htjela da otkaže vjenčanje pred samim matičarem.

“To nije bilo zato što se nisam htjela udati za svog muža, već zato što sam se bukvalno svađala sa njegovom mamom i sestrom”, izjavila je Ešli za “Vogue”.

Prema istraživanju portala “The Wedding Report” iz 2013. godine, 13% vjerenih parova na kraju nije izgovorilo sudbonosno “Da”. Nije nimalo lako donijeti odluku o otkazivanju vjenčanja, ali ako ste to već uradili, evo na šta treba da obratite pažnju.

Vjerujte svom instinktu

Foto: Kzenon/shutterstock.com

Intuicija mnogo znači. Džuli naglašava da je osjećala nervozu umjesto sreće i uzbuđenja kadgod bi samu sebe zamislila kako hoda prema oltaru. To joj je bio znak.

“Možete se plašiti porodične dinamike i ne vjerovati da će se vaši rođaci lijepo ponašati zbog vas, ali ne biste se trebali bojati da u oči pogledate partnera kojeg ste izabrali”, objasnila je za “Vogue” Amanda Lutermen (Amanda Luterman), psihoterapeutkinja i specijalistkinja za seksualnost.

Zapamtite da trema nije isto što i biti u nezdravoj vezi. Kao što Amanda kaže, većina ljudi se boji i nervozni su zbog toga jer misle da će ih partneri razočarati ili će oni razočarati njih. Normalno je biti malo nervozan. Na kraju krajeva, vi se pred porodicom i prijateljima suočavate sa velikom životnom tranzicijom.

Identifikujte znakove upozorenja

Foto: Gutzemberg/shutterstock.com

Kada je Džulin bivši vjerenik počeo da viče na njene roditelje i nastavio da galami zastrašujućim tonom, znala je da mora da izađe iz te veze. Podaci iz Nacionalne koalicije protiv porodičnog nasilja ukazuju na to da je jedna od tri žene prijavila da ih je u jednom trenutku partner zlostavljao, fizički ili emotivno. Amanda naglašava da je zlostavljanje, bilo da je seksualno, finansijsko, emotivno ili verbalno, automatska osnova za otkazivanje vjenčanja. Isto tako, ističe da ne ulazite u brak ako je vaš partner tajanstven po pitanju finansija. Isto vrijedi i ako vas partner omalovažava ili vam uskraćuje ljubav i nije voljan da na tome poradi.

Recite svojim gostima

Foto: Elena Nichizhenova/shutterstock.com

Pustite neka kuma ili kum obave administrativne prljave poslove. Neka obavijeste vaše goste da vjenčanja neće biti što je prije moguće, kako bi oni mogli da otkažu karte, hotelske sobe ili da ih uopšte ni ne rezervišu. Ukoliko niste stigli toliko daleko sa planiranjem liste gostiju, javite prijatelju od povjerenja ili članu porodice da saopšte vijesti vašem krugu ljudi.

„Najgori dio su bila čestitanja mjesecima nakon toga i to što sam morala ljudima da govorim: ‘Hvala, ali ustvari, ne, ja sam to sve prekinula’“, objasnila je Džuli.

Idite na terapiju

Foto: Nancy Beijersbergen/shutterstock.com

Ukoliko niste sigurni, potražite mišljenje stručnjaka. Kad provodite dosta vremena sa istom osobom to može da utiče na vašu sposobnost da objektivno procijenite svoju dinamiku. Upravo zbog toga Amanda preporučuje savjetovanje između vjeridbe i planiranja vjenčanja, bez obzira na to u kakvim ste odnosima sa partnerom. Terapeut bi vam mogao smanjiti potrebu za otkazivanjem vjenčanja ili vam pomoći da odlučite da li je to prava opcija za vas.

Zaboravite na troškove

Foto: illustrissima/shutterstock.com

Prema istraživanju digitalnog brenda za vjenčanja „The Knot“, parovi potroše oko 33.391 dolara samo na vjenčanja. Neki prodavači traže depozite unaprijed tako da se dio novca potroši prije nego što uopšte i priđete oltaru. No, nemojte ostajati u toksičnoj vezi samo zato da bi vam se taj potrošeni novac isplatio. Amanda upozorava da je to “potopljena greška u troškovima” koja kaže da ulaganja utiču na naše odluke i mogu da nas prevare.

Zapamtite, samo zato što ste s nekim bili dosad ne znači da je ispravno da ostanete s tom osobom. Iako vam je to tada možda bolno, biti nesrećna zauvijek ne vrijedi uloženog vremena ili novca”, objasnila je Amanda.

Odgodite vjenčanje

Foto: HBRH/shutterstock.com

Ukoliko vam se čini da otkazivanje vjenčanja ne bi bio ispravan korak znajte da ga uvijek možete odgoditi. Zaslužujete da se osjećate srećno kao u bajci, čak i ako to znači da morate pričekati.

“Ponekad je odgađanje vjenčanja najbolja moguća stvar koja se može uraditi kako bi se parovi izborili sa bolnim brigama”, objasnila je Amanda.

Kada bude pravi trenutak zaista ćete moći da se fokusirate na to da kreirate značajan i radostan dan.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije