Praktična Lola

Znate li zašto je dobro da pješačite svaki dan?

Sigurno ste čuli onu Hipokratovu mudru izreku: “Hodanje je čovjekov najbolji lijek”. Ukoliko to kombinujete sa dobrim snom i zdravom ishranom učinićete mnogo za svoje zdravlje.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: brightside.me

Foto: pixabay.com

Dovoljno je da svakog dana pješačite 15 – 30 minuta i veoma brzo ćete se osjećati bolje. U ovom tekstu vam otkrivamo koje su prednosti tih kratkih šetnjica nakon kojih ćete sigurno poželjeti da ih uvedete u svoju dnevnu rutinu.

Pozitivne promjene mozga

Istraživanja su pokazala da hodanje sprečava ranu pojavu demencije, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i poboljšava mentalno zdravlje. Pored toga, smanjuje mentalni stres i održava visoke nivoe endorfina, hormona sreće.

Foto: Pixabay.com

Poboljšan vid

Iako vam se možda čini da oči nemaju nikakve veze sa nogama, istraživanja su pokazala da je hodanje veoma korisno i za njih zato što olakšava pritisak u očima što vam može pomoći u borbi protiv glaukoma.

Prevencija srčanih oboljenja

Iz Udruženja “Američko srce” naglašavaju da pješačenje nije ništa manje efikasno od trčanja kada su u pitanju prevencije srčanih oboljenja ili infarkta. Ova aktivnost će vam pomoći da izbjegnete probleme sa srcem tako što će vam sniziti krvni pritisak i nivoe holesterola, te poboljšati cirkulaciju.

Foto: Pixabay.com

Povećan obim pluća

Hodanje je vježba poput aerobika koja povećava protok kiseonika u krvotoku i pomaže vam da izvježbate svoja pluća, kao i da eliminišete toksine i otpad. Disanje će vam biti bolje i dublje zahvaljujući čemu bi moglo doći do olakšanja nekih simptoma plućnih bolesti.

Pomaže u borbi protiv dijabetesa

Možda će vam zvučati nevjerovatno, ali u borbi protiv dijabetesa pješačenje je efikasnije od trčanja. Jedno istraživanje je pokazalo da je za šest mjeseci grupa “šetača” zabilježila poboljšanje u toleranciji na glukozu skoro šest puta više nego grupa “trkača”.

Foto: Pixabay.com

Bolja probava

Pola sata hodanja svakog dana ne samo da smanjuje rizik od tumora debelog crijeva već poboljšava samu probavu i pomaže u regulisanju rada crijeva.

Tonirani mišići

Pješačenje je odlična vježba ako želite tonirane mišiće i manju kilažu. Šetnja tokom koje pređete 10 000 koraka se može posmatrati kao vježbanje u teretani, a naročito ako dodate nekoliko intervala ili hodate uzbrdo. Pored toga, nećete se boriti sa upalom mišića, niti žaliti što danas niste otišli u teretanu.

Foto: Pixabay.com

Čvršće kosti i zglobovi

Hodanje može da obezbjedi veću pokretljivost mišića, da spriječi gubitak koštane mase, pa čak i da smanji rizik od lomova. Iz Fondacije “Arthritis” preporučuju da umjereno hodate barem pola sata dnevno kako biste smanjili bol u zglobovima, ukočenost i upalu.

Olakšanje bolova u leđima

Pješačenje može biti veoma korisno za sve ljude koji trpe bolove u leđima za vrijeme izazovnijih vježbi. Ova aktivnost vam neće prouzrokovati ni bol, niti neugodnost kao što bi to moglo trčanje. Hodanje doprinosi boljoj cirkulaciji unutar kičmenih struktura, poboljšava držanje i fleksibilnost što je od vitalnog značaja za zdravu kičmu.

Foto: Pixabay.com

Mirniji um

Jedno istraživanje je pokazalo da je hodanje veoma blagotvorno za ljude koji pate od depresivnih poremećaja – zamislite onda koliko bi vam ta aktivnost pomogla kada ste potišteni ili iscrpljeni. Vesela šetnja sa prijateljima ili voljenom osobom će još više povećati osjećaj sreće i dodatno vam poboljšati raspoloženje.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije