Hrabra Lola

Nisam udana i zato ti nemaš tatu

Sandžita Bandživar (Sangita Banginwar) se nikad nije udavala, ali je željela da ima dijete i zato je usvojila djevojčicu.

Jednoga dana joj je njena kćerkica postavila pitanje od kojeg je strepila: “Mama, zašto ja nemam tatu?”

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: bbc.com

Foto: pixabay.com

Sandžita joj je na to pitanje odgovorila: “Nisam udana i zato ti nemaš tatu.”

No, kako kaže, čini joj se da njenu djevojčicu taj odgovor nije umirio jer zna da je možda zbunjuje to što je usvojena u porodicu u kojoj nema oca.

Prvi razgovor na tu temu djevojčica je pokrenula kada je imala samo pet godina i to sljedećim riječima: “Mama, rekla si mi da se djevojčice i dječaci vjenčaju kada odrastu i imaju bebu. Moja biološka majka je morala biti udana za nekoga. Nemoj da mi govoriš da nemam tatu”.

Foto: Pixabay.com

Čuvši te riječi, Sandžita je briznula u plač jer je tada shvatila koliko je njen odgovor na kćerkino pitanje o ocu djevojčici zvučao neadekvatno. Za petogodišnjakinju je to bila čista logika i ona je sama odgovorila na sopstveno pitanje te nastavila da moli svoju mamu da se uda.

“Objasnila sam joj da nije stvar u tome da se ne želim udati. Možda jednog dana i hoću, no to će se desiti samo ako upoznam osobu koja može da razumije i mene i moju kćerku. Kad ona odraste i ponovo mi postavi to pitanje, moj odgovor će biti isti”, izjavila je Sandžita za BBC.

Kako kaže, uopšte nije bolno biti sam. Ona uživa u tome što je samohrana majka svome djetetu. Naglašava da ne mrzi muškarce, naprotiv – ona ih mnogo poštuje i tome uči i svoju kćerku.

Foto: Pixabay.com

Kada je prije 20 godina počela da razmišlja o braku većina ljudi u njenoj zajednici su pokretali poslove i zbog toga momci nisu bili visoko obrazovani. Mnogi “obrazovani” mladići su, prema njenim riječima, gledali samo fizički izgled kod žena. Sandžita je željela načitanog i veoma moralnog muškarca koji će je cijeniti zbog njene ličnosti, a ne ljepote.

Sandžita je odrasla u ruralnom dijelu Maharaštre, u Indiji. Njena porodica je veoma konzervativna i, kao što kaže, poput mnogih indijskih djevojčica ona je bila niko i ništa u svojoj kući. Njeno mišljenje nije bilo važno. No, po nečemu se njena porodica ipak izdvajala od okoline – naime, Sandžitin otac ju je podržao u tome da stekne visoko obrazovanje zahvaljujući čemu je imala dobro plaćene poslove i bila sigurna u sebe.

Godine su prolazile i ona je shvatila da cijeni nezavisni život. Upravo zbog toga je smatrala da bi odluka o tome da li će se udati ili ne trebalo da bude samo njena jer, kako kaže, zašto bi neko drugi određivao njen život?

Foto: Pixabay.com

“Osjećala sam da ustvari ne trebam muškarca ili muža kao saputnika kroz život i tako sam ostala sama. Moji roditelji su se s tim pomirili. Ništa se ne bi promijenilo da nisam počela da radim sa djecom bez roditeljskog staranja. Učila sam ih mnogim stvarima, igrala se s njima, provodila mnogo vremena sa mališanima, uživala u tome i željela sam još. No, postojale su granice i bilo mi je bolno da budem daleko od djece. Tada sam počela da razmišljam o usvajanju”, objasnila je Sandžita.

Mogućnost usvajanja je sa sobom donijelo mnogobrojna pitanja. Sandžita je brinula kako će se dijete povezati s njenom porodicom? Hoće li ona biti dobra samohrana majka? Da li zaista može sama brinuti o djetetu i podizati ga?

Dvije godine je preispitivala samu sebe, pa čak i kad je usvojila šestomjesečnu djevojčicu, nije bilo potpuno sigurna u svoje mogućnosti. Razgovarala je sa prijateljima, duboko udahnula i stavila na papir sve što ju je mučilo. Kako kaže, na kraju se sve svelo na odgovornost samohranog roditelja i shvatila je koliko će joj značiti podrška porodice i prijatelja.

Foto: Pixabay.com

“Kada je moja kćerkica stigla kući dočekalo ju je oko 50 ljudi. To je bilo poput festivala. Sve moje sumnje su nestale. Ona je postala voljena unučica, a ja sam bila samohrana majka sigurna u sebe”, izjavila je Sandžita, koja se uskoro odselila iz roditeljskog doma i tako se još više osamostalila.

Sandžita ni u jednom trenutku ne pomišlja na to da nije “prava” majka svojoj kćerkici. Uprkos svim pitanjima o ocu njena kćerkica je mnogo voli i često joj govori da je “najbolja majka” na svijetu.

“Kada me vidi kako radim ona mi kaže ‘Ti si sada moj tata’ i to za mene ima neprocjenjivu vrijednost”, otkrila je Sandžita.

Foto: Pixabay.com

Ova divna žena je svjesna toga da život usvojenog djeteta nije nimalo lak i ona i njena kćerka uče kako da odgovaraju na bezosjećajna pitanja sa kojima se ponekad suočavaju. No, bez obzira na sve komplikacije, u njihovom životu ima mnogo sreće i ljubavi. Sandžitina priča je inspirisala i njenu rođenu sestru da usvoji djevojčicu. Ona sama danas savjetuje roditelje i djecu koji prolaze kroz proces usvajanja.

Njena sedmogodišnja kćerka ne voli da ide u školu i zato je Sandžita podučava kod kuće.

“Želim joj pomoći u tome da sama donosi svoje odluke. To je nešto što ja često nisam imala u svom životu i zato to sada mnogo cijenim. Ako mi kaže da želi da ide u školu, ja ću joj to omogućiti”, izjavila je Sandžita i dodala: “Nisam usamljena, samo volim da budem sama. No, u životu najviše uživam kada sam sa svojom kćerkicom.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije