Hrabra LolaNaslovna vijest

One su žene kojima je kosa simbol ponosa

U životu ćete često čuti da je najljepši ukras svake žene njena kosa, ali nekim damama ona je mnogo više od toga.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: bbc.co.uk

Foto: pixelheadphoto digitalskillet / Shutterstock

Novinarka Tejlor Dior Rambl (Taylor Dior Rumble) je imala 13 godina kada je prvi put uz pomoć hemije ispravila svoju kosu. Godinama je molila majku da joj to dopusti i napokon je došao dan kada je njen san postao stvarnost.

“Sjedila sam sa kremom u kosi što sam duže mogla i pokušavala da ne kukam zbog toga što me je glava pekla jer se, na kraju krajeva, za ljepotu treba nešto i pretrpjeti. Bila sam jako uzbuđena zato što ću imati kosu poput žena na TV-u i u časopisima”, napisala je Tejlor u svom tekstu za magazin BBC.

Tejlor Dior Rambl, Foto: Ruth Ossai i Ryan Connolly/bbc.co.uk

Kada je ponovo krenula da pušta (i prihvata) svoju prirodno kovrdžavu kosu, Tejlor je počela da čita priče drugih žena tamne boje kože. Kako kaže, mnoge od njih su kao i ona odrastale misleći da njihova kosa nikad nije dovoljno dobra.

Naglasila je da žene tamne boje kože satima sjede u frizerskim salonima kako bi postigle savršen izgled i na kraju ih opet osuđuju, bez obzira na to šta urade. Zbog toga je ona odlučila da razgovara sa njih šest i sazna šta im znači kosa. Ovo su njihove priče:

Foto: Africa Studio/shutterstock.com

“Žene tamne boje kože nisu vaši kućni ljubimci” – Rijana Valkot (Rianna Walcott)

Cijeli život sam imala prirodnu kosu i uvijek sam je plela u pletenice. Sa 15 godina sam počela da nosim afro frizuru. Pohađala sam školu u kojoj su dominirala djeca bijele boje kože, zabadali su mi olovke u kosu i maltretirali me. To me je jako ljutilo, i sad se znam naljutiti. Nije to bilo prijateljsko diranje kose već su oni zadovoljavali svoju radoznalost bez mog odobrenja. Moja kosa je simbol ponosa.

Rijana Valkot, Foto: Ruth Ossai i Ryan Connolly/bbc.co.uk

Naša kosa je upakovana u to kako će nas drugi tretirati. Ja moram mnogo da radim na ostatku svog izgleda kako bih izgledala manje prijeteće. Zato je veoma frustrirajuće kada djevojke bijele boje kože imaju crnu kosu. Na njima je to kul.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije