Praktična Lola

Ribarenje nije samo za muškarce: Kada brod isplovi, ove žene bacaju mreže

Ko kaže da samo muškarci pecaju? U južnozapadnoj Engleskoj žene su te koje rade u industriji ribolova kojom u većini svijeta dominira jači spol.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: bbc.co.uk

Foto: Joanne Coates i Hannah Stacey, bbc.co.uk

Odvažne su, hrabre, lijepe i nasmijane. U razgovoru za BBC ove dame su otkrile kako su se odlučile za to da ribarstvo postane njihova životna profesija, sa kakvim se problemima susreću i šta je to što ih u ovom poslu najviše raduje.

Sofi Ver (Sophie Wear)

Sofi je članica posade na brodu koji plovi rijekom Helford u Kornvolu, u Engleskoj, i svakodnevno se susreće sa staromodnim razmišljanima drugih ljudi o tome što radi – To je muški posao, žene ne pecaju! Kada kupuje sve što joj je potrebno za ribolov prodavač je začuđeno gleda.

„Mrzim kada me smatraju nemoćnom djevojkom, ali kad ste žena vi fizički ne možete da radite sve ono što rade muškarci. Ne možete da podižete iste stvari“, izjavila je Sofi za BBC.

Sofi Ver, Foto: Joanne Coates i Hannah Stacey, bbc.co.uk

Kao i u svakom poslu, tako i u ribolovu zna biti loših dana. No, bez obzira na te ružne trenutke, Sofi ipak voli svoj posao. Rano ujutro svakog dana sa ostalim članovima posade plovi rijekom Helford.

„Ništa nije ljepše od toga, čak i kada je voda uzburkana i duva vjetar. Vi plovite, oko vas je divljina, sve je živopisno. Ja to obožavam“, izjavila je Sofi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije