Praktična Lola

Ribarenje nije samo za muškarce: Kada brod isplovi, ove žene bacaju mreže

Ko kaže da samo muškarci pecaju? U južnozapadnoj Engleskoj žene su te koje rade u industriji ribolova kojom u većini svijeta dominira jači spol.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: bbc.co.uk

Foto: Joanne Coates i Hannah Stacey, bbc.co.uk

Eni Gilbert (Annie Gilbert)

Eni Gilbert, Foto: Joanne Coates i Hannah Stacey, bbc.co.uk

U svijetu ribolova Eni se našla zahvaljujući ljubavi. Naime, njen muž Ijan ju je još prije vjenčanja pitao da li bi željela da bude članica posade na njegovom brodu “Jurassic Coast”. Pristala je i danas je trgovačka skiperka u Pulu, Dorsetu, u Engleskoj.

“Obožavam ovaj posao. Pecam već 13 godina i za svo to vrijeme samo nekoliko dana nisam bila na brodu”, izjavila je Eni za BBC.

Najteži dio posla za Eni su povremeni veoma dugački dani u kojima je ulov slab. Ponekad se u mreže uhvate samo rakovi i morska trava, a potrebno je dosta vremena da se sve to sortira i na kraju se dobije veoma mala količina ribe. Sa druge strane, ružno vrijeme joj ne predstavlja problem jer je, kako kaže, oduvijek voljela uzbuđenja. Najviše od svega je raduje priroda u kojoj svakodnevno uživa.

“Vidim predivne izlaske i zalaske sunca i delfine kako plivaju i igraju se oko našeg broda. Radim ono što volim i živim od toga”, izjavila je Eni.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije