Hrabra Lola

Uče dječake da “pravi muškarac” spriječi zlostavljanje žena

Jedan program suzbijanja nasilja nad djevojkama i ženama sve više daje rezultate u Keniji, odnosno tamošnjem glavnom gradu Najrobiju.

Prevela: Jelena Pralica

Izvor: bbc.com

Foto: Alex McBride / nation.co.ke

Među polaznicima je i 15-godišnji Ajzak (Isaac), koji je tokom dočeka 2018. godine gledao kako grupa starijih muškaraca napada jednu djevojku u Kiberi,  najvećem slamu u Keniji. Iako je znao je da je ona u nevolji, nije bio dorastao tome da se suprotstavi njenim napadačima, prenosi BBC.

Ipak, znao je da mora nešto da poduzme u vezi sa takvim predatorskim ponašanjem, pa se obratio jednm starijem prolazniku. “Došlo je do svađe. Napadaču su isticali da je djevojka njihov ‘ulov’ i da je moraju silovati”, otkrio je Ajzak. No, grupa ju je ipak na kraju pustila.

Ovakvih šokantnih priča je u Keniji mnogo. O njima svjedoči i Entoni  Njangiru (Anthony Njangiru) iz kenijskog neprofitnog udruženja Ujamaa, u sklopu kojeg djećaki u slamovima kenijske prijestonice uče kako da spriječe nasilje nad ženama.

Foto: Alex McBride / bbc.com

Promjena stavova

Njangiru je na čeku programa za dječake srednjoškolskog uzrasta, od 14 do 18 godina. Oni tokom nastave slušaju predavanja o seksualnim odnosima, ali i o slovanju, odnosno o tome kako da postupe u slušaju da se nađu u situaciji da neki muškarac napadne ženu. Mlađi dječaci su polaznici programa “Izvori snage”, tokom kojeg, dva puta sedmično, uče o promjenama u tijelu do kojih dolazi tokom puberteta, a sličan program pohađaju i djevojčice.

Kroz ovaj program udruženja Ujamaain je do sada prošlo 250.000 djece u više od 300 škola u Nairobiju. Kod dječaka prvenstveno žele da promijene stavove o suprotnom polu. “Ako smo mi, kao dječaci i muškarci dio problema, onda možemo biti i dio rješenja”, ističe Njangiru.

Odlučno “ne”

Zamisao je da tokom ove nastave dječaci shvate i usvoje to da kada djevojka kaže da ne želi seks, to znači da ona to zaista i misli, kao i to da silovanje nije opravdano timešto je neka djevojka nosila, recimo, kratku suknju.

“Ako djevojka kaže ne, ali pri tome nije samouvjerena, za njih to znači da i oni rade šta žele”, kaže Njangiru.

Foto: Alex McBride / nation.co.ke

Da program ima izvrsne rezultate potvrđuje istraživanje američkog Stanforda. Naime, zaključeno je da su dječaci koji su prošli program spriječili pokušaj fizičkog ili seksualnog napada u 74 odsto slučajeva, za razliku od 26 procenata onih koji nisu prisustvovali ovoj obuci.

Takođe, smanjen je broj silovanja u vezi, a manje je i silovanih djevojaka, kada je riječ o onima koje su prošle ovaj program, i to za 51 odsto.

Nasilje nad ženama

Nasilje nad ženama je veliki problem u Keniji, toliki da je u slamovima Nairobija, gdje je situacija najgora, svaka četvrta djevojka žrtva seksualnog nasilja. Program udruženja Ujamaain je dio projekta “Ne znači ne”, koji je u Keniji pokrenut kao inicijativa za suzbijanje nasilja nad ženama.

 

S obzirom na uspjeh u Keniji, program bi trebalo da zaživi i u Malaviju, a planirano je i njegovo pokretanje u Ugandi.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije