Praktična Lola

Ne, (ne) želim da znam da me vara

Veoma je nezgodno kada se godinama družite s nekim ljudima, a onda saznate da imaju aferu ili da ih njihov partner/partnerka vara, a oni to ne znaju. Šta da radite? Da li da otkrijete istinu ili da ćutite?

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: theguardian.com

Foto: Volodymyr Tverdokhlib / Shutterstock

U takvoj dilemi se našla i žena koja se u ovom tekstu predstavila kao Elis Džejms (Alice James).

Saznala je da njena prijateljica ima aferu, a muž nema pojma šta se dešava. Nakon nekoliko čaša vina pitala je tu svoju prijateljicu da li bi željela znati ako njen muž ima aferu. Odgovor je bilo jedno empatično “Da, željela bih”. Elis naglašava da su isto odgovorile sve njene prijateljice i ona nije mogla, a da se ne zapita zašto? Da bi izvukle neku vrstu kazne? Da bi same sebe spasile poniženja od toga da ih svi ogovaraju iza leđa? Je, kako Elis kaže, zašto bi on trebalo iz toga da se izvuče?

“Vidite, ranije bih se složila s njima. Sigurno bih htjela da znam. No, kad se to desilo meni, kad su mi rekli da me muž vara, shvatila sam da ne želim to da znam. Ne želim”, izjavila je Elis za “The Guardian”.

Elis naglašava da se jasno sjeća tih užasnih vijesti. Prijateljica joj je to rekla dok su šetale. Imala je osjećaj da joj je nestalo vazduha u plućima, da umire, da ne može ni disati, niti govoriti. Za to vrijeme prijateljica joj je iznosila sve moguće detalje: “Počelo je na zabavi, neko je primjetio da su nestali, nisam sigurna gdje si ti bila…” kao da je, kako Elis kaže, njeno odsustvo bilo katalizator, kao da je trebala stražariti, kao da je ona za to kriva.

Foto: oneinchpunch, shutterstock.com

Sa suzama u očima se suočila sa mužem i pitala ga da li je to tačno. Poricao je, rekao joj je da je smiješna i ućutao. No, iako nije mogla da vidi vatru, osjetila je dim. On se nikada nije suočio sa ženom koja ga je optužila za prevaru i Elis se stalno pitala zašto to nije uradio.

“Ja bih odmah zahtijevala da mi odgovori kako može takvo nešto i da pretpostavi. No, on je uporno ćutao. Njegovo ćutanje je istovremeno bilo i zaglušujuće i okrivljujuće”, izjavila je Elis.

Elis ističe da je teško osjećati se prijatno kada vas jednom neko izbaci iz udobnog života u kojem ste u braku i imate djecu. Kada se jednom posije sjeme sumnje, ono uskoro izraste u pravu džunglu koja se zalijeva okretanjem glave i ravnodušnošću. Počela je secirati i detaljno analizirati sve što je njen muž radio. Iskopavala je događaje iz prošlosti i prisjetila se kako je on često flertovao i napuštao je zbog zanimljivijeg društva. Sjetila se da ga je na jednoj zabavi čula kako atraktivnoj ženi kroz smijeh govori da nije oženjen, a ona je stajala iza njega u sedmom mjesecu trudnoće.

Foto: shurkin_son, shutterstock.com

Godinama nakon te optužbe Elis je svaka žena u muževoj blizini bila sumnjiva. Pitala ga je zašto gleda neku ženu, postajala je zajedljiva, ogorčena i isticala bi neprivlačne osobine kod drugih žena. Prestala je biti spontana i zabavna, nije više vjerovala u samu sebe. Od jake žene postala je ona kojoj je pažnja neophodna i pitala se šta to ona nema, a druga žena ima? Zbog saznanja da joj je jednom bio nevjeran, kako sama kaže, zaboravila je na sve prethodne zajedničke godine i dugo ju je to boljelo.

“Tako da se ispostavilo da nisam željela, niti morala znati. To saznanje nije bilo dovoljno da nadoknadi sve ono što je oduzelo. Nije mi donijelo ništa”, objasnila je Elis i dodala “Da li treba da odbacite 10-15 godina kada je nevjera trenutni nedostatak koncentracije? Obmana? Odvraćanje pažnje? Razmišljanje polnim organom, a ne mozgom? Da li je vrijedno toga da napustite nešto suštinsko za nešto što možda nije značilo ništa, što je lakomisleno i prolazno podizanje ega?”

Mnogo, mnogo kasnije je uspjela da racionalno razmisli o svemu i shvati da, kako sama kaže, ta greška nije bila dovoljna da je njen muž prestane voljeti i da to nije značilo da nešto nije u redu s njom. Sjela je i sabrala sve.

Foto: Photographee.eu, shutterstock.com

“Jedna ili dvije noći gluposti protiv značajnih zajedničkih godina, partnerstva u roditeljstvu, radosti i tuga kroz koje smo podržavali jedno drugo, dobra i loša vremena koja su bila samo naša. Teret”, objasnila je Elis.

No, vratimo se slučaju njene prijateljice koja vara svog muža. Elis se pitala da li da njenom mužu kaže za prevaru ili ne. Konsultovala se sa drugim prijateljicama koje su insistirale na tome da bi htjele znati da im je muž nevjeran. No, u slučaju njene prijateljice koja je varala svog supruga odgovor je bio potpuno drugačiji. Nisu znale šta bi uradile. Jedna joj je rekla da je najbolje da se ne miješa u to. Druga ju je pitala da li je 100% sigurna. Treća ju je upitala koliko ih dobro oboje poznaje. No, najmudrija od sviju njih je bila ona koja joj je rekla: “Prokleta si i ako kažeš i ako ne kažeš”.

Kako je ostala bez konkretnog odgovora, postavila je isto pitanje i prijateljima i prijateljicama. Svi su se složili da je to nezgodna situacija, ali niko ne zna tačno šta bi uradio – osim Elisinog muža koji je odmahnuo glavom i tiho rekao: “Ne. Nemoj da mu kažeš. To saznanje može da uništi dobar brak”.

Foto: Voyagerix / Shutterstock

“Ispostavilo se da je izgleda tačno ono što kažu – da malo znanja može biti opasno. Riječi i misli mog muža mi potvrđuju ono  što mislim da je pravi odgovor iz mog sopstvenog iskustva. Prijateljica koja mi je rekla za aferu mog supruga mi je i dalje prijateljica, ali nismo više dobre kao nekad. Ja neću da pokvarim godine prijateljstva sa svojom prijateljicom koja je prevarila muža i zato ćutim”, objasnila je Elis.

Žena sa kojom je Elisin suprug navodno imao aferu na kraju je “uhvatila” nečijeg drugog muža sa kojim ima kćerkicu.

“Ona mu stalno zanovijeta, nije lijepa kao nekad i čini se da je pomalo nesrećna. Nije loše za osvetu”, izjavila je Elis.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije