Hrabra Lola

Zašto je menstruacija problematična za učenice u Nigeriji i kako je jedna žena odlučila to da riješi?

Odrastajući u Nigeriji Folesejdi Bemiseji (Folasade Bamisaye) nisu bili dostupni ni higijenski ulošci, niti tamponi. Umjesto njih bi koristila isječene dijelove madraca od pjene ili komade odjeće, ponekad čak i njene školske uniforme.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: mashable.com

Foto: chivas.com

Zbog nedostatka higijenskih proizvoda za menstruaciju Folesejd nije mogla da ostane do kraja nastave u školi.

„Propustila sam mnogo časova i predavanja i to je uticalo na moj akademski uspjeh“, izjavila je Folesejd za „Mashable“.

Dvadeset godina nakon što je Folesejd završila školu, djevojčice u Nigeriji se i dalje suočavaju sa istim problemom. Zbog toga je ona odlučila da uradi nešto po tom pitanju – kreirala je startup proizvod „MYperiodKIT“ koji djevojkama obezbjeđuje komplet za menstrualnu higijenu kako bi mogle ostati u školi. Unutar kompleta „Myperiod KIT“ se nalaze higijenski i dnevni ulošci, vlažne maramice i kesice za bacanje upotrebljenih proizvoda. Sav profit se ponovo investira kako bi ove proizvode dobile i djevojčice koje ih inače same sebi ne mogu priuštiti.

Foto: chivas.com

Nažalost, Bemisejina priča o školskim danima nije uopšte neuobičajena. Prema procjenama UNESCO-a, jedna od 10 adolescentkinja u Africi propušta nastavu u danima kada ima menstruaciju i na kraju se ispisuje iz škole. Istraživanje o vođenju menstrualne higijene u školama u zemljama podsaharske Afrike iz 2016. godine pokazalo je da „rodna diskriminacijska priroda mnogih školskih okruženja“ sprečava učenice i nastavnice da kroz menstrualni ciklus prolaze „bezbjedno, dostojanstveno i privatno“.

Portparol organizacije „WaterAid“ u Nigeriji naglašava da oko 68% škola u Nigeriji nema pristojne toalete.

„To znači da mnogi moraju naći neko mračno mjesto kako bi imali privatnost, što je nedostojanstveno i opasno, te naročito teško u danima kada djevojčice imaju menstruaciju. Ako škola nema pristojne toalete učenice često ostaju kod kuće kada dobiju menstruaciju ili na kraju potpuno napuštaju školu“, objasnio je portparol organizacije „WaterAid“ za WEB portal „Mashable“.

Foto: chivas.com

Škole u nekim oblastima često nemaju ni izvor čiste vode, niti sapuna ili bezbjednog, privatnog toaleta za djevojčice u kojima bi se one mogle presvući i oprati. Istraživanja su pokazala da to ne samo da negativno utiče na akademski uspjeh i, kasnije u životu, “ekonomski potencijal” djevojčica , već i na njihovo seksualno i reproduktivno zdravlje i samopoštovanje.

Učenice koje nemaju novca za kupovinu uložaka su primorane na to da koriste improvizovane higijenske proizvode napravljene od materijala iz domaćinstva, kao što su tkanina i lišće, a time može doći do infekcija reproduktivnog trakta. Prema istraživanju organizacije „WaterAid“ iz 2015. godine, oko 61% djevojčica iz Nigerije za prve menstruacije koristi tkaninu koja se ranije upotrebljavala u druge svrhe, dok 45% njih ostaje kod kuće u danima krvarenja.

Folesejd Bemisej (Folasade Bamisaye) Foto: chivas.com

Folesejd naglašava da je kroz razgovor sa učenicama i ženama u njenoj zajednici shvatila da nije bila jedina kojoj je u školskim danima menstruacija bila problem.

„Dio mog posla je i da posjećujem škole i tako sam se vratila u zajednicu i počela razgovarati sa mladim djevojkama, Upoznala sam djevojčice koje prolaze kroz identičnu situaciju koja je mučila i mene prije 20 godina. Tada sam pomislila da moram nešto da uradim po tom pitanju“, objasnila je Folesejd.

Foto: chivas.com

Folesejd upozorava na još jedan problem, a to je da se djevojke odaju „transakcionom seksu“ kako bi skupile novac za kupovinu uložaka, a time rizikuju da se zaraze sidom.

Komplet za menstruaciju „MYperiodKIT“ se prilagođava kako bi ispunio potrebe djevojaka koje žive u mjestima sa ograničenim pristupom vodi i sapunu. U početku su se u ovim kompletima nalazili ulošci za više upotreba, ali Folesejd naglašava da je to „stvorilo dodatni problem umjesto da riješi onaj postojeći“. Prema njenim riječima, zbog nedostatka higijenskih proizvoda djevojke nisu mogle oprati uloške prije ponovnog korištenja čime se povećavao rizik od infekcije.

Upravo zbog toga je došlo do kreiranja održivog uloška za jednokratnu upotrebu napravljenog od otpadnih poljoprivrednih proizvoda. Tim „MYperiodKIT“ je razvio „GreenPads“, uloške koji se prave od bananine kore i vlakana iz stabljike banane.

Foto: chivas.com

Folesejd navodi da su ti ulošci 50% jeftiniji od onih koji se prodaju na nigerijskom tržištu, te da su biorazgradivi. Ona se nada da će se ti higijenski proizvodi prodavati širom Nigerije kako bi se sav profit ponovo investirao u obezbjeđivanje dodatnih kompleta za djevojke i žene koje ih sebi ne mogu priuštiti.

Iako je njen rad prepoznat u cijelom svijetu, za Folesejd cijela ova priča mnogo više znači privatno.

„Za mene ovaj startup znači da ćemo imati djevojčice koje više neće morati napuštati školu samo zato što si ne mogu priuštiti neophodne stvari, kao što su sredstva za menstrualnu higijenu“, izjavila je Folesejd.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije