Hrabra Lola

Djevojčica koju su udali za njenog silovatelja kako bi on izbjegao kaznu

Djetinjstvo bi trebalo da bude najsrećniji period života, ali, nažalost, nije uvijek tako. Upravo u tim danima Šeri Džonson (Sherry Johnson) sa Floride je proživjela pravi pakao.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: globalcitizen.org

Foto: Foto: ker_vii/Shutterstock.com

Imala je samo 11 godina kada su je natjerali da se uda za čovjeka koji ju je silovao. Prije udaje je, u desetoj godini života, rodila dijete koje je začeto na taj surovi način. Udajom za tog monstruma Šeri mu je “pomogla” da izbjegne pravnu kaznu za zločin koji je izvršio nad njom. Njeno djetinjstvo je bilo zauvijek prekinuto.

Alarmantna je činjenica da je, kako pokazuju podaci UNICEF-a, ona samo jedna od 700 miliona žena koje su se udale još kao djevojčice. No, Šeri je odlučila da njena misija bude da više nijedno dijete ne prođe kroz užas koji je nju zadesio. Njen cilj je da rasvijetli problem dječijeg braka u Americi gdje je, prema podacima „Human Rights Watch“ i u zavisnosti od okolnosti dozvoljen brak prije 18. godine u svih 50 država.

Prema podacima neprofitne organizacije „Unchained At Last“, u periodu od 2000. do 2010. godine u 38 država više od 167.000 djece se udalo prije 17. rođendana. Čak 10% od te djece se, kao i Šeri, vjenčalo na Floridi, jednoj od 25 država gdje pod određenim okolnostima dijete može stupiti u brak bez obzira na to koliko ima godina. Za „Global Citizen“ Šeri je ispričala svoju potresnu priču koju prenosimo u potpunosti.

“Ima mnogo običnih stvari koje ja nisam imala priliku da radim. Nikad se nisam igrala lutkama, niti koristila svoju maštu da smišljam njihove živote kao što to rade druga djeca zato što sam ja imala pravu lutku za koju sam morala da donosim važne odluke. Svojoj kćerkici sam morala da dajem pravu hranu i da joj mijenjam prave pelene koje sam prala na ruke i vješala da se suše.

Foto: Sherry Johnson

Kada sam napunila osam godina silovao me je crkveni biskup, a zatim muž moje majke. Nakon godinu dana silovao me je crkveni đakon i ostala sam u drugom stanju. Imala sam deset godina kada me je majka poslala u bolnicu ‘Jackson Memorial’ u Majamiju. Tamo sam potpuno sama rodila svoju kćerku. Porođaj je težak i za odraslu ženu, a zamislite da imate samo deset godina. Ja čak nisam ni razumjela šta se dešava sa mojim tijelom. Bilo je užasno.

Tada su vlasti počele da istražuju kompletnu situaciju i bila sam prisiljena da se udam za čovjeka koji me je silovao kako bih zataškala to isto silovanje. Na Floridi morate imati 18 godina da biste stupili u brak, osim ako ste trudni ili imate dijete – tada se možete vjenčati bez obzira na to koliko vi ili čovjek za kojeg se udajete imate godina.

Umjesto da mu stave lisičine zbog onoga što je učinio, stavili su ih meni tako što su me kao jedanaestogodišnjakinju obukli u vjenčanicu. S njim sam imala šestero djece prije nego što sam se u 17. godini napokon razvela. Svaki put kad bih ostala u drugom stanju, ne bih smjela ići u školu.

I to je priča o mom djetinjstvu.

Foto: Photographee.eu/Shutterstock.com

Vratila sam se u školu, ali neke stvari više nikad ne možete ponovo steći, a ja sam mnogo toga propustila zato što sa imala sve te ogromne odgovornosti. Bila sam udana, imala sam djecu, ali u očima zakona nisam imala dovoljno godina da budem odgovorna za sopstveni život.

Konstantno sam morala da zavisim od drugih ljudi koji su u moje ime donosili odluke i radili stvari za mene koje ja tada zakonski nisam mogla, kao što su pronalaženje stana, kupovina auta i otvaranje računa u banci. Ja to u svoje ime nisam mogla da radim i morala sam da zavisim od roditelja ili silovatelja.

Kao neko ko je to preživio, to mi je bila velika prepreka. Nije bilo lako, ali sam željela da budem tu za svoju djecu i radila sam najbolje što sam mogla s onim što sam tada imala. Taj začarani krug se nastavio i nakon što sam se razvela. Završila sam u još dva nasilna braka sa nasilnim muškarcima i živjela sam u nasilnim situacijama.

No, uspjela sam samoj sebi oprostiti za ono što mi se desilo i to mi je omogućilo da nastavim sa svojim životom i pobrinem se za to da više nijedno dijete ne prođe kroz sav taj užas. Ja iz prve ruke znam koliko je stravično živjeti u dječijem braku. Nije bilo ničega dobrog, srećnog i lijepog u mom djetinjstvu. Nije pošteno da se dijete prisili na situaciju u kojoj samo sebe ne može da zaštiti.

Foto: Sherry Johnson

Upravo zbog toga sam proteklih nekoliko godina radila na tome da se zatvore rupe u zakonu koje dopuštaju da se na Floridi i u drugim dijelovima Amerike sklapaju dječiji brakovi, kao i da se djeca zaštite od silovanja i, na neki način, zakonskog silovanja.

To nije nimalo lako omogućiti. Godine 2013. zamolila sam Sintiju Steford (Cynthia Stafford), predstavnicu Demokratske kuće, da predstavi prijedlog zakona za zaustavljanje dječijih brakova, da se kao minimalna starosna dob odredi 18 godina, bez izuzetaka. Prijedlog je jednoglasno prošao u Demokratskom domu, ali nije prihvaćen u Senatu.

Otada sam skoro svaku godinu tražila da se prijedlog zakona ponovo pregleda i predstavi. Kucala sam na vrata senatora i tražila nekoga ko bi bio voljan da me sasluša. No, neki političari nisu vjerovali čak ni u to da je moja priča istinita. Inzistirali su na tome da je zakonska starosna dob za stupanje u brak na Floridi 18 godina, čak nisu ni znali za rupe u zakonu zbog kojih se žrtve silovanja koje ostanu trudne, kao što sam ja, udaju bez obzira na to koliko imaju godina.

Još uvijek se borim zato da se ovaj prijedlog zakona usvoji i nadam se da će se jednog dana širom zemlje važiti zakon sličan tome. No, da bi se to stvarno desilo, moramo našim zakonodavcima i predstavnicima objasniti koliko je važno da se zatvore te rupe u zakonu i da se podigne svijest o činjenici da se dječiji brak dešava u Americi.

Potrebno je ‘cijelo selo’ da se podigne dijete i mi smo svi dio sela koje podiže djecu i svi mi moramo odigrati svoju ulogu u tome da ih zaštitimo i spriječimo da ih neko prisili na dječiji brak.”

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije