Praktična Lola

6 hobija koje ovog proljeća možete da započnete sa svojim klincima

Proljeće je u jeku, priroda je budna i pravo je vrijeme da se, ako već niste, trgnete iz zimskog sna.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

A to, ukratko, znači da je pravo vrijeme za aktivnosti i hobije na otvorenom. Ovaj put mislimo na one koje možete praktikovati zajedno sa najmlađima, pa da one eventualno postanu i zabava za cijelu porodicu.

Posadite cvijeće i održavajte dvorište/balkon

Foto: Sunny studio / Shutterstock

Kad neko spomene prirodu i buđenje, većini je to prva asocijacija na biljke. Tačno. I u ovom tekstu vam predlažemo da se posvetite biljkama koje će vaše dvorište ili bar balkon učiniti ljepšim i prijatnijim mjestom za boravak. Sa najmlađima je to istinska avantura, koja izgleda ovako: zajedno možete otići do nekog rasadnika ili na pijacu i izabrati cvijeće za vaš vrt ili terasu. Uključite djecu u izbor cvijeća, bar na način da izaberu neku određenu boju koja im se više dopada, jer će i njima na taj način biti zanimljivije da učestvuju u ovom procesu. Tu često možete nabaviti i saksije i zamlju za cvijeće, a ako ne, odlazak do nekog mjesta gdje se to nudi će samo produžiti vašu cvjetnu avanturu.

Po dolasku kući, odvojite vrijeme koje ćete posvetiti sadnji cvijeća, kombinovanju boja posuda i biljaka, izboru mjesta gdje ćete postaviti saksije… naizgled lake i banalne stvari, ali će vaši mališani beskrajno uživati u tome. Takođe, pokažite im kako se cvijeće zaliva i objasnite zbog čega je sve to bitno. Međutim, najvažnije od svega je to da time ova aktivnost ne prestaje, već baš kao i biljke koje ste posadili, raste, razvija se i procvjeta u najljepši hobi, koji nalaže da tokom cijele sezone vodite brigu o cvijeću u svom dvorištu, odnosno na balkonu.

Zajednički radovi u vrtu

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

Tu je i vrt, odnosno bašta, koja takođe u ovom peridou iziskuje angažovanje ukoliko želite da u dogledno vrijeme uživate u plodovima svog rada. A ima li šta ljepše od plodova uzgojenih u vlastitom vrtu, onih za koje znate čime i kako su tretirani?! Ujedno, baš kao i u slučaju sadnje cvijeća, za djecu je ovaj proces ne samo zabavan, nego i koristan, jer stiču lijepe navike, ali i saznaju o životu oko sebe i nekim zakonima prirode. Tako će im, recimo, biti fascinantno posmatrati kako se iz posađene sjemenke razvija stabljika, a potom i plod paprike ili paradajza. Stoga je i zanimljivo i korisno da to uradite zajedno.

A sad je pravo vrijeme za tako nešto. Rasadite povrće i začinsko bilje i dozvolite djeci da vam u tome pomognu, uz pojašnjenje šta će se desiti i uživajte gledajući ih kako se raduju vašem zajedničkom uspjehu u povrtlarstvu! Da, za djecu nema boljeg pokretača od onog da se osjećaju važnim i uspješnim i da ih pohvalite.

Odlasci u prirodu

Foto: Estrada Anton / Shutterstock

Ipak, hobi ne treba nužno da znači neku obavezu (iako su sve ovo slatke obaveze), već ponekad i čist užitak.

Jedan od njih je taj da vam boravak u prirodi preraste u hobi, tako što ćete svaki put istraživati nove krajeve, neke znamenitosti u vašoj blizini ili jednostavno otići na piknik, roštiljanje ili obično ležanje na travi uz kombinovano čitanja knjige ili neku društvenu igru, odnosno fizičku aktivnost.

Sportske aktivnosti

Foto: DenisProduction.com / Shutterstock

A kad smo već kod fizičkih aktivnosti, ovo je pravo vrijeme da sa najmlađima otpočnete neku, a toliko ih je da svako za sebe može izabrati nešto – šetnja, trčanje, biciklizam, vožnja rolerima, badminton… Za neke će vam biti potrebna makar osnovna oprema, a za pojedine tek dobra volja. Recimo, šetnja je najlakši i najprirodniji oblik kretanja koje će vam obezbijediti zdralje cijelog organizma – redovna šetnja pozitivno utiče na psiho-fizičko zdravlje, a već nakon pola sata tijelo počinje da luči serotonin i endorfin, hormone sreće, i na taj način umanjuje stres i utiče na bolji san.

Takođe, trčanje može postati korisna zabava za cijelu porodicu, jer je, između ostalog, poznato da je jedna od najefikasnijih metoda razvijanja kardiovaskularnog i zdravlja uopšte. Za trčanje vam ne treba neka posebna oprema, tek patike, udobna odjeća i, što je najvažnije, boravićete napolju, a to je ono što u ovo užurbano doba nema cijenu. Ako vaši mališani vole da šetaju/trče ili volite da to zajedno radite, onda ste se vjerovatno prijavili na ovogodišnju trku “Tropic Bambini maraton”, namijenjenu djeci predškolskog uzrasta (u tri starosne kategorije), koja stazu od 250 metara mogu da pretrče ili prehodaju sami ili u pratnji jedne odrasle osobe.

I naravno, vožnja biciklom ili rolerima je takođe nešto u čemu sa najmlađima možete svakodnevno uživati, a tako provedeno vrijeme na otvorenom će itekako pozitivno uticati na svakoga od vas.

Pecanje

Foto: AboutLife / Shutterstock

Ako ste roditelj i ljubitelj ribolova, možda je vrijeme da i vaše dijete spozna ljepote te aktivnosti u prirodi. Ribolov slovi za nešto što će vas opustiti; tu nema trke i galame, samo vi, priroda, voda i mir. Upravo to je svima nama više nego potrebno u ovo haotično doba, na koje ni najmlađi nisu imuni.

Stoga, štap u ruke i pravac potok, rijeka ili jezero. I da, svaku rubu koju upecate vratite u vodu, što je još jedna lekcija koju će vaša djeca da savladaju.

Prikupljanje bilja – napravite herbar

Foto: Africa Studio / Shutterstock

Kad ste posljednji put pravili herbar? Prije nekoliko decenija, u osnovnoj školi? Pa iako vam je to tada vjerovatno bila mrska obaveza, kakve školske inače znaju da budu, praktikovati skupljanje, sušenje i slaganje biljaka iz čiste zabave može da preraste u pravi hobi. Samim tim što je priroda udesila da svaka biljka koju tako sačuvate izgleda, samo po sebi, kao malo remek-djelo.

Mališani će uživati u ovom procesu, a i vama će prijati zajednički odlasci u prirodu, boravak na čistom vazduhu i šetnje u potrazi za nekom novom vrstom biljke. Naposlijetku, herbar koji zajedno napravite možete ukrasiti popratnim tekstom o svakoj biljki, a dajte i djetetu da nešto nacrta ili napiše, a takav će vam ostati kao draga uspomena na period odrastanja vaše djece i neke zajedničke trenutke.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije