Radoznala Lola

S(t)udija kaže: Čokolada može smanjiti stres

Čokolada, takođe može da utiče na bolju memoriju i izazove osjećaj sreće. Dovoljno razloga da je volimo, zar ne?!

Prevela: Jelena Pralica

Izvor: independent.co.uk

Foto: g-stockstudio / Shutterstock

Kad sljedeći put budete pod stresom, uzimite kockicu ili dvije čokolade – novo istraživanje pokazuje da ona može uticati na smanjenje stresa.

Naučnici s kalifornijskog univerziteta Loma Linda su, naime, došli do zaključka da pored toga što unos čokolade rađa osjećaj zadovoljstva, ona može da djeluje i kao gorivo za naše mentalno zdravlje. Tokom analize dve studije, istraživači su otkrili da unos tamne čokolade sa visokim procentom kakaa, koji je obično veći od 70 odsto, smanjuje nivo stresa i upala.

Utvrdili su i da grickanje tamne čokolade poboljšava raspoloženje, pamćenje i imunitet – što potvrđuje da je čokolada najveći izum na planeti!

Novo istraživanje je bazirano na postojećim znanjima o prednostima konzumiranja flavonoida, koji su “moćni antioksidansi i anti-inflamatorni agensi.” Prema navodima istraživača, količina kakaa koje se nalazi u čokoladama normalne veličine zapravo sadrži visoku količinu flavonoida – koji korisno djeluju na mozak i kardiovaskularni sistem.

Foto: Fortyforks / Shutterstock

“Godinama smo posmatrali uticaj tamne čokolade na neurološke funkcije sa stanovišta sadržaja šećera – što više šećera, srećniji smo. Ovo je prvi put da smo analizirali uticaj velikih količina kakaa u čokoladama standardne večine i rezultati su ohrabrujući“, ističe doktor Li S. Berk (Lee S. Berk), prodekan Univerziteta Loma Linda i vođa istraživanja.

To znači, dodaje doktor Berk, da usljed veće potrošnja kakaa postajete srećniji, što znači da sada imamo i naučnu potvrdu da nije grijeh uživati u nekoliko kockica čokolade.

Uz to, konzumacija crne čokolade, pokazala su neka ranija istraživanja, može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, važno je da uvijek imate na umu da jedino tamna čokolada ima pozitivan uticaj na kognitivne sposobnosti, pamćenje, raspoloženje i druge korisne efekte.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije