Hrabra LolaNaslovna vijest

“Ona ima 11 godina, nije dete”: Slučaj zlostavljane devojčice naterao je Francusku da menja zakone

Pošto je već dva puta naleteo na 11-godišnju Saru u susedstvu, 28-godišnji muškarac je prijateljski popričao sa njom i rekao joj da ima nešto da joj pokaže u stanu koji je u blizini.

Redakcija

Izvor: nedeljnik.rs / nytinternationalreport

Foto: Photographee.eu / Shutterstock

Ali, kada su se vrata lifta zatvorila, uplašila se, ispričala je policiji i advokatu Karin Duriju Dijebol. “Počeo je da je ljubi i izraz lica mu je postao gadan”, ispričala je advokatica. U liftu, na poslednjem spratu zgrade i na kraju u stanu, Sara je ispričala policiji i advokatu, primorao ju je na seks – prvo felacio, onda odnos. Čim je uspela da pobegne, uplakana je pozvala majku.

Pitanje da li je devojčica silovana sada se razmatra u Pontoazu, predgrađu Pariza. Ali je njen slučaj izazvao bes javnosti i naterao predsednika Emanuela Makrona da promeni zakone koji štite maloletnike u Francuskoj.

Prema francuskom zakonu, seksualni kontakt sa maloletnim licem mlađim od 15 godina je nezakonit. Ali optužba za seksualni kontakt razlikuje se od silovanja; seks je manji zločin i kazna je blaža.

U većini zapadnih zemalja, seks sa maloletnom osobom smatra se silovanjem bez obzira na to da li je pristanka bilo. Sve presude u slučajevima silovanja moraju biti zasnovane na dokazu da je bilo nasilja, sile, iznenađenja ili manjka izbora u datoj situaciji.

Foto: Photographee.eu / Shutterstock

Ali u eri #MeToo pokreta, stavovi o rodnoj ravnopravnosti i zlostavljanju se menjaju i u Francuskoj gde je do sada postojao liberalniji stav prema seksu. Položaj žena u društvu je jedna od mnogih stvari koje Makron želi da promeni. Doveo je više žena na položaje moći. A njegova vlada je predložila zakon na osnovu koga će deci mlađoj od 15 godina biti lakše da dokažu da su silovana.

Ali, mnogi kritikuju zakon da nije dovoljan. “Žrtva i dalje mora da dokaže da nije pristala”, kaže Eduar Duran, sudija u Bobinjiju.

Predloženi zakon bi olakšao maloletnicima mlađim od 15 godina da dokažu da ih je odrasla osoba iskoritila, da nisu pristali na seks, što znači da su bili silovani. Francuski zakon kojim se zabranjuje seksualni kontakt sa maloletnicima mlađim od 15 godina, povlači kaznu do pet godina zatvora i novčanu kaznu od 75.000 evra. Novi zakon bi povećao zatvorsku kaznu na 10 godina, a novčanu na 150.000 evra.

Foto: Guillaume Louyot Onickz Artworks / Shutterstock

Stručnjaci kažu da problem gonjenja seksualnih zločina prevazilazi zakone. Tužba za silovanje može da čeka osam i više godina pre nego što stigne pred sud, a porote su strožije prema ženama i devojkama od sudija koji se bave manje ozbiljnim slučajevima seksualnog kontakta i seksualnog napada. Advokati žrtvi često prihvataju manje optužnice kako bi izbegli dalje traumiranje klijenata svedočenjem pred porotom i mogućeg gledanja kako njihov napadač biva oslobođen.

Zbog toga što mnogi slučajevi ne dospeju perd sud, teško je utvrditi veličinu problema. Od 4.120 pritužbi na silovanje koje su policiji podnele devojčice mlađe od 15, njih 396 je rezultiralo presudama za silovanje, pokazuju podaci Nacionalne opservatorije nasilja nad ženama.

Sandrin Paris-Hejdejger, advokat čoveka koji je optužen za seks sa Sarom, kaže da maloletnici ponekad pristanu, a onda se predomisle ili pošalju mešovite signale. “Ponašanje 15-godišnjih adolescenata pre 5-10 godina se promenilo”, kaže i dodaje da se sada desetogodišnjaci ponašaju kao 15-godišnjaci.

Mnogi se ne slažu. “Ne može se očekivati od deteta svesno pritane na seksualni čin“, kaže Ernestin Ronai, psihologinja i članica Visokog saveta jednakosti između polova.

Foto: markara / Shutterstock

Savet je želeo da se u zakon uvede odrednica silovanja i da se minimalno godište spusti na 13. Vlada se odlučila za 15, jer štiti više ljudi, a i otežava dokazivanje da se na seks nije pristalo, kažu stručnjaci.

Naša želja za ovim zakonom je bila da se agresor tretira kao silovatelj i da sudija može da odluči da slučaj ne tretira kao silovanje, ali da u tom slučaju odrasli dobije visoku kaznu od 10 godina zatvora“, rekla je Marlen Skijapa, pomoćnik ministra za rodnu ravnopravnost.

U slučajju Sare, Paris-Hejdejger kaže da će se boriti protiv tvrdnje da nije pristala na seks. Ona smatra da će devojčicino svedočenje u policiji pomoći. Kaže da je devojčica rekla: “Znala sam šta hoće”.

Duriju Dejebol smatra da je devojčica bila naivna i da ju je stariji muškarac uhvatio u zamku. “Ovde imamo žrtvu koja je odmah potom pozvala majku. Da je pristala, sakrila bi to od majke i ne bi imala potrebu da priča sa njom”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije