Praktična Lola

Ova fitnes instruktorka je dokaz da kilogrami nisu prepreka za aktivnost

Gojazni muškarci i žene su progovorili o okrutnoj stvarnosti u kojoj ih ugnjetavaju zbog viška kilograma i otkrili obim diskriminacije sa kojom se suočavaju zbog svoje kilaže.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: independent.co.uk

Foto: BBC3

Sve to će javnost imati priliku da vidi u novom dokumentarcu na programu BBC3 „Gola istina: Gojaznost“ („The Naked Truth: Obesity“).

Ket (Kat) ima 34 godine, honorarno radi kao fitnes instruktorka i u ovom dokumentarcu objašnjava kako su njeni kilogrami počeli da se gomilaju kada je kao tinejdžerka prošla kroz bolan raskid. Sa 16 godina je ostala u drugom stanju i nakon što ju je njen tadašnji momak napustio Ket je započela nezdravu vezu sa hranom. Za samo šest sedmica je od konfekcijskog broja 12 prešla na 18.

„Znala sam kupiti 24 pakovanja čokoladnih jaja ’ Cadbury’s Crème’ i sve bih pojela u jednom danu. To je bilo opasno, a ja sam se tješila hranom zato što sam se osjećala jako potišteno. Tijelo mi se drastično promijenilo, nisam prepoznavala osobu u ogledalu”, ispričala je Ket u dokumentarcu “Gola istina: Gojaznost”.

Foto: BBC3

Nakon toga je razvila veoma nezdrav odnos prema hrani i godinama se borila sa manjkom samopouzdanja po pitanju svog tijela. Ket je otkrila da se u prošlosti znala izgladnjivati, uzimati pilule za dijetu i samu sebe je dovela na rub bulimije. Danas se zbog svoje težine susreće sa mnogim predrasudama, a naročito kada se vozi gradskim prevozom. Kako sama kaže, sa mnogim od tih predrasuda se suočava upravo na časovima fitnesa na kojima je upravo ona instruktorka.

“Ljudi uđu i pogledaju okolo da vide ko je instruktor i onda pogledaju u vas i izuste: ‘Oh’”, izjavila je Ket i dodala da se stalno pita zašto njena težina izaziva tako oštro osuđivanje, “Samo zato što sam krupna djevojka, ne znači da ne mogu biti aktivna, niti vam to daje za pravo da me osuđujete na osnovu mog izgleda”.

U ovom programu još četvero Britanaca će govoriti o odnosu prema svom tijelu. Njihova kilaža se kreće od 108 do 139 kilograma. Prema podacima britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema otprilike jedna od četiri odrasle osobe u Velikoj Britaniji se bori sa gojaznošću!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije