Lole iz komšilukaNaslovna vijest

Strah me da će se moje depresivne epizode loše odraziti na moje buduće dijete

Proljeće nikada nije bilo moje godišnje doba.

Piše: Nina Bljak

Foto: YouTube

Uvijek me uhvati nespremnu, natjera me da sebi postavim pitanja koja se nikada prije nisu pojavljivala u mojoj glavi.

Posljednji susret s mojom psihoterapeutkinjom bio je puno drugačiji od svakog prijašnjeg. Govorila sam o strahu od života koji me tek čeka. Rekla sam joj kako se užasno bojim da ću biti loša majka.

Strah me da će se moje depresivne epizode loše odraziti na moje buduće dijete. Marta me uvjeravala da ću biti dobar roditelj i nadam se da je u pravu.

Kako stvari kod mene uvijek dolaze u pravom trenutku, tako je i ovaj film došao baš onda kada sam ga trebala. Film je ovo o tinejdžerici koja se apsolutno ne uklapa u svoju okolinu. Živi u malenom mjestu u Nizozemskoj, koje prezire. Ima dvije prijateljice s kojima pije pivo i sanja o nekim većim gradovima.

Izvor: YouTube

U prvoj sceni gledamo Almu kako leži na podu kuhinje, kraj nje je telefon iz čije slušalice dopire muški glas, a njezine su ruke u gaćicama. Da, Alma u slobodno vrijeme nabija račun zbog hot linea. Alma otkriva svoje tijelo i svoju seksualnost. Često misli da nije normalna jer scenariji koji se odvijaju u njezinoj glavi nisu scenariji koje možemo pronaći u glavama njezinih kolega.

Vrlo brzo priznaje majci zbog čega imaju toliko velik telefonski račun. Majka navečer čuje uzdisaje iz njezine sobe i ne zna se nositi s tim. Alma je svjesna svega toga i misli da je majka više ne može podnijeti. Ja se ne bih složila s tim, jer dobro znam da svaki normalan roditelj obožava svoje dijete. No, cijela ta priča sa seks telefonskom linijom i Alminim otkrivanjem seksa potaknula me na razmišljanje.

Kako bih ja reagirala da mi se to jednoga dana dogodi s vlastitim djetetom? Da li bih se snašla u takvoj situaciji? Što bi se dogodilo kada bi mi dijete upalo u neke veće probleme?

Najveći problem se stvara kada Alama odlazi na školsku zabavu i iskrada se van kako bi popila pivo. Prati ju kolega, koji je ujedno i njezina simpatija, te staje kraj nje. Razmjenjuju poglede i osmjehuju se jedno drugom. Sljedeća scena me šokirala. Njezina simpatija izvadila je svoje spolovilo i naslonila ga na njezinu haljinu. Almi to uopće nije smetalo i odlučila je to podijeliti sa svoje dvije prijateljice.

Izvor: YouTube

One, na njezinu žalost, nisu povjerovale u njezinu priču i u tom trenutku Alma postaje totalni outsider. Nitko u školi više ne želi pričati s njom. Alma ostaje sama i to je užasno rastužuje. I prije cijele te scene, ona se osjećala čudno, drugačije i usamljeno, a sada je došla do slijepe ulice.

Ne želim vam otkrivati kraj ove genijalne priče. Želim vas pustiti da sami prolazite kroz scene koje će vas nasmijati, zbuniti, zbog kojih ćete se (možda) i posramiti. Možda ćete se u nekim trenucima i prepoznati. Možda ćete prepoznati svoje dijete, a možda ćete se pitati pitanja koja sam se pitala ja!

Pitala sam se kako bih se snašla u trenutku kada otkrijem da je moje dijete otkrilo sebe i svoje tijelo. Da li bih znala dati dobar savjet? Moji roditelji nikada nisu govorili sa mnom o tim stvarima. Nikada nismo pričali o seksu, o ljudskom tijelu i njegovim potrebama. Svoje sam tijelo otkrivala sama i uz pomoć svog prvog dečka.

Izvor: YouTube

Voljela bih da sam imala otvoreniji odnos sa svojim roditeljima. Uvijek mi je bilo lijepo čuti one pomalo neugodne priče mojih prijatelja. One priče u kojima neugodnost igra glavnu ulogu. No, iako im je tada bilo neugodno, kasnije su im sigurno bili zahvalni.

Odlučila sam da ću biti dobar roditelj. Odlučila sam da ću sa svojom djecom govoriti o svemu. Znam da će im sigurno (nekada) biti neugodno, no kasnije će znati da sam sve to govorila za njihovo dobro.

Najljepši trenutak ovoga filma je kada Almina mama prihvati svoje dijete i period u kojem se ona nalazi. Teško je biti roditelj, sigurna sam u to, no jednako je teško biti neshvaćeni tinejdžer kojeg nitko ne razumije. Stoga, roditelji, pokušajte razumjeti svoju djecu, jednog će vam dana biti zahvalna na tome.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije