Naslovna vijestRadoznala Lola

Žena koja je proslavila hulahop i danas je, sa 94 godine, podjednako visprena

Originalna hulahop djevojka sjedi u kafiću obučena u jaknu sa leopardovim uzorkom. Nokti su joj nalakirani zlatnim lakom, a na usnama ima narandžasti karmin. Njena kosa je plava, a ona je vitalna i živahna iako ima 94 godine.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: vogue.com

Foto: Hula Girl Facebook

To je žena koja je inspirisala najveću senzaciju u američkom svijetu igračaka, pa čak je i jedna manekenka obučena u jednodijelni kupaći kostim na proljećnoj modnoj reviji Karla Lagerfelda dobila ogromnu hulahop torbu za plažu kako bi upotpunila svoj izgled. No, najčudnije od svega je što do nedavno niko nije znao da ova žena postoji.

“Hula djevojka” je kratki dokumentarni film Ejmi Hil (Amy Hill) i Krisa Rijesa (Chris Riess) čiji je cilj da razbije mit o tome da su hulahop izmislila dvojica preduzetnika iz Kalifornije. Ustvari, Džoan Anderson (Joan Anderson) je 1946. godine iz Australije otišla put Holivuda kako bi se bavila manekenstvom i upravo je ona u SAD donijela prvi hulahop.

Foto: Hula Girl Facebook

“Taj hulahop je bio napravljen od bambusa i služio je kao ‘zabava za cijelu porodicu’. Otkrila sam ga prilikom posjete prijateljima u Sidneju – iz jedne sobe u kući se čuo smijeh, svi su se sjajno zabavljali sa tim hulahopom”, izjavila je Džejn za “Vogue”.

Kada se vratila kući, kontaktirala je svoju majku i zamolila je da joj pošalje jedan hulahop. Njen muž je nekada radio kao pilot, a danas je biznismen sa iskustvom u poslovanju s igračkama. Kada je Džejn stigao hulahop njih dvoje su ga počeli pokazivati na večernjim zabavama, a na jednoj od njih je jedan gost izjavio da Džejn izgleda kao da pleše hula.

Džejnin suprug je hulahop pokazao Arturu “Spadu” Melajnu (Arthur “Spud” Melin), jednom od osnivača američke kompanije igračaka “Wham-O”. Njih dvojica su i ranije sarađivali i Džejnin muž je imao povjerenje u njega. Rukovali su se i posao je bio sklopljen.

Foto: Hula Girl Facebook

Preko noći je taj krug za vježbanje postao pravi hit na sajmovima u Kaliforniji, a kompanija “Wham-O” je samo tokom prve godine zaradila 100 miliona dolara. No, Džejn i njen muž nisu potpisali nikakav ugovor i pošto im niko nije odgovarao na pozive, njih dvoje su prestali da se nadaju prihodima. Kasnije su se sa kompanijom igračaka dogovorili za mali dio onoga što bi zaradili samo u prvoj godini lansiranja hulahopa.

“Život ide dalje”, izjavila je Džejn i dodala da su za nju pravo bogatstvo njeno četvoro djece i muž s kojim je bila u braku 62 godine, “Imali smo predivan život”.

Foto: Hula Girl Facebook

Dakle, koji je tajni recept za okretnost i oštroumnost u starosti? Za Džoan je to njena strast za kretanjem i avanturom. Ona i dalje pliva i to tri puta sedmično – ponedjeljkom, srijedom i petkom. Utorkom i četvrtkom se isteže i vježba. Redovno šeta, radi u bašti, a jednom sedmično ide i na časove klasičnih plesova.

“Prošlo ljeto sam surfovala, a prije nekoliko godina sam išla na zipline u Katalini”, ponosno je izjavila Džejn.

Naravno, neizbježno je pitanje da li i danas vježba sa hulahopom?

“Ponekad vježbam sa hulahopom, ali ne onoliko koliko bi trebalo. Nekada sam mogla da počnem da ga vrtim od vrata pa da ga spuštam nadolje”, izjavila je Džoan, polako vrteći kukovima kao da hulahop nikada nije prestao da okružuje njeno tijelo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije