Praktična Lola

Vodič za preživljavanje sezone alergija

Proljeće je uveliko stiglo i sve je procvjetalo i prolistalo. Bio bi to pravi raj da nema muke koja se zove alergija.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: vogue.com

Foto: FGC / Shutterstock.com

Ako se i vi ovih dana borite sa kihanjem, kašljanjem i začepljenim nosom, onda će vam dobro doći savjeti o tome kako da te simptome najbolje držite pod kontrolom.

Planirajte unaprijed

„Naš imuni sistem prepoznaje polen kao opasnost i oslobađa hemikalije koje mogu izazvati upalu. Tada vas oči počnu svrbjeti i kišete“, objasnila je za „Vogue“ doktorica Moli Dezi (Mauli Desai), alergologinja i imunologinja iz Njujork Sitija.

Doktorica Dezi preporučuje da prije izlaska iz kuće obratite pažnju na količinu polena (većina je vidljiva na aplikacijama za vremensku prognozu), kao i da ograničite aktivnosti na otvorenom u danima kada ima dosta vjetra. Količina polena je uglavnom najveća u podne i kako dan prolazi, tako se i ona smanjuje. Tako da, ukoliko planirate da trčite poslušajte savjet stručnjaka i sačekajte kasno poslijepodne ili veče. Budući da se polen veoma lako zadrži u kontaktnim sočivima obavezno ponesite velike sunčane naočare.

Uzmite antihistaminik

Foto: Pixabay.com

Nemojte čekati da alergija počne da biste preduzeli nešto po tom pitanju.

„Važno je da ujutro prvo popijete antihistaminik prije nego što izađete iz kuće“, naglasila je doktorica Dezi.

Ukoliko ste sigurni u to da će vam proljećno cvijeće ozbiljno narušiti vašu rutinu, ponesite sa sobom i sprej za nos i koristite ga svaki dan tokom dvije sedmice prije nego što sve oko vas procvjeta.

Pretvorite svoj dom u sigurnu zonu

Foto: Africa Studio/Shutterstock.com

“Polen je veoma ljepljiv i zato dosta lako ulazi u naše domove”, objasnila je doktorica Dezi.

Držite prozore zatvorene kako ne biste stalno kihali. Ukoliko vas je alergija baš stisnula možda ne bi bilo loše da se presvučete i operete kosu čim uveče uđete u kuću. Vlasnicima kućnih ljubimaca doktorica Dezi savjetuje da često peru mačku ili psa pošto se i u njihovom krznu u tragovima može naći polen.

Razmislite o alternativnim terapijama

Foto: mkrberlin/Shutterstock.com

Mada lijekovi imaju efekta postoje i druga prirodna rješenja koja vam mogu donijeti olakšanje. Elizabet Alegzendre (Elizabeth Alexandre), travarka i akupunkturistkinja iz Njujorka, naglašava da je akupunktura metod koji je imao veliki uspjeh.

“Igle uklanjaju prepreke u nosnim prolazima i mogu da regulišu imuni sistem”, objasnila je Elizabet za “Vogue” i dodala da se radi o tome da igle promovišu balans i pomažu olakšanju upale u tijelu.

Ona preporučuje da sa tretmanom počnete šest do osam sedmica prije početka proljeća kako bi efekat bio potpun, mada akupunktura pomaže i bilo kad tokom sezone alergija.

Procijenite svoju ishranu

Foto: HBRH/Shutterstock.com

Vjerovali ili ne, i ishrana može uticati na alergije.

“Jedite sezonsku hranu. Proljeće je doba kada naša ishrana treba biti laganija i bogata svježim namirnicama koje su tek niknule”, objasnila je Elizabet i dodala da izbjegavate mliječne proizvode, jako hladna pića ili prerađene sastojke kako vam vaša alergija ne bi izazivala toliko muka.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije