Radoznala Lola

Nobelove nagrade za književnost ove godine prvi put neće biti zbog seksualnih napada

Švedska akademoja ove godine neće dodijeliti Nobelovu nagradu za književnosti.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Paramonov Alexander / Shutterstock

Razlog zašto će ovo prestižno priznanje 2019. godine biti dodijeljeno dva puta leži u činjenici da ove godine laureata neće biti zbog – seksualnog zlostavljanja. Naime, Švedsku akademiju potresa skandal zbog slučaja seksualnog uznemiravanja supruga jedne od članica, kao i zbog slučajeva u kojima su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost.

Naime, pjesnikinja Katarina Frostenson, članica žirija za dodjelu Nobelove nagrade za književnost, je osumnjičena da je pronevjerila novac i otkrila imena budućih dobitnika nagrade. I njen suprug, fotograf Žan-Klod Arno (Jean-Claude Arnault), koji je uticajni funkcioner na švedskoj kulturnoj sceni, je takođe osumnjičena da je u više navrata otrivao imena dobitnika te prestižne nagrade – navodno sedam puta od 1996. godine, uključujući i nagradu dodijeljenu 2016. godine Bobu Dilanu (Bob Dylan).

U centru skandala su supružnici Katarina Frostenson i Žan-Klod Arno / Izvor: e55.se

Uz to, on je, u jeku pokreta #MeToo, osmunjičen za seksualne napade, od kojih se, međutim, većina pokazala neopravdanim. Čak 18 žena ga je optužilo da ih je neprimjereno dirao, a mnogi tvrde kako se zlostavljanje dogodilo u stanovima koji pripadaju Akademiji.

“Ništa nije rekao što bi me upozorilo na ono što će se dogoditi. Nije bilo flerta, niti prethodnog dodira, a ja sam samo odjedanput osetila ruku na međunožju. Kao da je kopao, bio je grub. Ustala sam se i ošamarila ga”, izjavila je književnica Gabrijela Hakanson (Gabriella Håkansson) o incidentu koji se, navodno, dogodio prije 11 godina.

Arno je odbacio sve ove optužbe, a, iako je postupak isključivanja njegove supruge iz Akademije najprije propao, ona je u međuvremenu dobrovoljno napustila poziciju.

Foto: Stefan Hol / Shutterstock

“Odlučili smo, nakon duge i intenzivne diskusije, da ove godine nagradu ne dodijelimo. Povjerenje (u Švedsku akademiju) je trenutno toliko malo u ostatku svijeta da to nećemo učiniti ove godine. Međutim, sljedeće godine planiramo imati dvostruku dodjelu”, naveo je za The Local Anders Olson (Anders Olsson), privremeni predsjednik Akademije.

Odluka dolazi nakon niza kriznih sastanaka i masovnih ostavki u Akademiji, čime je žiri izgubio kvorum neophodan za donošenje odluke. Naime, aktivno je ostalo još samo 10 od 18 članova, a za dodjelu Nobelove nagrade za književnost neophodno je 12 glasova.

Inače, članovi žirija se na tu dužnost postavljaju doživotno, ali oni mogu sami da se povuku ili da odluče da ne žele da učestvuju u izboru. Akademija je do sada sedam puta iskoristila mogućnost da ne dodijeli Nobelovu nagradu za književnost, ali je to do sada uglavnom bio slučaj kada nije bilo odgovarajućeg kandidata za nagradu, odnosno, nagrada nije dodjeljivana od 1940. do 1943. zbog Drugog svjetskog rata.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije