Praktična Lola

Što mame dječaka žele da znate o njima

Roditelji bi trebali dijeliti istu univerzalnu nadu i zabrinutost za svoju djecu, ali nije uvijek tako. Neke majke se ne udaljavaju previše od ženskog svijeta dok druge moraju naučiti kako biti žene koje su uvijek jednom nogom u muškom svijetu.

Redakcija

Izvor: Matea Salopek - Koncul - klokanica.24sata.hr

Foto: George Rudy / Shutterstock

Previše je vremena utrošeno na isticanje razlika koje izazivaju podjelu među roditeljima. Međutim, problemi majki koje odgajaju sinove mogu se uvelike razlikovati od onih s kojima se susreću majke koje odgajaju kćeri.

Postoje samo temeljne razlike između dječaka i djevojčica koje njihov odgoj pretvaraju u potpuno različita iskustva. Mame dječaka su uvijek jednom nogom u muškom svijetu, a drugom u ženskom. Primjerice, kada vam prijateljica priča o svojim kćerima, nemate problema s razumijevanjem jer i same ste jednom davno bile djevojčice. S druge strane, mame djevojčica možda ponekad ne suosjećaju na isti način kada majka dječaka priča o svojim sinovima i njihovom odgoju.

Foto: ArtFamily / Shutterstock

Mama sinova i spisateljica Kate Fries je istaknula što bi sve mame djevojčica trebale znati o mamama dječaka:

Nismo zaineteresirane za “Ah, to su dečki!'” isprike za svoje sinove

Mame dječaka znaju da trebaju jasno komunicirati sa svojim sinovima u vezi sa njihovim očekivanjima u pogledu upoznavanja i druženja s osobama suprotnog spola. Svjesne smo da ih moramo učiti tome vlastitim primjerom zdravih odnosa kod kuće.

No, potrebno im je dati prostora kako bi rasli i razvijali se na prikladan način. Ponekad to znači da im treba dopustiti da se hrvaju i budu naporni sa svojim prijateljima, jer se na taj način stvara muški prostor koji im je potreban. Također, to znači da ne možete odmah istrčavati na teren kada čujete suigrača ili trenera od svog sina kako je provalio seksistički komentar, jer znate da sramoćenje vaših sinova pred njihovim vršnjacima može biti jednako štetno kao i poruke koje su upravo čuli.

Majke znaju da njihovi sinovi mogu biti svakakvi, ali one poduzimaju sve što mogu kako bi ispravile njihovo ponašanje prije nego što postane problematično. Ponekad to neće ispasti savršeno, ali trudimo se.

Foto: WAYHOME studio / Shutterstock

Iznimno smo zabrinute u vezi sa silovanjem i seksualnim uznemiravanjem

Kada priče poput one o Bill Cosbyiju i Josh Duggaru pogode vijesti, retorika koja prevladava često postaje “Takvi su svi muškarci”. To se može činiti pretjeranim, ali ako provedete dovoljno vremena u feminističkim krugovima, shvatit ćete da ljudi zaista vjeruju da je svaki dječak potencijalni silovatelj – jednostavno zato što ima penis.

Označavanje dječaka na ovaj način je jednako opasno kao da djevojčicama govorimo kako ne bi trebale težiti tome da postanu predsjednice jednog dana ili znastvenice – jer su žene. Mi ne želimo omalovažavati svoje sinove prije nego što su dobili priliku opovrgnuti takve tvrdnje, jer je takvo razmišljanje pogrešno. Svi bi se trebali uključiti u promjenu diskursa i trebali bi učiti svoje male muškarce kako da budu pravedni prema ženama.

Želimo da vaše kćeri imaju jednake mogućnosti kao naši sinovi

Sve majke, odgajale one doma sinove ili kćeri, navijaju za uspostavljanje ženskih programa jer znaju da je važno izložiti djevojke, primjerice, sportu i matematičkom obrazovanju rano u životu, prije nego što one internaliziraju poruke da sport i matematika nisu za njih. Odlično je što djevojke imaju prostora za istraživanje vlastitih strasti i potpuno je jasno zašto takve organizacije isključuju dječake iz članstva.

Foto: George Rudy / Shutterstock

To ne znači da majka ne želi da njezin sin dobije priliku za uspjeh u tim područjima, ako bi on to htio. To znači da ima dovoljno mjesta za sve, i da svatko ima koristi od različitosti i jedinstvenih perspektiva kojima svaka osoba može pridonijeti skupini.

Odgajamo svoje sinove u feminističkom duhu

“Feminist” je tako teška riječ i ne volim ju koristiti jer vjerujem da će netko reći da je iskorištena na pogrešan način. Mi svoje sinove na najbolji mogući način pokušavamo naučiti da se ne prilagođavaju tradicionalnim rodnim ulogama. Primjerice, moj muž kuha kod kuće i bavi se drugim područjima koja su tradicionalno dio ženske domene.

Voljele bi da postoji više ženskih uzora u koje se naši sinovi mogu ugledati. Marvel bi trebao napraviti film u kojem glumi ženski superheroj i trebalo bi dovesti ženu u Bijelu kuću. Ne želimo to samo zbog sebe, niti samo zbog vaših kćeri, nego i za svoje sinove. Ne želimo da se osjećaju ugroženo od strane žena koje se izjašnjavaju kao feministice ili onih koje su na pozicijama moći.

Foto: Eduard Stelmakh / Shutterstock

Ponekad se osjećamo izostavljeno

Primjećujem da u vrijeme kada djeca krenu u više razrede osnovne škole, prijateljstva nas roditelja se počnu dijeliti s obzirom na rodnu liniju. Razumijem kako se to može dogoditi. Aktivnosti i razgovori koji se odvijaju između majke i kćeri, često su previše tabu ili jednostavno nisu zanimljivi našim sinovima.

Koliko god sam pokušavala odgojiti prosvijećene sinove, neću s njima raspravljati o tome gdje ići kupiti novi grudnjak ili o svojoj nadi da se snimi nastavak filma Magic Mike. Ovakvi razgovori su obredi prijelaza i smatram ih dijelom inicijacije u sestrinstvo žena kada se odvijaju između majke i kćeri.

Za majke i sinove su takvi razgovori obično jezivi. Ja se mogu povezati sa svojim sinovima i na druge načine, ali nedostaju mi moje prijateljice koji imaju kćeri. Mislim da bi puno mama sinova zamolilo druge mame da nas ne zaborave u potpunosti kad naša djeca odrastu, jer mi želimo održati naša prijateljstva, usprkos tome što naša djeca više nemaju puno toga zajedničkog.

Kao mama sinova, nadam se da će mame kćeri shvatiti da svi želimo najbolje za svu našu djecu, i da razumijemo njihove brige. Na kraju dana, unatoč našim razlikama, svi smo u istom timu roditelja.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije