Praktična Lola

Crteži jednog djeda na Instagramu grade posebnu vezu sa njegovim unukom

Unučići su posebna bića u životu svih baka i djedova i svako od njih želi da im ostavi nešto za uspomenu.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: mymodernmet.com

Foto: Chan Jae Lee/drawings_for_my_grandchildren Instagram

Junaka ove priče njegov sin Dži Li (Ji Lee) opisuje kao “staro gunđalo” i sigurno je da niste očekivali da ćete djeda od 75 godina pronaći na Instagramu. No, sve se to promijenilo kada je na ovaj svijet došao njegov unuk Astro.

Čan Je Li (Chan Jae Lee) je umjetnik amater koji potiče iz Koreje, a danas živi u Brazilu. Nekada je vrijeme provodio sa svojom kćerkom i njena dva sinčića Arturom (Arthur) i Alanom (Allan). Uživao je u tome da ih vozi u školu i vraća kući. No, kada se njegova kćerka sa porodicom odselila u Koreju, Čanu je ostalo mnogo slobodnog vremena, a jedini hobi mu je bilo gledanje korejske televizije. Njegov sin Dži je bio zabrinut zbog toga i odlučio je da mu pomogne. Konsultovao se sa svojom majkom i njih dvoje su osmislili projekat za Čana – da postavlja svoje crteže na Instagram.

Čan Je Li (Chan Jae Lee) i njegov unuk Astro, Foto: Chan Jae Lee/drawings_for_my_grandchildren Instagram

Čan nije bio nimalo zainteresovan za društvene mreže i Internet i odbio je tu ideju. No, kada je posjetio Džija u Njojorku i vidio njegovog tek rođenog sina Astra počeo je da mijenja mišljenje. Mnogo je zavolio svog unučića Astra i naglas se zapitao kakav će on biti kada poraste. Dži ga je pitao otkuda mu te misli, a Čan je odgovorio: „Pa zato što ja tada više neću biti živ“.

Taj njegov odgovor je uznemirio Džija, ali ga je i inspirisao za novi i bolji plan – da Čanovi crteži na Instagramu budu njegov poklon unučićima. Taj prijedlog se veoma svidio Čanu i otada je svakog dana napravio po jedan crtež.

Foto: Chan Jae Lee/drawings_for_my_grandchildren Instagram

Njegovi crteži su različitih stilova i govore o raznim temama – životinjama, putovanjima, prizorima iz života i voljenoj porodici. Sva ta mala umjetnička djela se nalaze na njegovom Instagram nalogu „Crteži za moje unučiće“ (Drawings For My Grandchildren). Najljepše od svega je i to što ih dodatno krase prave male kratke i preslatke priče koje piše baka. Svaki tekst je upućen njihovim unučićima i dopunjuje nacrtanu scenu.

Foto: Chan Jae Lee/drawings_for_my_grandchildren Instagram

Nađu se tu djedove lekcije unuku („Pogledaj ljude koji nose teško breme. Pogledaj ljude koji teško žive. Hajde da budemo saosjećajni i da im pokušamo pomoći.“) i dirljiva poetska prisjećanja („Tvoj djed nikad u djetinjstvu nije dobio poklon za Božić. To je zato što smo bili jako siromašni za vrijeme Korejanskog rata i zato što nisam čak ni znao da Djed Mraz postoji. Ipak, danas bih volio da okačim veliku čarapu kao što ti radiš.“)

Foto: Chan Jae Lee/drawings_for_my_grandchildren Instagram

Cijela ova priča je još više zbližila prodicu i Čan je konačno ostvario svoj potencijal.

„Ja sam djed u penziji koji ima 75 godina i koji ništa ne zna o tehnologiji. Zahvaljujući pomoći porodice, uspio sam da otvorim nalog na Instagramu. To sve nas svaki dan povezuje i usrećuje. Ako ja mogu to da uradim, vjerujem da mogu i svi drugi, uz pomoć svojih porodica”, izjavio je Čan za Instagram blog.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije