Praktična Lola

Kako da pokrenete svoj “drugi mozak”

Ne zovu ga uzalud “drugim mozgom”. Mikrobiom vašeg stomaka se sastoji od čak 100 triliona bakterija i utiče na sve – od zdravlja kože i seksualne želje do nivoa energije i hormonske ravnoteže.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: vogue.com

Foto: Pixabay.com

Pitate se kako je to moguće? Stomak ima sopstveni nervni sistem, naziva enterični nervni sistem. Iako je njegova glavna svrha da reguliše probavu takođe je snažno povezan sa mozgom i zbog toga mnogo utiče na ljudsko mentalno zdravlje.

“Ako vam je narušeno zdravlje stomaka mikrobi će slati signale koji negativno utiču na raspoloženje”, objasnila je za “Vogue” Keri Glasmen (Keri Glassman), dijetetičarka i osnivačica kompanije “Nutritious Life”.

Od razumijevanja znakova loše probave do snabdijevanja vašeg mikrobioma dobrim bakterijama koje mu trebaju da zadrži balans stručnjaci su objasnili kako da holističkim pristupom poboljšate zdravlje svog stomaka.

Spavajte više i manje se nervirajte

Foto: Pixabay.com

Dovoljno adekvatnog sna i kontrolisanje stresa može učiniti čuda za zdravlje vašeg stomaka.

„Hormon stresa epinefrin omogućava bakterijama u stomaku da se razmnožavaju. One se tada vezuju za crijevne zidove i uzrokuju upalu“, objasnila je za “Vogue” Kristin Frizora (Christine Frissora), vanredna profesorica kliničke medicine na odsjeku gastroenterologije i hepatologije na medicinskom koledžu „Weill“ Univerziteta „Cornell“.

Pored toga, nedostatak sna može poremetiti moždani protok epinefrina što dovodi do povećane koncentracije. Da biste olakšali rani odlazak na spavanje, svako veče se spustite u krevet 15 minuta ranije. Na taj način ćete postepeno doći do ciljnog vremena za spavanje koje vam pruža preporučenih sedam ili osam časova. Da biste spriječili anksioznost i zadržali stres na niskom nivou primjenite tehnike kao što su kratka jutarnja meditacija ili kraća šetnja tokom radnog dana. Te male promjene dovode do velikih rezultata.

Dodajte probiotike u ishranu

Foto: sasha2109/Shutterstock.com

Probiotici su žive „dobre“ bakterije i kvasci koje vaš probavni sistem održavaju izbalansiranim i omogućavaju tijelu da pravilno funkcioniše. Postoje namirnice bogate probioticima – od kultivisanog povrća poput kiselog kupusa ili tradicionalnog korejskog jela kimchi do fermentisanih napitaka kao što je kefir. Tu su i namirnice bogate vlaknima poput banana, zobi i lanenog sjemena.

„Različita vlakna hrane različite bakterije i zato je važno da se ti probiotici dobiju iz više izvora i različite hrane“, naglasila je Keri i dodala „Izvori hrane su bolje rješenje, ali možete razmisliti i o tome da dodate suplement u dnevnu rutinu kao polisu ’osiguranja’ kako biste bili sigurni u to da su bakterije izbalansirane svaki dan, bez obzira na sve.”

Pijte više vode i čaja bez kofeina

Foto: fizkes/Shutterstock.com

„Naša tijela trebaju vodu zbog zdravlja kože, imuniteta i energije, ali i da pomjeraju hranu kroz probavni sistem. Za zdrav stomak su zaista potrebne bakterije, ali i tečnosti koje će se pobrinuti za to da se sve kreće onako kako treba“, objasnila je Keri.

Kristin naglašava da čovjek dnevno treba da pije osam čaša vode, te dodaje da se možete hidratizovati i čajevima bez kofeina kao što su kamilica i đumbir.

Redovno vježbajte, a naročito kada ste naduveni

Foto: Pixabay.com

Prema studiji koju su nedavno uradili istraživači u Italiji vježbanje može povećati broj korisnih mikrobioloških vrsta i obogatiti raznolikost mikroflore čime se poboljšava zdravlje kompletnog organizma i dugoročno sprečava bolest. I još nešto – osjećaćete se bolje iz dana u dan.

„Vježbanje promoviše pokretljivost ili kretanje stomaka. Ja bih svakoga ko je naduven izazvala da pola sata provede na traci za trčanje. Iznenadili biste se da znate koliko biste se bolje osjećali nakon toga“, objasnila je za Rene Vilijams (Renee Williams), gastroenterologinja i vanredna profesorica medicine na medicinskom fakultetu Univerziteta u Njujorku.

Ukoliko naduvenost, probava ili mučnina postanu hronični problem, doktorica Vilijams savjetuje da se obratite doktoru kako biste dobili tačnu dijagnozu. Ona sama svojim pacijentima obično govori da su upravo oni ti koji najbolje mogu ocijeniti šta se dešava s azdravljem njihovih stomaka.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije