Radoznala Lola

Može li inteligentna žena biti prijetnja muškom egu?

Da li muškarci žele vezu sa ženom koja je pametnija od njih? To pitanje je bilo tema studije koju su radili istraživači sa Univerziteta u Bafalu, kalifornijskog luteranskog Univerziteta i Univerziteta u Teksasu.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: thinkinghumanity.com

Foto: Pixabay.com

Njihovo istraživanje je pokazalo da iako većina muškaraca tvrdi da žele da se zabavljaju sa inteligentnim ženama, to ustvari nije tačno.

Tokom istraživanja muškarci su morali da odgovore da li bi se osjećali prijatno u vezi sa ženom koja je pametnija od njih. Potvrdno je odgovorilo 86% njih, no kada su objavljeni rezultati testova inteligencije muškaraca i žena, većina pripadnika jačeg pola je izjavila da ih ne privlače žene koje su imale više bodova od njih. Toliko o tih 86%.

Još jedno istraživanje na ovu temu objavljeno je na portalu „Psychology Today“ i ono je potvrdilo da su isti rezultati dobijeni iz sličnih testova. Čak i kada su muškarci samo trebali da zamisle ženu koja bi ih nadmašila na testu inteligencije tvrdili su da im je ona manje privlačna.

Foto: Pixabay.com

Naravno, to ne utiče na sve muškarce i postoji mnogo njih koji bi bili srećni da su u vezi sa pametnijom ženom. No, rezultati ovih istraživanja su poražavajući, s obzirom na postotak muškaraca koji smatraju da ih ženska inteligencija ugrožava. Najgore od svega je i to što su oni rekli da bi bili srećni da se zabavljaju sa inteligentnom ženom, ali kada su ih one nadmašile na testiranju, većina tih muškaraca je izjavilo da ih pametne žene ne privlače.

To je van svake pameti , ali ni muškarci ni žene nisu krivi za to. Odgovornost je na društvu i njegovim stereotipima koji ljude dovode do toga da pretpostavljaju da svaki spol treba imati određene osobine i da nikad ništa ne smije narušiti taj „balans“.

No, žene mogu biti inteligentne isto kao što i muškarci mogu biti glupi i nema ništa loše u tome da budete u vezi sa nekim ko je pametniji od vas. To je nešto što ljudi treba da shvate prije nego što počnu tvrditi da su muškarci i žene ravnopravni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije