Radoznala Lola

Isplati li se za 80.000 dolara (po)roditi u Americi?

Unutar medicinskog turizma, koji već godinama predstavlja rastuću industriju (mnogi se odlučuju na liječenje u inostranstvu zbog kvalitetnije usluge), razvio se i fenomen „porođajnog turizma“, najviše zastupljenog u SAD.

Piše: Anja Zulić

Foto: FOLFX / Shutterstock

Četrnaesti amandman na Ustav SAD garantuje američko državljanstvo svim osobama rođenim na američkoj teritoriji, bez obzira na državljanstvo roditelja. Kada ta djeca napune 21 godinu, kao rođeni državljani mogu zahtijevati američko državljanstvo i prebivalište za svoje roditelje koji imaju status stranaca.

I dok je u vrijeme usvajanja 14. amandmana, kada su međunarodna putovanja bila rijetka i otežana, takva politika smatrana mudrom odlukom, danas se pod administracijom Donalda Trampa dovodi u pitanje i raspravlja o legalnosti „porođajnog turizma“. Najviše se pažnja usmjerava na koncept „anchor babies“, odnosno djecu imigranata koji planiraju da žive i rade u SAD, a dijete kao američki državljanin će ih „usidriti“, odnosno odgoditi deportaciju.

Suprotno od toga, porođajni turisti su motivisani dobijanjem kvalitetnije američke zdravstvene usluge ili osiguravanjem budućeg obrazovanja za svoje dijete, a ne nužno selidbom porodice u SAD. Ako buduće majke ne lažu prilikom ispunjavanja papira potrebnih za vizu, zakonski – porođajni turizam je u potpunosti legalan.

Foto: pexels

Ulazak u zemlju je moguć u bilo kojoj fazi trudnoće, ali npr. mnoge avio-kompanije ne prevoze trudnice kada uđu u 36-u sedmicu trudnoće. Veliki broj žena iz Rusije, Kine, Turske, Saudijske Arabije dolaze u SAD kako bi se porodile. Naravno, za takav poduhvat neophodno je izdvojiti i veću svotu novca, ali porodice to vide kao ulaganje u nešto što će se kasnije isplatiti. Nakon što se porode, potrebno je nekoliko sedmica za dobijanje rodnog lista djeteta, nakon čega se vraćaju u matičnu zemlju. Procjenjuje sa da ovakav turistički izlet košta oko 80.000$, a buduće majke zadnjih sedmica trudnoće posjećuju trgovačke centre, restorane, i doprinose ekonomiji u mjestima gdje borave, a to su najčešče Kalifornija, Njujork i Florida.

Koliko se čitava jedna industrija razvila na porođajnom turizmu pokazuje i postojanje „Agencija za materinstvo“, koje ženama koje dolaze pomažu da pronađu stanove ili osiguravaju boravak u „materinskim hotelima“, kao i da pronađu doktore i riješe papire potrebne za vizu. Iako je Tramp još 2015. godine, nakon objavljivanja svoje predsjedničke kandidature, na konferenciji za novinare zagovarao ukidanje „jus soli“, čime bi se okončao porođajni turizam, nekretnine u njegovom vlasništvu predstavljaju najpopularnije „porođajne hotele“ u Majamiju.

Ruskinja Olesia Rešetova odlučila je prvo dijete roditi u Majamiju. Ona je, kao i mnoge druge žene, konsultovala agenciju koja joj je pomogla da organizuje putovanje. U razgovoru za NBC news govori kako donekle razumije zabrinutost koja među Amerikancima vlada zbog porođajnog turizma.

„Sve plaćam sama, svojim novcem. Ja ostavljam pare ovdje, a ne uzimam ništa od Amerike. Ne znam šta će moja kćerka izabrati u budućnosti, ali ako ja sada mogu potrošiti svoj novac za njen kasniji izbor – zašto ne?“, poručuje Rešetova i dodaje da očekuje da će je čitav boravak izaći oko 50.000$.

Foto: pexels

Irina i Konstantin Lubnevski su ruski par i takođe su koristili usluge agencija kako bi svoje dvoje djece dočekali na tlu SAD. Sada su vlasnici „Majami mame“, agencije koja godišnje u SAD dovede više od 100 ruskih klijenata, od kojih se 30% vrati ponovo. U razgovoru za The Daily Beast, još jedna ruskinja Valerija Storoževa, opisuje svoj prvi porođaj u Majamiju prije šest godina kao predivno iskustvo, zbog čega se odlučila vratiti. Kako kaže, sviđa joj se vrijeme, opuštena atmosfera koja čini da se osjeća da je na odmoru.  U današnje vrijeme, putem interneta vrlo lako je povezati se s ljudima, pa su tako i mnoge buduće mame koje su došle u Majami na Instagramu razvile zajednicu pod heštegom „porođaj u Majamiju“, gdje razmjenjuju iskustva i ugovaraju druženja.

I dok se u mnogim porođajnim agencijama dobijanje američkog državljanstva navodi kao glavna beneficija koju možete ostvariti, zaposlenici ističu da uvijek savjetuju klijente da budu potpuno transparentni sa američkim imigracijskim službenicima. Jer, ukoliko se otkriju nepravilnosti, kasnije i nakon rođenja djeteta može se desiti da je dobijanje vize trajno zabranjeno.

Ne postoje zvanični podaci o porođajnom turizmu, osim procjene Centra za imigracijske studije (konzervativnog think tanka koji zagovara restrktivniju imigracionu politiku), a koji govore da su oko 36.000 beba godišnje u SAD rodile strane državljanke.

I dok se, s jedne strane, nastoji ograničiti dolazak imigranata, s druge novac je ipak novac, pa bio i iz Rusije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije