Radoznala Lola

Djevojčice prisiljene unositi 16.000 kalorija dnevno da bi bile spremne za brak

Afrička plemena i društva često imaju neobične tradicije koje ne zvuče nimalo lijepo.

Redakcija

Izvor: index.hr

Foto: YouTube screenshot

Jedna od njih je i “seksualno pročišćenje” gdje se od mladih žena iz primjerice Malavija, Kenije ili Ugande očekuje da imaju više spolnih odnosa nakon prve mjesečnice, smrti muža ili pobačaja. Još jedna od uznemirujućih tradicija je ritualno sakaćenje ženskih vanjskih genitalija kojom žena i službeno “postaje žena”.

Za ove tradicije ste možda već ranije čuli, no postoje još neki manje poznati običaji koji su jednako šokantni, npr. “leblouh”. Prakticira se u ruralnom području Mauritanije, Zapadnoj Sahari i Maroku, a riječ je o procesu u kojem se djevojke prekomjernim hranjenjem priprema za brak. Deblje žene u ovim dijelovima Afrike smatraju atraktivnijim i bogatijim ženama, dok su one mršave praktički manje vrijedne i nedovoljno dobre za brak. Ovaj običaj nikad nije službeno zabranjen, pa se i dan danas prakticira.

Foto: Pinterest.com

Žrtve ovog običaja obično pošalju u “kampove” gdje ih tjeraju da dnevno unose tisuće i tisuće kalorija. Mnoge od njih se zbog toga kasnije razbole i imaju ozbiljne probleme s krvnim tlakom i općenito bolestima krvožilnog sustava. Djevojke koje ne pojedu ono što im daju budu fizički kažnjene. Količine hrane koju moraju pojesti nenormalne su čak i krupnijim odraslim muškarcima. Često unose i do 16.000 kalorija dnevno pa zbog toga konstantno povraćaju.

Što jedu? Za doručak primjerice dobiju komade kruha natopljene u maslinovom ulju, ponekad devinom mlijeku. Nakon toga imaju još nekoliko obroka u kojima jedu velike količine kruha, kozjeg mesa, smokava, kuskusa, još mlijeka… Nakon obroka im je zabranjeno bavljenje bilo kakvom fizičkom aktivnošću. Većinu dana moraju provesti odmarajući kako bi se što brže udebljale.

Žrtve ovakvih kampova, poznatih i kao “farme masti”, jako često su maloljetnice, primjerice Souadou Isselmou koju su pripremali za brak s rođakom. Imala je 13 godina.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije