Praktična Lola

Pomozite svom djetetu da stekne prijatelje

Svi roditelji žele da njihova djeca pametno izaberu prijatelje zato što znaju da ta prijateljstva mogu imati dugoročni uticaj. Kako da im pomognete u tome?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: firstforwomen.com

Foto: Vasilyev Alexandr / Shutterstock

Tražeći odgovor na to pitanje, Toni Pen (Tony Penn), autor knjige “The Misadventures of Michael McMichaels”, je za roditelje širom svijeta napisao članak u kojem je objasnio kako da pomognu svojim mališanima da se sprijatelje sa drugom djecom, a mi vam u današnjem tekstu prenosimo njegove savjete.

Pitao me je volim li jesti drvene bojice. Tek sam se doselio u taj kraj, bilo je polugodište prvog razreda i očajnički sam želio da steknem prijatelja, te sam mu zato potvrdno odgovorio. Nasmiješio se i rodilo se prijateljstvo.

Moj otac je skeptično gledao na mog novog prijatelja i znao sam da će uskoro donijeti presudu. Ja sam se zaista osjećao loše zbog toga što sam lagao svom novom prijatelju i plašio sam se da ću jednog dana morati da se suočim s tim. Srećom, do toga nikada nije došlo. Bili smo prijatelji tokom cijele osnovne škole i imam samo lijepe uspomene na to doba. No, još uvijek zastanem kad ugledam kutiju sa drvenim bojicama i sjetim se svega toga.

Zapamtite da se od svakoga može nešto naučiti

Foto: Pixabay.com

Ono što sam ja naučio od svog prijatelja u prvom razredu jeste da je u redu da pređete preko nekih stvari kod svake osobe. I sve dok to nije nešto čime se krši moral onda to samo dodatno začinjava prijateljstvo.

Djecu bi trebalo ohrabrivati da slave razlike u svojim prijateljima i da cijene njihove različite perspektive i porijekla. Imajući to u vidu, pažljivo slušajte kada dijete govori da mu je nelagodno zbog ponašanja prijatelja i podržite ih ako odluče da prekinu to prijateljstvo.

Podsjetite ih da smo i mi sami često izazov drugima

Foto: Pixabay.com

Ako vas vaš prijatelj nečim ne izaziva, onda vi vjerovatno izazivate njega. Da li neprestano pričate o politici? Slušate istu muziku u autu i mislite da je žele slušati i drugi? Budite sigurni da postoji nešto što bi i vaši prijatelji voljeli da promijene kod vas, ali očito je da ima više stvari u vama koje vole ili se uopšte ne bi ni družili s vama.

Isto tako i vaša djeca mogu imati osobine koje mogu biti izazov drugima. Kada vam se požale na svog prijatelja, tražite od njih da navedu prijateljeve dobre osobine i pogode zašto se tako ponaša. Takođe, pokušajte pitati svoju djecu da li misle da rade nešto što smeta njihovim prijateljima. Te vježbe mogu pomoći vašem djetetu da razvije simpatije i empatiju.

Ekscentričnost ili loša osoba? Pomozite im da to razlikuju

Foto: Pixabay.com

Ponekad je teško definisati liniju između čudnog, ali dozvoljenog ponašanja i onog zbog kojeg se prekida prijateljstvo. Da biste to odredili potrebno je da sa djecom razgovarate o moralu, a to često nije nimalo lagan zadatak.

U zavisnosti od njihovih godina, trebalo bi da redovno diskutujete o tome šta je dobro, a šta loše ponašanje. Pričanje priča iz vašeg djetinjstva može biti efikasno. Da li je nekad neki vaš prijatelj uradio nešto zbog čega ste poželjeli ponovo razmotriti ili čak i prekinuti to prijateljstvo? Budite iskreni sa vašom djecom u vezi sa tim stvarima jer ćete im na taj način pomoći da shvate da bi i oni takođe trebalo da procijene ponašanje svojih prijatelja i odluče da li i dalje žele da se druže s njima.

Znajte kada treba da se umiješate

Foto: Pixabay.com

Djeca bi trebalo da budu ta koja će odlučiti s kim će se družiti i sklapanje “teških” prijateljstava je vještina koja bi im mogla mnogo pomoći u budućnosti. Međutim, u nekim rijetkim prilikama prijatelji vašeg djeteta će učiniti nešto zbog ćega ćete morati da se umiješate. To može biti razgovor o tome da li treba da ostanu prijatelji s njima ili da im jednostavno zabranite da provode vrijeme sa nekim osobama.

U idealnom slučaju vaša djeca će, uz vaše vođstvo, sama donijeti tu odluku, ali ponekad se to neće desiti. Ukoliko do toga dođe, umiješajte se i zabranite svom djetetu da se druži sa nekim. Sve dok opravdavate svoju odluku i jasno objašnjavate zbog čega ste to odlučili bićete sigurni u to da ste dobro izabrali, iako ćete se možda suočiti sa dječijim otporom, a naročito ako su ona starija. I u ovom slučaju anegdota iz vašeg života vam može pomoći da objasnite svoju odluku.

Ohrabrite djecu da čitaju

Foto: Pixabay.com

Ohrabrite svoju djecu da čitaju romane koji govore o složenosti, izazovima i ljepoti prijateljstva. To ih može pripremiti na razne izazove u budućnosti, a mnoga istraživanja pokazuju da čitanje povećava empatiju i saosjećanje.

Neki od naslova za mlađu djecu su „Knjiga o džungli“, „Šarlotina mreža“ i „Kuća na Puovom ćošku“. Starija djeca mogu da pročitaju knjigu „O miševima i ljudima“ i “Napuljske romane”.

Pitate se šta je bilo sa mojim prijateljem sa bojicama? Moj otac je na kraju izjavio: „Čudan je, ali je dobro dijete. Drago mi je što ste prijatelji“.

I bio je u pravu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije