Praktična Lola

Kako da postanete uspješna preduzetnica?

Svakoga dana u poslovnom svijetu je sve više žena, a mnoge od njih ponekad sumnjaju u svoje sposobnosti i plaše se da rezultati njihovog rada neće biti dobri. Upravo zbog toga im je potrebno ohrabrenje od iskusnih lavica u svijetu biznisa.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: huffingtonpost.com

Foto: skyNext/shutterstock.com

Jedna od tih uspješnih dama je i En Revenona (Anne Ravanona), osnivačica i direktorica kompanije “Global Invest Her” koja se fokusira na demistifikaciju procesa finansiranja kako bi se brže finansirale žene preduzetnice, te na rodnu raznolikost. Kako bi inspirisala žene širom svijeta da slijede svoje snove i postanu uspješne preduzetnice kao što je i ona sama, En je odlučila da im napiše otvoreno pismo, a mi vam ga prenosimo u potpunosti.

Oduševeljena sam prilikom da budem jedna od 66 žena osnivačica i da svojom preduzetničkom mudrošću inspirišem druge preduzetnice. Zajedno smo prikupile više od 85 miliona dolara za ulaganja, generisale preko milijardu dolara prihoda i kreirale više od 2000 poslova. Mislim da je važno da pojačamo svoje glasove kao kreatorke promjena i ekonomske i društvene vrijednosti.

En Ravanona (Anne Ravanona), osnivačica i direktorica kompanije “Global Invest Her”, Foto: YouTube screenshot

Ovo su moje lične poruke za djevojke i žene koje će ih inspirisati da postanu preduzetnice i otkriti im neke ključne stvari koje sam ja dosad naučila. Imam kćerku od 15 i sina od 12 godina i osjećam potrebu da ubrzam ravnopravnost spolova. Morate biti ono što možete vidjeti! Radujem se tome što ću ubrzo ja čitati i vaša pisma!

Draga ženo osnivačice,

Evo o čemu se radi – to je tajna koju vi već znate  – vi u sebi već imate sve što je potrebno da uspijete i postanete fantastična preduzetnica!

Za sve vas imam pet ključnih poruka koje će vam pomoći na vašem putu.

Budite to što jeste

Foto: Jacob Lund/shutterstock.com

Kad sam bila mlađa moja majka mi je često pisala te mudre riječi. Znate kako je rekao Oskar Vajld (Oscar Wilde): „Budite to što jeste- svi drugi su već zauzeti“. Kao preduzetnica zaista imaš priliku i duguješ sama sebi da budeš to što jesi. Što si autentičnija, što više pokazuješ kakva si bolje ćeš se rezonovati sa klijentima, timom, investitorima, i najvažnije od svega, sa samom sobom. Biti preduzetnica, kreatorka promjena i osoba koja vidi problem koji jako želi da riješi i učini sve da to i postigne, zahtijeva mnogo energije.

Svakog dana ćete morati da donosite odluke i zato ne možete trošiti energiju na to da budete neko drugi ili da se skrivate iza maske. Zbog onoga što vas čini jedinstvenim, zbog vašeg posebnog miksa karaktera, vrijednosti, ličnosti, iskustva, talenta i strasti vaš tim će vas slijediti i prolaziti mnogo više za vas i vaše klijente, a investitori će ulagati u vaš posao. Vaša porodica i prijatelji će uživati u kvalitetnom vremenu s vama zato što ste vi ono što jeste, kako kod kuće, tako i na poslu.

Ja sam od 17. godine htjela da budem preduzetnica. U 21. godini sam otvorila prodajnu kancelariju za irsku kompaniju u Francuskoj. Ravno sa fakulteta sam ušla u industriju o kojoj ništa nisam znala. Svake tri – četiri godine sam mijenjala sektore, pozicije, profesije i naučila pet stranih jezika. Tada sam odlučila da budem ono što jesam i slijedim svoju strast – da pomažem liderkama u poslovnom svijetu da ostvare svoj puni potencijal i kreiraju veću ravnopravnost spolova. To je moja najveća vrijednost. Osnovala sam „Global Invest Her“ kako bih, kroz demistifikaciju finansiranja, pomogla ženama preduzetnicama da brže dobiju finansijska sredstva. Nećemo čekati 80 godina na ravnopravnost spolova – mi danas radimo svoj dio.

Budite hrabre

Foto: GaudiLab/shutterstock.com

Pokretanje i vođenje sopstvene kompanije je teško, ali je vrijedno truda! Morate biti dovoljno hrabre da kažete „Ne“ stabilnoj plati, jasnom putu karijere i većoj stabilnosti od one u promjenjivom svijetu preduzetništva.

Možete kreirati nova tržišta, nove proizvode, nove usluge ili načine razmišljanja i zato budite hrabre i držite se odluka koje donesete. Očekujte i prihvatite svako „Ne“ na putu do „Da“. Prihvatite svoje greške, budite dovoljno hrabre da ih imate, ispravite i nastavite dalje. Nemojte zbog njih da mučite sebe i svoj tim.

Izabrale ste nesiguran i neoznačen put kojim niko ranije nije išao. Kada sumnja promoli svoju ružnu glavu (a hoće) i taj glasić u glavi vam poljulja samopouzdanje (mogao bi) onda je vrijeme da vjerujete u sebe.

Vjerujte u sebe

Foto: fizkes/shutterstock.com

Znam, lakše je to reći nego učiniti, ali ako vi ne vjerujete u sebe, svoje proizvode, cilj, tim i kompaniju koju stvarate, zašto bi vjerovao neko drugi? Vjerujte svojoj intuiciji i unutrašnjem glasu. To je snažan vodič i bilo bi opasno da ga ignorišete.

Koliko god to zvučalo dramatično, kad god slušam svoj glas i potpuno vjerujem u sebe dešava se čarolija i povećava se moj uticaj na vanjski svijet. Uvijek sam kasnije požalila ako nisam slušala svoju intuiciju.

Imate veću moć nego što mislite i sada je vrijeme da je oslobodite – „osjetite strah i ipak to uradite“. Održala sam TED govor, bila sam ključna govornica na konferencijama i za novine „Huffington Post“ sam skrenula pažnju na ostale nevjerovatne žene koje se prve bore za nešto. Tome sam težila i uspjela sam da to i ostvarim. Imam mnogo ideja o tome kako da se pojačaju ženski glasovi i rodna ravnopravnost kako bismo imale iste prilike u kojima naše muške kolege već uživaju. Slijedite svoju strast, vjerujte u sebe.

Razmišljajte o velikim stvarima

Foto: baranq/shutterstock.com

Ako želite da izgradite kompaniju onda možete misliti o velikim stvarima! O čemu god da razmišljate, mislite o većim stvarima i oduševićete se onim što postignete!

Ako želite da prodajete u jednoj zemlji, mislite o prodaji u više zemalja. Linija jednog proizvoda? Zamislite još dva – tri. Ako sanjate o velikim partnerstvima, ključnim korporacijama, mnogobrojnim korisnicima – povećajte to deset puta više. Tako razmišljaju muškarci i, zamislite, uspijevaju u tome!

Treba nam više poslova vrijednih 10 – 100 miliona dolara koje vode žene. Mi žene kontrolišemo više od 80% odluka o nabavkama i u godinama koje dolaze kontrolisaćemo većinu bogatstva. Vrijeme je da pokažemo svijetu koliko stvarno vrijedimo. Svi će od toga imati koristi zato što mi težimo tome da gradimo kompanije koje utiču na naše porodice, zajednice i zemlje. Povećajmo to! Pridružite se klubu!

Tražite više novca

Foto: mavo/shutterstock.com

I zadnja, ali nikako manje važna stvar – tražite više novca! Naročito kada tražite finansijska sredstva, obavezno tražite 40-50% više. Investitori su mi rekli da obično moraju duplo smanjiti projekcije muških preduzetnika, a povećati projekcije žena preduzetnica za nekoliko puta. Ako ne tražite i ne poduprete to sa činjenicama, nećete ni dobiti.

Gledam kako žene širom svijeta naginju tome da traže čarobni iznos od 500 000 (bez obzira na valutu), a istovremeno muškarci traže više od miliona. I znate šta? Jednako je teško prikupiti i 500 000 i milion, tako da svejedno možete tražiti i veću brojku, a ne da nakon godinu dana dođete u situaciju da morate skupljati još jedan iznos.

Ako čitate ovo onda ste odlučile da svijet promijenite nabolje. Budite to što jeste, budite hrabre, vjerujte u sebe, mislite o velikim stvarima i tražite više novca. Ne mogu da dočekam da vidim šta ste postigle!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije