Hrabra LolaNaslovna vijest

“Čovjek zlatne ruke” koji je spasio živote 2,4 miliona beba

Džejms Herison (James Harrison) iz Australije je imao samo 14 godina kada se 1951. našao na operacionom stolu. Doktori su mu uklonili jedno plućno krilo i tri mjeseca je bio u bolnici.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: edition.cnn.com, smh.com.au, boredpanda.com

Foto: donateblood.com.au

Kada je saznao da je preživio najviše zahvaljujući ogromnoj količini krvi koju je primio preko transfuzije sam sebi je obećao da će i on postati dobrovoljni davalac te dragocjene tečnosti. U skladu sa nekadašnjim australijskim zakonima, davaoci krvi su morali imati barem 18 godina, tako da je dječak morao još malo pričekati. No, ni nakon četiri godine njegova želja se nije ugasila.

Džejms je održao svoje obećanje i redovno je donirao krv australijskom Crvenom krstu punih 60 godina. Prema procjenama te organizacije, ovaj čovjek je spasio milione života!

Ubrzo nakon što je postao dobrovoljni davalac, doktori su mu saopštili da bi njegova krv možda mogla riješiti jedan smrtonosni problem.

Foto: Australian Red Cross Blood Service Facebook

“Do 1967. godine u Australiji je svake godine bukvalno umiralo na hiljade beba. Doktori nisu znali zbog čega se to dešava. Bilo je užasno”, izjavila je za “CNN” Džema Felkinmajr (Jemma Falkenmire) iz australijskog Crvenog krsta, i dodala: “Žene su imale mnogo pobačaja, a bebe su se rađale sa oštećenjima mozga”.

Danas je poznato da je uzrok toga bio taj što su se bebe rađale sa Rh pozitivnim faktorom naslijeđenim od oca, dok je majka bila Rh negativna. U tom slučaju krv trudnica napada krvne ćelije nerođenog djeteta. Nakon rođenja djeteta s Rh-pozitivnim faktorom, Rh-negativna majka dobiva injekciju anti-D imunoglobulina kako bi se spriječilo stvaranje antitijela koja bi napala crvena krvna zrnca Rh-pozitivne djece u budućim trudnoćama.

Doktori su otkrili da Džejms ima rijetka antitijela u krvi i zajedno su radili na tome da razviju injekciju “Anti-D” koja će pomoći majkama sa Rh negativnom krvi da spriječe razvoj RhD antitijela tokom trudnoće.

Ono što doktori nisu uspjeli otkriti je kako je moguće da Džejms ima ovu rijetku vrstu krvi. Pretpostavljaju da bi to moglo imati veze sa transfuzijom koju je dobio u 14. godini života kada je išao na operaciju. Prema podacima Crvenog krsta, samo pedesetak ljudi u Australiji ima ta antitijela.

Izvor: Steven Siewert / boredpanda.com

“Svaka kesa krvi je dragocjena, ali Džejmsova krv je posebno izvanredna. Svaka Anti-D serija napravljena u Australiji potiče iz Džejmsove krvi. Budući da je više od 17% žena u Australiji izloženo tom riziku, Džejms je pomogao da se spase oko 2,4 miliona života”, izjavila je Džema.

Poznat kao “Čovjek zlatne ruke”, Džejms je 1.173 puta donirao krvnu plazmu – 1.163 puta iz desne i 10 puta iz lijeve ruke.

“To je nešto što mogu da uradim. To je jedan od mojih talenata, vjerovatno jedini moj talenat – da budem dobrvoljni davalac krvi”, izjavio je Džejms za “CNN”.

On danas ima 81 godinu i vrijeme je da ode u zasluženu penziju. Za novine “The Sunday Morning Herald” je izjavio da bi volio da i dalje može da donira krv. Međutim, prešao je starosnu granicu za darivanje krvi i Crveni krst želi da sačuva njegovo zdravlje.

Početkom maja je posljednji put je darovao krv okružen bebicama koje je spasio i njihovim vječno zahvalnim majkama. Za svoje dobročinstvo 1999. godine je dobio Medalju Reda Australije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije