Praktična Lola

Šta je “lijeno roditeljstvo” i zašto bi trebalo da ga isprobate

U posljednje vrijeme puno se govori o roditeljskom stilu, poznatijem kao “lijeno roditeljstvo”, a reklamira se kao “protuotrov” “helikopter roditeljima”.

Redakcija

Izvor: Ana Šefček - klokanica.24sata.hr

Foto: Photographee.eu / Shutterstock

Iako vas ime može navesti na potpuno krivi trag, “lijeno roditeljstvo” je sve samo ne lijeno.

Cilj je dopustiti djetetu da otkrije koliko je sposobno

“Lijeno roditeljstvo” znači namjerno omogućiti djetetu prilike u kojima će razviti osjećaj samoučinkovitosti, što će zauzvrat rezultirati samopouzdanjem, samostalnošću i odgovornošću. Radi se o tome da roditelji svjesno “odstupe” te dopuste djetetu da se samo nosi s određenim stvarima umjesto da istoga trena uskaču i “spašavaju” dijete. Zapravo, cilj je dopustiti djetetu da otkrije koliko je sposobno. A, djeca su i više nego sposobna! Ovaj pristup roditeljstvu može imati velike prednosti za djecu. Kada roditelji prerano interveniraju kada se “zadatak” čini pretežak ili kada ni ne dopuštaju djetetu da sudjeluje u situaciji koja je potencijalno zahtjevna – djeca ne dobivaju priliku naučiti ono što su sposobna naučiti.

Uz to, ovisno o dobi djeteta, djeca mogu početi vjerovati kako su nesposobna – ukoliko roditelj konstantno uskače “u pomoć”, kod djeteta se javlja sljedeća misao: “Mora da je zato jer mama ili tata znaju da ja to ne mogu učiniti”. Ovo također doprinosi povećanoj tjeskobi kako dijete počinje ulaziti u svijet izvan svog doma, gdje mama i tata nisu prisutni kako bi mu pomagali cijelo vrijeme.

Foto: Elena Nichizhenova / Shutterstock

Ako roditelji nastave sudjelovati i brinuti o svakom izazovu svog djeteta, dijete također gubi priliku za razvijanjem osnovnih životnih vještina, što je sve češći primjer kod tinejdžera danas. Postoji toliko djece koja se u svojim tinejdžerskim, pa i odraslim godinama ne znaju organizirati ili upravljati svojim vremenom. Pametni su i bistri mladi ljudi, ali im jednostavno nikada nije dana prilika u djetinjstvu da nauče osnovne funkcionalne vještine i zbog toga se ‘bore’ sa svakodnevnim izazovima.

“Lijeno roditeljstvo” izgleda drugačije ovisno o dobi djece, ali ovo je nekoliko općenitih smjernica:

Stvorite “slobodan prostor” u domu

Pronađite mjesto u svom domu u kojem vaše dijete slobodno može istraživati sve što mu dođe pod ruku. To može biti cijela soba ili barem dio sobe. Ispunite taj prostor predmetima prilagođenima dobi djeteta koje ne zahtijevaju vaše neposredno nadgledanje zbog sigurnosti. Zatim pustite dijete da istražuje samo. Ovisno o osobnosti i dobi djeteta, možda ćete morati biti fizički prisutni u prostoru, ali cilj je da ne sudjelujete ni na koji način u igri. Bez miješanja, pomaganja ili ograničavanja. Ne morate se brinuti jer znate da je dijete sigurno. I pokušajte odoljeti iskušenju da se uključujete ako primijetite da se dijete muči s nečime, bilo da je u pitanju igračka koju ne mogu shvatiti ili jastuk preko kojeg se ne mogu popeti.

Dajte djeci vremena i prostora da sami rade na svojoj frustraciji i riješe problem. Zapamtite, cilj je da djeca nauče da su samostalno sposobna.

Prihvatite prirodne posljedice

Davanje odgovornosti djetetu uključuje prihvaćanje činjenice da će biti trenutaka kada dijete neće znati što treba napraviti. “Lijeno roditeljstvo” prihvaća ovu činjenicu. Smatra se kako bi djeca trebala znati da postoje prirodne posljedice njihovih odluka.

Foto: Alena Ozerova / Shutterstock

Primjer: Uzmite u obzir dijete koje je dovoljno staro da samo pripremi svoje stvari za školu svaku večer. Ponekad bi roditelj možda provjerio je li domaća zadaća napisana i je li sve spremno za sutrašnji polazak u školi. Ali, prema “lijenom roditeljstvu”, roditelj objasni djetetu na početku koje su njegove obaveze i zatim ostavlja dijete da samo obavi sve provjere i pripreme. Na dane kada dijete zapamti slijediti svoju rutinu i sve prođe dobro – dijete se osjeća samopouzdano i ponosno zbog svojih sposobnosti. Na dane kada preskoči ono što zna da je trebalo napraviti, domaća zadaća je zaboravljena kod kuće. Iako je roditelj u iskušenju da “spasi” dijete kada primijeti zaboravljenu zadaću na stolu u kuhinji, neće to učiniti. Umjesto toga, roditelj prihvaća prirodne posljedice i zna da će dijete biti sposobno prihvatiti te posljedice i da će to iskustvo pomoći djetetu da sljedeći puta zapamti.

Općenito – namjerno “lijeno roditeljstvo” je promjena u razmišljanju, od “Moram se umiješati i popraviti situaciju”, do “Moram se odmaknuti i vidjeti može li moje dijete samo riješiti problem”. Istina je da ovakav pristup može potrajati duže i može biti dosta “neuredan”, ali ako djeca mogu nešto učiniti sama – onda bi to i trebala. Čak i ako ne prisvojite ovakav roditeljski stil stopostotno, može biti potpuno oslobađajuće za vas i za vaše dijete ako ga i ponekad primjenjujete. Iznenadit ćete se koliko su djeca sposobna i s koliko toga se sami mogu nositi!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije