Radoznala Lola

Šta čita najmoćnija žena svijeta?

Angela Merkel je otkrila koje su to knjige kojima se ona stalno vraća.

Redakcija

Izvor: budoar.rs

Foto: Denis Makarenko / Shutterstock

Tokom posete studentima na Trinity College u Dablinu, Angela Merkel je odgovarajući na njihova pitanja, rekla i koja su to književna dela kojima se ona iznova vraća i stalno uči iz njih.

Prvo je spomenula Bibliju. Nije iznenađujuće previše, ukoliko znamo da joj je otac bio sveštenik.

A odmah zatim Geteovog Fausta. Ona je u svom intervjuu Wall Street Journal-u citirala ovo veliko delo svetske književnosti, svrstavajući ga u svoje omiljene knjige. Prekomerna žudnja za znanjem i traženjem smisla u životu odvode Fausta u ludilo. On prevazilazi sve granice i sklapa pakt sa Mefistofelesom. Za Angelu Merkel ova knjiga je upozorenje čoveku kako bi pronašao meru i svoje mesto. Veoma aktuelna poruka u doba kada čovek otkriva nove granice, mogućnosti i traži način da ih prevazilazi.

Foto: AlexeyMaltsev / Shutterstock

Braća Karamazovi (Dostojevski) – Sigmund Frojd tvrdi da je ovo najveći roman ikada napisan. Angela Merkel ga je izabrala kao jednu od najvažnijih knjiga u njenom životu i kaže da je jedno od najvažnijih pitanja u romanu pojam slobode. Da li je sloboda čoveku preveliki teret? (Ona odlično govori ruski, pa ga je čitala u originalu.)

Kao četvrtu knjigu ona je izdvojila Madam Kiri, koju je napisala Eva Kiri. Marija Kiri je za Angelu Merkel bila inspiracija još od detinjstva. Postala je poznata po svojim naučnim dostignućima, dva puta dobila Nobelovu nagradu i umrla od posledica radijacije, kojoj je posvetila najveći deo svog naučnog rada. Ono što je posebno inspirišuće je privatni i profesionalni život koji su vodili Marija i Pjer Kiri, podjednako posvećeni jedno drugom i svom naučnom radu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije