Praktična Lola

Zašto se kćerke svađaju sa majkama?

Ukoliko ste čitale (a sigurno jeste) knjigu “Ponos i predrasude”, nema šanse da vas barem jednom nije izluđivala gospođa Benet (Bennet).

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: vox.com

Foto: Rob Bayer / Shutterstock

To je najviše osjećala njena druga kćerka Elizabet (Elizabeth) i njih dvije su se stalno svađale. No, to nije slučaj samo u knjigama ili filmovima, već i u stvarnom životu.

Zbog čega su odnosi između majki i kćerki toliko teški? Upravo na to pitanje je pokušala da odgovori Debora Tenen (Deborah Tannen), profesorica lingvistike na Univerzitetu “Georgetown” i autorka knjige “To ćeš da obučeš?: Razumijevanje razgovora između majki i kćerki” (“You’re Wearing That?: Understanding Mothers and Daughters in Conversation”).

Tokom istraživanja, Debora je analizirala sate razgovora koje su vodile majke i kćerke i otkrila je glavnu tenziju – majke žele da zaštite svoje kćerke i zato daju savjete za koje misle da će njihovim mezimicama olakšati živote. Sa druge strane, kćerke žele majčino odobrenje i onda te savjete tumače kao kritike i dokaz da nisu savršene.

“To je osoba čije vam je mišljene jako važno i najviše želite da ona misli da ste savršene. Tako da, ako ona misli da nešto pogrešno radite, vi onda smatrate da imate fatalne mane, a svi mi duboko u sebi brinemo da ih imamo“, objasnila je Debora za „Vox“.

Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock

Te dvije želje postavljaju osnovu za bolne nesporazume i svađe. Dobronamjerna majka daje savjet, a kćerka željna njenog odobrenja se naljuti i kaže mami da je ostavi na miru. Majka tada maše rukama i govori da osjeća da ne može reći ništa što neće uzrujati njenu kćerku.

U razgovoru za „Vox“, Debora je govorila o majkama i kćerkama koje su „najbolje prijateljice“ zbog čega se svađaju i, ono najvažnije, kako da se manje raspravljaju. Primjetila je da sve više žena naglašava da su im majke ili kćerke najbolje prijateljice i vjeruje da je ta pojava danas češća nego ikad ranije. Ona je objasnila da se pod tim prijateljstvom podrazumijeva da majka i kćerka često razgovaraju i sve govore jedna drugoj. Za razliku od prijateljica, ovo je, kako Debora kaže, osoba koju zanima svaka minuta vašeg života, što svi mi smatramo znakom bliskosti i cijenimo to.

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Međutim, ta bliskost ima i svoje loše strane. U svojoj knjizi Debora je navela nekoliko primjera razgovora između majki i kćerki koje se pretvore u svađu zbog nejasne linije koja dijeli prijateljstvo od majčinstva. Tako će, na primjer, kćerka početi razgovor prijateljskim tonom govoreći kako je umorna. Na to će majka, takođe prijateljskim tonom, saosjećati sa svojom mezimicom. No, uskoro se majka prebaci na majčinski mod i počne kćerku obasipati pitanjima poput: „Spavaš li dovoljno?“ i upozorava je da mora bolje voditi računa o sebi. Kćerka se tada iznervira i poželi da nikada umor nije majci ni spomenula.

„Zbog toga što često razgovaraju i to o ličnim stvarima postoji više prilika da se kaže nešto pogrešno. Upravo zbog toga što ste toliko bliske veće su šanse da iznervirate jedna drugu“, objasnila je Debora.

Povod za svađu: Velika trojka

Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock

Debora je identifikovala tri najčešća izvora sukoba u razgovorima između majki i kćerki, a to su kosa, odjeća i težina. Ona vjeruje da se žene češće sude prema izgledu nego muškarci. Kada o tome govori drugim ljudima Debora od njih uvijek traži da pogledaju muškarce i žene oko sebe i shvatiće da su svi pripadnici jačeg pola manje – više isti. No, isto tako, naglašava Debora, ljudi često pomisle da bi neka pripadnica ljepšeg pola bolje izgledala sa ovakvom ili onakvom frizurom. Međutim, to niko ne govori naglas – i upravo se zbog toga razlikuje odnos majke i kćerke zato što one, prema Deborinim riječima, vjeruju da imaju, ne samo pravo, već i obavezu da to kažu.

Naime, kako Debora kaže, majke i kćerke često jedna drugu pomno ispituju na način na koji to inače rade isključivo same sebi jer vjeruju da jedna drugu predstavljaju u svijetu. Majke žele ono što je najbolje za njihove kćerke i naravno da će izraziti svoje mišljenje. No, kada mama kaže: „Kosa bi ti bila baš lijepa sa nekoliko pramenova“, kćerka će to shvatiti kao kritiku i pomisliti: „Moja majka misli da sam ružna“.

Dodatni razlozi za svađu

Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock

„Velikoj trojci“ Debora je dodala još dva razloga zbog kojeg izbijaju svađe. Prvi od ta dva je način na koji kćerke vaspitavaju svoju djecu.

“Majke misle da kćerke ne bi trebale tako vaspitavati svoju djecu. Roditeljski stil se mijenja, tako da nije nimalo čudno da majke pomisle da bi njihove kćerke na drugačiji način trebale podizati svoju djecu. No, možda one slušaju stručnjake. Možda su se stručnjaci promijenili. Ko zna da li je način vaspitanja prije 30 godina bio bolji od ovoga danas”, objasnila je Debora.

Osim toga, do konflikta može doći i zbog ravnoteže između posla i privatnog života, zato što majke govore kćerkama da previše rade i da bi trebale više vremena provoditi sa porodicom, ili obratno. Debora objašnjava da ne postoji savršeni balans zato što postoji mnogo opcija.

“Žene koje rade i podižu djecu su uvijek frustrirane. Rekle su mi da se osjećaju krivom što ne rade kada su sa svojom djecom, ali da i na poslu osjećaju krivicu zbog toga što nisu uz svoje kćerke i sinove. Kada vam neko drugi kaže da vam balans nije dobar to je vjerovatno samo njihovo mišljenje. Ne postoji savršen balans”, objasnila je ona.

Kako da se manje svađate?

Foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Debora je razgovarala sa mnogim ženama koje danas imaju bolji odnos sa svojim majkama zato što su uglavnom mijenjale način na koji reaguju na mamine savjete.

Kako da kćerke promijene svoj stav? Debora savjetuje da primjenite ovaj pristup: „Da, ja čujem kritiku, ali to ne znači da to nije i znak da je majci stalo do vas“.

Sa druge strane, Debora majkama savjetuje nešto slično – da pokušaju sagledati stvari očima druge osobe. Majke bi trebalo da shvate da njihovi savjeti vrijeđaju kćerke, bez obzira na to koliko su dobronamjerni.

„Tada one nauče da se ugrizu za jezik. To jeste teško, ali poboljša odnos“, izjavila je Debora.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije