Hrabra Lola

“I dalje me je sramota kad izađem na ulicu”: Nema pravde za napadnute Peruanke

Tokom prošlogodišnjeg takmičenja za Mis Perua, takmičarka Alesandra Boneli rekla je na televiziji da ju je lični trener omamio sedativima i silovao 2015. godine.

Redakcija

Izvor: nedeljnik.rs / Marcelo Rochabrún - The New York Times

Foto: Revista Factum

Prijavila je napad, ali je u intervuu rekla da su inspektori “učinili da se ja osećam krivom zbog onoga što se dogodilo”. Bile su potrebne dve godine da bi se završila DNK analiza njenog veša na kome se nalazila sperma njenog trenera i slučaj je sada otvoren.

“Većina žena ovde i ne pokušava da podnese tužbu”, kaže 26-godišnja Boneli i dodaje da je zbog stresa dugo vremena bila zavisna od pilula za spavanje i da godinu i po dana nije mogla da radi. “Znaju da je to izgubljen slučaj i izgubljeno vreme”.

Njen je jedan od istaknutijih slučajeva seksualnog nasilja u Peruu zbog kojih žrtve cepte od besa. Od 2009. broj muškaraca optuženih za ubistvo žena se učetvostručio, pokazuje zvanična statistika. Kao i u drugim zemljama Latinske Amerike, Peru ima zakon protiv femicida, ubistva žene zbog njenog pola. Ali se oni teško dokazuju.

Prošlog meseca, zvaničnici kažu da je muškarac po imenu Karlos Haula pratio bivšu koleginicu Ejvi Agredu u javni autobus i polio je benzinom i zapalio. Devojka je i dalje na intenzivnoj nezi. Hualin advokat kaže da je njegov klijent bio zaljubljen u Agredu, ali da “ona nije obraćala pažnju na njega”.

Alesandra Boneli / Natalie Keyssar za “The New York Times”

U ozloglašenom slučaju iz 2015, Adrijano Pozo, sin političara, snimljen je kako napada tadašnju devojku Arlet Kotnreras u hotelu u Ajakuču posle jedne zabave. “Vodiću ljubav sa tobom”, rekao joj je, kako stoji u sudskim papirima. Kada je odbila, odvratio je: “Onda ću te silovati”. Medicinski izveštaj pokazuje da ju je davio dok se ona opirala. Navodno je pretio da će je ubiti.

Kontreras, advokat, uspela je da pobegne. Ali Pozo, koji je bio go, ju je jurio do lobija gde su ga snimile bezbednosne kamere. U jednom trenutku povukao ju je za kosu dok je hotelski radnik pokušao da interveniše.

“Prema našem mišljenju, ovo je porodičan problem koji se bavi neverom i pošto sam džentlmen, ne mogu da vam dam druge detalje”, rekao je Pozov advokat Huan Karlos Portugal.

Na suđenju, sudsko veće koje je činilo troje sudija, saopštilo je da “kod optuženog nisu primetili mržnju ili gorčinu prema ženama”. Posle žalbe, drugo dvoje sudija ga je oslobodilo.

“Ako u mom slučaju ne mogu da dobijem pravdu, ne želim ni da zamislim šta se dešava iza zatvorenih vrata, u mračnim sobama bez očevidaca ili kamera”, rekla je Kontreras.

Prošle godine, Kontreras se našla na listi 100 najuticajnijih ljudi magazina Time. Ali u Ajakuču je proganjaju. Preselila se u glavni grad Limu i ofarbala kako je ne bi prepoznali. Tužilaštvo je zatražilo zatvorsku kaznu za nju zbog toga što je navodno lažirala dokumenta o svom zaposlenju.

Taj slučaj doveo je do masovnih uličnih protesta 2016. pod sloganom Ni Una Menos (Ni jedna žena manje) gde se protestovalo zbog nasilja nad ženama. Malo toga se od tada promenilo.

Prošlog oktobra, Dženifer Viljena je volontirala kao anketar u Limi kada je ušla u kuću Marka Lusa koji ju je silovao. Prošle godine on je osuđen na šest godina zatvora. Ali iako je Viljena dobila pravdu na sudu, dečko ju je ostavio. Mušterije na mestu gde radi je se klone. Sada živi u jednosobnom stanu sa svoje četvoro dece.

“Kako da se žena oseća osnaženo kada nas ovako tretiraju kada progovorimo javno”, kaže ona. “I dalje me je sramota kada izađem na ulicu”.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije