Radoznala Lola

Prva beba u 12 godina rođena na zabačenom ostrvu gdje je rađanje zabranjeno!

Rođenje djevojčice na ostvrvu Fernando de Noronha protekle subote je iznenadilo sve mještane – uključujući i njene roditelje.

Piše: Jelena Pralica

Foto: Fabricio Travassos / Shutterstock

Dvadesetdvogodišnja majka, koja ne želi da joj se u medijima navodi identitet, je ispričala da je “zanijemila” kada se porodila. To, naravno, nije ništa neobično, ali je porođaj više nego nešto neobično, ako znamo da je u pitanju ostrvo Fernando de Noronha – mali arhipelag, udaljen oko 370 kilometara od kopna Brazila, odnosno grada Natala, poznat po idiličnim pješčanim plažam, nekim od najljepših na svijetu.

Na tom ostrvu, koje broji oko 3.000 stanovnika, naime, nema porodilišta i od trudnica se očekuje da se, shodno tome, porode na kopnu. Fernando de Noronha je, takođe, poznat i po rezervatu morskih životinja – kornjača, kitova i rijetkih ptica, koji je pod zaštitom UNESCO-a, pa je zbog osjetljivosti životinjskog svijeta ovdje na snazi stroga kontrola broja stanovnika.

Sve to je dovelo do toga da je vijest o bebi rođenoj na ostrvu Fernando de Noronha postala svojesvrsna senzacija.

Kuća u kojoj je beba došla na svijet / Izvor: Ana Clara Marinho/TV Globo

Mlada majka koja je proteklog vikenda rodila djevojčicu za tamošnji časopis “O Globo” navodi da uopšte nije znala da je trudna.

“U petak naveče sam osjetila bolove, a nešto kasnije sam u kupatilu osjetila kako mi se ‘nešto’ spušta između nogu”, ispričala je ona.

Tada je, dodala je, stigao njen partner i “to” uzeo.

“Bila je to beba, djevojčica”, kazala je mlada majka, koja je prethodno jedno dijete rodila na kopnu, te navela da, uprkos tome, nije znala da je ponovo u drugom stanju.

Novorođenče je ubrzo prebačeno u lokalnu bolnicu, a ostrvljani, iako pomalo zatečeni viješću, proslavljaju dolazak novog člana zajednice, što su potvrdile i lokalne vlsti.

Inače, brazilski reditelj Alan Schvarsberg je 2015. godine snimio dokumentarac “Ninguém Nasce No Paraíso” (Nema rođenih u raju), u kojem je prikazao iskustva nekih majki koje su morale da se porode daleko od svojih porodica.

“Po mom mišljenju, ovo je vrlo perverzan oblik istrebljenja lokalnog stanovništva. Usljed toga, sve manje žena će vremenom poželjeti da ostanu trudne”, kazao je svojevremeno Schvarsberg za BBC.

Pročitaj još

Od iste osobe