Hrabra LolaNaslovna vijest

Kako je Megan Markl dovela feminizam u monarhiju

Prošao je vikend, a sa njim i najfeminističkije kraljevsko vjenčanje do sad.

Redakcija

Piše: Sonja Savić

Foto: The Royal Family Facebook

Megan Markl (Meghan Markle) i princ Heri (Harry) su sada zvanično poznati kao vojvotkinja i vojvoda od Saseksa, titula koja se nije koristila više od 200 godina, taman onoliko koliko je potrebno da vidimo neke konkretnije promjene u kraljevskim tradicijama i običajima. Ko bi bio bolji da nam sve te pomake demonstrira nego američka glumica tj. sada već bivša glumica, koja je ludo zaljubljena u dragog nam princa tj. sada već vojvodu.

Činiće vam se kao da se radi o sitnicama i da se ne lažemo to apsolutno i jesu sitnice, ali ja konkretno još uvijek ni rođenu baku nisam ubijedila da nije sramota ako tata ponekad opere suđe (koje je on i isprljao), a kako bih čitavu kraljevsku porodicu koja se većinski sastoji od ljudi koji imaju godina koliko i moja baka, a kojima je tradicija čak i bitnija nego njoj?

Izvor: The Royal Family Facebook

Kako nam je to sve Megan suptilno poručila da to što se udala ne znači da prestaje da bude feministkinja, i to sve pred milionskim auditorijumom širom svijeta?

Prvo i možda najmanje bitno je odabir vjenčanice. Naime, odabrala je veoma jednostavnu kreaciju Kler Vejt Keler (Clare Waight Keller) kreiranu za Živenši (Givenchy Couture). Haljina podsjeća na one kakve je nosila Odri Hepburn (Audrey Hepburn), jedna od najpoznatijih zagovornica ove marke visoke mode. Iako je mnogima smetao njen izbor minimalističke haljine, njime je ostala vijerna svome stilu i samoj sebi, prkoseći usvojenim konvencijama na osnovu pola koje diktiraju šta žena treba da nosi na dan svog vjenčanja.

Naredna stavka je mnogo bitnija, a radi se o činjenici da je mlada odlučila da pola puta do oltara hoda sama. Nakon što je postalo izvjesno da njen otac, Tomas Markle (Thomas Markle), neće prisustvovati ceremoniji zbog zdravstvenih problema, objavljeno je da će princ Čarls (Charles) preuzeti njegovu ulogu. Međutim, način na koji je to iskomunicirano jasno je davalo do znanja da se radi o neobičnom kraljevskom vjenčanju. Tako je objavljeno da će princ Čarls pratiti Megan do oltara, a ne predati je, kako se po običaju naziva ovaj čin.

Izvor: The Royal Family Facebook

Kao vojvotkinja od Kembridža Kejt i Dijana (Diana), princeza od Velsa, prije nje, Megan je pošlo za rukom da izostavi arhaičnu izjavu „obey“ koja prevedena na naš jezik znači biti poslušna, iz svojih bračnih zavjeta, te istu zamijeni sa „cherish“ što bi na našem prevodu značilo paziti i njegovati.

Još jedna tradicija koje se Megan odrekla jeste ona da mlada putuje sa svojim ocem do mjesta gdje će ceremonija biti održana. Usljed nemogućnosti njegovog dolaska, Megan je na vjenčanje putovala sa svojom majkom Dorijom Reglend (Doria Ragland), sa kojom je veoma bliska.

Takođe se potrudila da njeno vjenčanje bude događaj koji će slaviti talente i vještine koje posjeduju žene. Zbog toga je zadužila Kler Vejt Keler za kreiranje haljine, tortu je kreirala poznata poslastičarka iz Londona Kler Ptak (Claire Ptak), dok je koncept cvjetnih dekoracija osmislila kraljevska cvjećarka Filipa Kredok (Philippa Craddock).

Tradicija nalaže da su muškarci ti koji daju govore na vjenčanom prijemu. Kako mediji prenose, prinčevi Heri i Vilijam (William) su dirnuli prisutne svojim govorima u kojima su pomenuli i svoju pokojnu majku Dijanu, međutim i Megan je takođe sa prisutnima podijelila koju riječ, te se zahvalila kraljevskoj porodici na dobrodošlici.

Za kraj nam ostaje možda i najbitnija stavka. Naime, na zvaničnoj internet stranici kraljevske porodice sada možemo vidjeti i biografiju njenog najnovijeg člana, Megan, a ovdje je naglašeno da je ona ponosna što je žena i feministkinja, te da je od rane dobi pokazala zanimanje za socijalne probleme i aktivno učestvovala u dobrotvornim akcijama, kao i da će svoju ulogu koristiti da podrži pravo na jednakost i da se bori za prava žena u svijetu.

Kao što sam već pomenula, čitav ovaj spisak naizgled sitnica će se činiti trivijalnim, a to možda i jeste. Međutim, radi se o jednom poprilično velikom pomaku za žene širom svijeta jer sada imamo osobu unutar kraljevske porodice koja će se zauzimati za nas.

Zašto je to bitno?

Kada je imala samo 11 godina, Megan je pisala pismo kompaniji koja proizvodi deterdžent za suđe, da promijene reklamu koja je glasila „žene širom Amerike“ u „osobe širom Amerike“ jer je smatrala da to ne podstiče ravnopravnost. Nakon njenog pisma, reklama je promijenjena. U intervjuu koji je tada dala, Megan je izjavila da kada nam nešto smeta, trebamo pisati pisma pravim ljudima i kada naše primjedbe stignu do njih, one će se mijenjati.

Sada je Megan Markl, vojvotkinja od Saseksa, prava osoba kojoj se možemo obratiti svojim pismima.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije