Zabavna Lola

Kome smetaju “grid djevojke”, kad su žene najdivnija stvar na svijetu

Nakon što je početkom godine odluka da grid djevojke (grid girls) nisu dobrodošle u najbrži cirkus na svijetu, one se ovog vikenda ipak vraćaju na start.

Piše: Ana Tomić

Foto: PHOTOMDP / Shooterstock

Naime, posljednja nedjelja ovog maja je rezervisana za Veliku nagradu Monaka, a to ujedno znači povratak “djevojaka sa starta” u Formulu 1. Vlasnik F1, američa kompanija “Liberty Media”, je u januaru prekinuo tradiciju “grid girls”, uz pojašnjenje da se više “ne poklapa s našom vizijom ovog plemenitog sporta, a nije u skladu ni sa vrijednostima modernog društva” jer ponižava žene, ali su one i dalje aktivne u MotoGP i drugim auto-moto šampionatima.

Odmah su uslijedila podijeljena mišljenja, gdje su jedni isticali da je napokon donesena ispravna odluka, s obzirom da su žene na ovaj način “objektifikovane”, a drugi da do nje nije trebalo da dođe. Među potonjim su mahom bile i “djevojke sa starta”, navodeći da su im ovom odlukom uskraćeni dodatni prihodi.

Izvor: Shutterstock.com

“Radila sam ovo više od osam godina i jedino mi možemo birati šta ćemo raditi, a šta ne. Najviše me nerviraju feministice, koje to uopšte nisu, jer one ne brane nas, nisu nas ni pitale šta mi mislimo ili kako se osjećamo. Zbog njih smo ostale bez posla, jednog od najboljih koje sam ikad radila, koji sam obožavala. Ako neko uživa u onome što radi, pustite ga da to i radi”, izjavila je tada “grid djevojka<” Loren-Džejd Poup (Lauren-Jade Pop) za “The Sun”.

Ona je jedna od djevojaka koje su do nedavno krasile start svake trke. “Grid girls” su godinama bile jedan od obilježja F1, uglavnom su to bili fotomodeli koji su držali suncobrane, reklame ili table sa imenima vozača uoči početka trke. Monako se prošlog mjeseca usprotivio odluci o njihovoj zabrani. Sada, djevojke će se vratiti na stazu kao modeli švicarskog proizvođača satova “Tag Heuer”, mada neće imati zvaničnu ulogu “djevojaka sa starta”.

“‘Liberty’ razumije da Monako nije Monca ili Spa. Ovdje gledaoci utrke prate sa svojih jahti, uz čašu šampanjca. Vlasnici Formule 1 su čuli naše argumente i grid djevojke će biti na Velikoj nagradi Monaka”, kazao je prvi čovjek utrke Michel Beori.

I vozači se mahom raduju povratku djevojaka.

Žene su najdivnija stvar na svijetu. Monako je izuzetno elegantna Velika nagrada, a kada izađemo na stazu i tamo vidimo divne žene, to je ono što Veliku nagradu Monaka predstavlja i to je divna stvar”, pozdravio je povratak djevojaka šampion F1 Luis Hamilton (Lewis Hamilton), koji je u aprilu najavu da će se djevojke vratiti na start u Monaku, uz njihovu fotografiju, prokomentarisao riječima “Hvala Isusu”.

Izvor: sky.com

Iako veliki rivali, sa Hamiltonom se u ovom potpuno slaže i Sebastijan Fetel (Sebastina Vettel).

Volim žene. Mislim da izgledaju prelijepo. Diže se prevelika buka u vezi sa ovim. Sve djevojke koje su učestvovale u tome, to su radile jer su željele. Ubijeđen sam da će sve one u nedjelju, ako ih pitate, reći da ih niko nije prisilio na to”, kazao je Fetel.

Grid djevojke (poznate i pod nazivima race queens, pit djevojke, djevojke s kišobranima, te paddock djevojke) su hostese koje se radi promocije nalaze među osobljem na stazi u trkama. Njihov glavni zadatak je držanje table s imenom i startnim brojem vozača na startnom gridu, neposredno prije početka utrke. Osim toga, učestvuju i na ceremonijama dodjela nagrada nakon trka, gdje nerijetko završe ispolivane šampanjcem.

Ali, sve za dobru zabavu i pare. Jer, kako da neko sa svoje jahte, dok pijucka šampanjac, gleda trku formula, a da tu nema mladih, lijepih djevojaka?! Zbog toga nekima očito nije problem biti ni najdivnija stvar na svijetu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije