Naslovna vijestRadoznala Lola

Prvi Muzej ljubavnih priča u svijetu otvoren u Dubrovniku

Najljepša ljudska emocija je dobila svog zvaničnog čuvara.

Piše: Jelena Pralica

Foto: lovestoriesmuseum.com

Dobro, vjerovatno je svako od nas čuvar svoje ljubavi, ali novootvoreni Muzej ljubavnih priča (Love Stories Museum) u Dubrovniku, prvi te vrste ne samo na ovim prostorima, nego i u svijetu, svakako je mjesto gdje će naše najtananije emocije biti pohranjene i čuvane na jedan specifičan način.

Bračni par koji je sa godinama postajao sve udaljeniji, da bi u posljednjem trenutku ipak pronašao put u srećniju zajedničku budućnost, posjeta Švedskoj koja je usamljenu ženu upoznala sa budućim životnim partnerom ili tragedija koja je zauvijek ispreplela životne sudbine dvoje mladih ljudi – samo su neke od ispričanih ličnih ljubavnih priča iz cijelog svijeta, koje su pronašle svoje mjesto u ovom jedinstvenom muzeju.

Izvor: lovestoriesmuseum.com

“Muzej ljubavnih priča je potpuno originalna ideja, nastala iz želje da se pokrene jedna pozitivna, emocionalna priča koja dotiče sve ljude. Ljubav je emocija koju svatko od nas nosi u sebi. Bilo da je zaljubljen, da bi volio biti zaljubljen ili da se sjeća vremena kada je bio zaljubljen. Muzej je smješten u samom centru stare dubrovačke gradske jezgre, a sadrži više tematskih izložbi sa zajedničkom poveznicom – ljubavi”, pojašnjava za Lola magazin Bruna Papić, PR muzeja.

Ovaj kutak predstavlja jedinstvenu globalnu kolekciju sakupljenih i darovanih ljubavnih priča i predmeta od izuzetne sentimentalne vrijednosti. Osim ličnih predmeta, tu su i mnogi sadržaji koji progovaraju o ljubavi, pa tako u ovom muzeju možete pogledati postavkufotografija i plakata posvećenih najpoznatijim muzičkim ljubavnim parovima.

Izvor: lovestoriesmuseum.com

Osnivači naglašavaju da su u svijetu sivila i negativnosti, željeli ponuditi nešto pozitivno i toplo – emociju koja je bliska svima, i koju svako od nas dobro razumije, bez obzira na boju kože, vjeru i jezik.

Sam muzej je temaski podijeljen u nekoliko kutaka: lokalna povijest & legende– gdje se možete upoznati sa zanimljivim dubrovačkim istorijskim i mitskim ljubavnim pričama; globalna kolekcija – koja nudi iskustvo emocije stvarnih ljubavnih priča i povezanih izložbenih predmeta; film & TV – gdje ćete doživjeti dramu i romansu filmskih i TV spektakala snimanih u Dubrovniku, kao što su “Game of Thrones”, “Star Wars” ili “Robin Hood”, te pogled iz nota, gdje upoznajete ljude i okolnosti koji su inspirisali neke od najpoznatijih ljubavnih pjesama svih vremena.

Takođe, najmlađi posjetitelji Muzeja ljubavnih priča imaju besplatan ulaz i svoju dječju sobu.

Izvor: lovestoriesmuseum.com

“Muzej je osmišljen da njegovi posjetitelji sudjeluju u kreiranju sadržaja. Dodatno, parovi koji posjete muzej mogu ostaviti svoju selfie fotografiju u muzej ili se zapisati na ‘Ljubavni zid’ i tako ostaviti vječni trag svoje ljubavi i privrženosti”, dodaje Bruna.

I vaša ljubavna priča, dakle, može biti dio ove jedinstvene postavke. Idejni tvorci pozivaju sve zaljubljene da posjete muzej ili da pošalju svoju ljubavnu priču koja će, ukoliko procijene da je dovoljno zanimljiva i posebna,  pronaći svoje mjesto u stalnoj muzejskoj postavci. Više informacija o Muzeju ljubavnih priča te kako možete poslati svoju priču, možete saznati na zvaničnom sajtu www.lovestoriesmuseum.com, a tu su i profili na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije