Radoznala Lola

Ko je izdao porodicu Ane Frank? Moguće da je jedna Jevrejka

Bivši član Holandskog otpora Gerard Kremer je nedavno objavio knjigu koja bi mogla dati odgovor na pitanje na koje decenijama nema konkretnog odgovora – ko je izdao porodicu Frank?

Prevela: Jelena Pralica

Izvor: The Guardian

Foto: annefrank.org

U svojoj knjizi “The Backyard of the Secret Annex”, Kremer tvrdi da je porodicu Ane Frank izdala jedna Jevrejka koja je sarađivala s nacistima tokom Drugog svjetskog rata!

To bi moglo biti rješenje misterije koja već decenijama proganja brojne istoričare, s obzirom da je do danas ostalo nedorečeno kako su Nijemci otkrili slonište porodice Frank, ako znamo da su bili dobro skriveni  u tajnom aneksu zgrade smještene na amsterdamskom Prinsengrahtu.

Mada je Ans van Dijk svojevremeno priznala da je kriva za hapšenje 145 ljudi, uključujući i svog brata i članove njegove porodice, zbog čega je pogubljena 1948. godine, ni napori istraživačkog centra Kuće Ane Frank, kao ni policijske istrage, nisu urodili suvislim odgovorima na brojna pitanja u vezi sa porodicom Frank, piše britanski Guardian.

Izvor: annefrank.org

Međutim, danas 70-godišnji Kremer je poznavao Van Dijk. On je u svojoj knjizi naveo da je njegov otac, Kremer stariji, koji je umro prije 40 godina, bio čuvar kancelarijske zgrade koja se nalazila sa zadnje strane Prinsengrahta, na amsterdamskom Vestermarktu, čija su dva sprata tokom okupacije Holandije, zauzele njemačke vlasti i holandska nacistička organizacija NSB.

Kremer tvrdi da je, nakon što su je pripadnici nacističke obavještajne službe, poznate kao Ziherhajtsdinst, uhapsili na uskršnju nedjelju 1943. godine, Van Dijk prerušena redovno posjećivala tu zgradu, gdje je ujedno koristila službene telefone. On, takođe, navodi da je Van Dijk prisustvovala raspravama u nacističkoj kancelariji u Prinsengrahtu, na istom mjestu gdje su se skrivali Frankovi. Oni su uhapšeni 4. avgusta, dok je Van Dijk rekla da je u to vrijeme morala da otputuje u Hag.

Ana se dvije godine skrivala sa ocem Otom, majkom Editom i sestrom Margot. Ova 15-godišnjakinja je potom poslana u tranzitni logor Vesterbork, a zatim u Aušvic, da bi  konačno završila u Bergen-Belsenu, gdje je umrla od tifusa, u februaru 1945. godine.

Njen kasnije objavljen dnevnik obuhvata period skrivanja između 1942. i 1944. godine. Portparolka Kuće Ane Frank je potvrdila da su bili u kontaktu s Kremerom, ali da ne postoje dokazi o krivici Van Dijkove, dok Simone van Hof, portparolka izdavačke kuće Lantaarn, vjeruje, iako ne mogu sa stopostotnom sigurnošću da tvrde da je ovo odgovor za kojim se dugo traga, da je upravo to dio slagalice koji bi mogao da zaokruži priču o Frankovima.

Izvor: en.wikipedia.org

FBI je prošle godine pokrenuo opsežnu istragu s ciljem utvrđivanja kako je ova porodica otkrivena. Korištene su tehnike razvijene tokom posljednje decenije, uključujući i tvrdnje iznesene u ovoj knjizi. Mimo toga, ono što se pouzdano zna je da se Van Dijk, nakon rata, preselila u Hag, gdje je u junu 1945. godine uhapšena u stanu svog prijatelja.

Dvije godine kasnije, optužena je za 23 kaznena djela izdaje i dovedena na posebni sud u Amsterdam, gdje je priznala krivicu po svim tačkama optužnice te osuđena na smrt. Nastojanja da sve pripiše “strahu za spostveni život” i tako dovede do kraljevskog oproštaja nisu urodila plodom. Skončala je pred streljačkim vodom, prije sedam decenija. Noć prije egzekucije, preobratila se u rimokatoličanstvo.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije