Radoznala Lola

Kako bebe iskazuju ljubav prema mami

Dženifer Bordžet, mama sedmomesečnog dečaka, u svom blogu piše o sopstvenom roditeljskom iskustvu i pomaže majkama širom sveta da uoče sitnice kojima deca poručuju svojim roditeljima koliko ih vole.

Redakcija

Izvor: Zelenaucionica.com

Foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

A sumnja ne postoji – svakoj mami je njeno dete ljubav života i ne postoji jače osećanje od ljubavi koje one prema svojim mališanima osećaju. One to pokazuju brigom o njima, nežnošću, pažnjom i, glasno, rečima. Međutim, mnoge mame se pitaju kako se njihove bebe osećaju, jer one ne mogu još uvek reći: “Mama, ja te volim”.

Dženifer je otkrila, na primeru svog dečaka, sedam stvari koje joj pokazuju da i on nju obožava koliko i ona njega.

On prestane da plače istog trenutka kada ga uzmete u naručje.
Čak i kada je mrak, čak i kada je gladan, pa i pre nego što mu promenite pelenu, vaš mališan će prestati da plače onog momenta kada ga podignete. Čak i ako je stara svega nekoliko nedelja, vaša beba će se umiriti kada oseti da je bezbedna u vašim rukama i kada njen obrščuć pritisnete uz svoj.

Pokušava da razgovara s vama.
Iako još uvek nije progovorila, vaša beba neprestano brblja u vašem društvu, a njene „reči“ prati osmeh. Većina mama, pa i Dženifer Bordžet pretpostavlja da oni tada kažu: „Zdravo, mama. Kako si? Ti si baš super i ja te mnoooogo volim!“ Jer, šta bi drugo mogle reći?

Uživa kada mu pevate.
Ne samo što očigledno uživa dok mu pevate nežnu dečju pesmicu, ne samo što vas posmatra s oduševljenjem i smeška se očarano – vaše dete će početi da plače kada završite i time vam poručuje da nastavite.

Foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock

Smeje se vašim šalama.
Kada ga golicate ili ga nosite glumeći da je avion, on se smeje glasno i srećno, maše ručicama i posmatra vas kao da niko sem vas ne postoji na svetu!

Mališan vas često ljubi.
To što ljubite svoje dete hiljadu puta dnevno se isplatilo – ono je naučilo važnost poljupca i koliko je lep osećaj koji on donosi. Zato spušta usne na vaš obraz i pokušava da uradi isto što i vi: uzvrati vam nežnošću na nežnost.

Pruža vam ruke.
Vaš mališan još uvek nije naučio da sam uzme ono što želi, ali kad oseti potrebu za nečim, pa makar to bila igračka koja je u njegovoj blizini, on pruža ruke prema vama i pokušava da vas dodirne.

Kad god vas vidi, lice mu se ozari.
Uvek kada ste u istoj prostoriji, bili neposredno pored njega ili na drugom kraju sobe, njegovo lice je nasmešeno i oči raširene. U tom trenutku je svakoj mami jasno koliko je njena beba voli. i oči raširene. U tom trenutku je svakoj mami jasno koliko je njena beba voli.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije