Hrabra Lola

Živimo u muškom svijetu? Pokušajte to reći ovim liderkama!

U poslovnom svijetu su i dalje aktuelne podjele na muške i ženske poslove, a magazin “Fortune” je u ljeto 2016. objavio godišnji spisak 500 najvećih američkih korporacija po ukupnom prihodu za fiskalne godine.

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: weforum.org

Foto: ImageFlow / Shutterstock

Ta lista je pokazala da je postotak ženskih direktora u tim kompanijama pao na samo 4%.

No, postoje izuzeci – žene koje su uspjele da se popnu na vrh u oblastima kojima dominiraju muškarci. Svaka od njih je za “World Economic Forum” ispričala svoju priču. U narednim redovima saznajte kako su uspjele u poslu kojim se bave, sa kakvim se preprekama suočavaju i otkrijte šta možete naučiti iz njihovih iskustava.

Miranda Belentajn (Miranda Ballentine), bivša pomoćnica sekretara vazduhoplovstva SAD

“Mnogi muškarci entuzijastično prihvataju pola ili više aktivnosti u vezi sa podizanjem djeteta – kada bi im barem društvo to dozvolilo.”

Miranda Belentajn, bivša pomoćnica sekretara američkog vazduhoplovstva, Foto: Wolrd Economic Forum/weforum.org

Kada sam počela da radim u Pentagonu bila sam jedna od nekoliko žena u moru muških generala od kojih je većina imala supruge kod kuće. Iako je moj muž radio i bio glavni hranilac naše porodice, on je ponekad bio zadužen za veći dio podizanja djece i osnivanje doma.

Moj pol nikad nije uticao na moju sposobnost da budem efikasna i cijenjena i nikada se nisam susrela sa diskriminacijom ili uznemiravanjem, čak ni u maloj mjeri. No, izvan posla stvari su bile drugačije.

Majke su drugim majkama slale mailove u kojima su se dogovarale oko dana za igranje, a pošto je meni, da budem iskrena, potrebno nekoliko dana, pa čak i sedmica da odgovorim na lične mejlove, moje dijete je propustilo mnogo tih dešavanja. Stvari su došle do toga da su majke izbrisale elektronsku adresu mog muža iz polja “Cc” nakon što sam ga ja dodala u prepisku.

U školi su znali da je moj radni raspored bio luđi od muževog, ali uvijek su prvo mene zvali u slučaju da mi je dijete bilo bolesno. Što se tiče vannastavnih aktivnosti, moj muž je često bio jedini tata na sastanku djevojčica izviđačica ili na časovima joge za “mamu i mene”.

Mnogi muškarci, među kojima je i moj suprug, entuzijastično prihvataju pola ili više aktivnosti u vezi sa podizanjem djeteta. No, sasvim je drugo pitanje da li su roditelji druge djece, nastavnici i društvo spremni da ih prihvate.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije