Zabavna Lola

Diznijeve princeze kao poslovne žene

Svi smo navikli na to da Diznijeve princeze žive u moru ili trpe zlobnu maćehu. No, da li ste se ikad upitali kako bi se one snašle kao žene od karijere?

Prevela: Vesna Drakulic

Izvor: boredpanda.com

Foto: Foto: Matt Burt/Burt Design

Grafički dizajner Met Burt (Matt Burt) iz Sjeverne Karoline jeste i zato je nedavno odlučio da heroine iz bajki prikaže kao moderne poslovne žene!

„Vidio sam razne ideje o tim princezama, ali u nijednoj nisu bile prikazane kao uspješne žene od karijere. Mnogim ljudima su Diznijeve princeze postale mnogo više od likova iz filmova. Želio sam da ih kreiram u ovom izdanju kako bih inspirisao druge ljude da pronađu karijeru koju vole i koja će promijeniti svijet“, izjavio je Met za WEB portal „Bored Panda“.

Tako je Pepeljuga počela da se bori za prava životinja, Ana i Elza su naučnice koje se bore protiv klimatskih promjena, a Merida hrabra je sportašica na Olimpijskim igrama. Met ne samo da ih je fantastično redizajnirao, već im je dodijelio uloge koje bi one sigurno voljele.

„Zajedno sa svojim kolegama iz ’Simple Thrifty Living’ sam radio na određivanju toga za koje bi se karijere princeze odlučile na osnovu svojih ličnosti i dešavanja u filmovima. Znali smo da želimo da te žene dobiju snažne uloge tako da nismo morali samo izabrati karijere koje bi odgovarale njima, već i one koji bi se uklopile u temu projekta“, objasnio je Met.

Met je naglasio da je realizacija projekta trajala oko dva i po mjeseca. Crtao je po jednu ilustraciju svake sedmice.

„Ja jesam Diznijev fan, ali ne bih rekao da sam fanatik. Kao i većina mojih vršnjaka i ja sam odrastao gledajući Diznijeve filmove i rado ih se sjećam. Kako sam odrastao tako sam počeo da cijenim umjetnost i rad koji su bili dio svake animacije“, izjavio je Met.

Mulan, advokatica

Foto: Matt Burt/Burt Design

Nakon što se i privatno i u vojsci suočavala sa diskriminacijom Mulan je upisala studije prava i diplomirala sa najvišim ocjenama. Danas se bori za jednakost u univerzitetskim kampusima i brine o tome da muškarci i žene imaju isti tretman i mogućnosti. Strastveno se zalaže za one koji su imali problema zbog svog spola.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije