Hrabra LolaNaslovna vijest

Žene kojima je manje od pola godine bilo dovoljno da obilježe 2018.

U današnje vrijeme moć i uticaj imaju mnogo različitih oblika.

Prevela: Ivana Simikić

Izvor: vogue.com

Viki Federstoun (Vicky Featherstone), umjetnička direktorica Kraljevskog suda

Viki Federstoun, Foto: YouTube screenshot

Od 2013. godine Viki je umjetnička direktorica Kraljevskog suda i pohvaljena je za posvećenost pisanju (The Ferryman), te zbog toga što je na svoje pozornice dovela zvijezde poput Keri Maligan (Carey Mulligan). No, ono što je ovu 51-ogodišnjakinju dovelo na listu najuticajnih žena 2018. godine jeste njen brzi odgovor na navode o sistemskom seksualnom zlostavljanju u pozorištu, tako što je više od pet sati slušala 150 svjedočenja, te naknadno objavila kodeks ponašanja koji je postao standard u toj industriji.

Džej Kej Rouling (JK Rowling), književnica

Džej Kej Rouling, Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Prošlo je više od 20 godina otkada je Džej Kej Rouling dovela Herija Potera u naše živote, ali njena i njegova čarobna moć nad ljudima ne blijede. I dok publika odlazi da gleda “Herija Potera i ukleto dijete” na Brodveju, ove jeseni nam iz pera čuvene književnice stiže i nastavak filma “Fantastične zvijeri i gdje ih naći”. Prvi dio tog filma je zaradio 85 miliona funti, pa nije ni čudo što je Džej Kej Rouling danas najplaćenija književnica. Cijela jedna generacija pripada njoj.

Keren Blekit (Karen Blackett), direktorica za oglašavanje

Keren Blekit, Foto: YouTube screenshot

Keren se često šali da ima uticaja na većinu nabavki u Britaniji. U januaru 2018. godine je postala najmoćnija osoba u britanskom oglašavanju zahvaljujući tome što je imenovana za country menadžera “WPP”, giganta oglašavanja i PR-a. Nadgledala je promet od dvije milijarde funti i bila šefica 17.000 zaposlenih. Njen uticaj na navike potrošača je neuporediv, a njeno iskustvo samohrane majke je motiviše da se pobrine za to da oglašavanje govori svima.

Pročitaj još

Od iste osobe
Najnovije